Obavijesti

Potrošač

Komentari 2

Istražili smo: Što se sve nalazi u dodacima jelima s povrćem?

Istražili smo: Što se sve nalazi u dodacima jelima s povrćem?
6

Vrlo su sličnog sastava, no udio sušenog povrća u njima varira od skromnih 9 do gotovo 19 posto. Neki od glavnih sastojaka ovih dodataka su i pojačivači okusa

VIDEO

Vegeta je jedan od najpoznatijih brendova i desetljećima je nezaobilazan dio hrvatske kuhinje. U posljednjih nekoliko godina popularna Vegeta dobila je i svoje kopije. Dodaci jelima sa sušenim povrćem sličnog su sastava, a obično se razlikuju udjelom povrća. Udio povrća u promatranim proizvodima kreće se od 9,2 do 18,4 posto. Uglavnom su to u promjenjivim omjerima mrkva, luk, celer, pastrnjak, peršin. Iako ih često koristimo, nutricionisti kažu da ne bismo trebali pretjerivati jer sadrže dosta soli. - Očekivani udio u njima je od 50 do 60 posto. Mnogi uz dodatke i sole jelo dok ga pripremaju pa treba paziti koliko često ih dodajemo u jela - upozorava nutricionistica Jasna Ćerić. Neki od glavnih sastojaka su i pojačivači okusa, kao što su mononatrijev glutaminat i dinatrijev inozinat. Osim soli, ovi proizvodi sadrže i određeni udio šećera i kukuruznog škroba, katkad i nekih drugih ugljikohidrata, poput dekstroze. - O njihovim udjelima posebno trebaju voditi računa dijabetičari koji su osjetljiviji i na mononatrijev glutaminat. Posebnu pozornost treba obratiti na proizvode u kojima su oni u kombinaciji - kaže Ćerić.

Mikado nema naveden udio soli

Povrća je 18,44%. Nije naveden udio soli. Sadrži pojačivače okusa, mononatrijev glutaminat i dinatrijev inozinat. Sadrži i šećer te kukuruzni škrob. Cijena: 4,79 kn (250 g)

Gurman neka izbjegavaju gihtaši

Mononatrijev glutaminat čini 14% Gurmana. Toliko je i povrća. Ima i natrijeve 5-ribonukleotide, pojačivače okusa koje trebaju izbjegavati gihtaši. Cijena: 4,79 kn (250 g)

Grand ima puno soli, čak 60%

I Grand ima dva pojačivača okusa. Visok udio soli, čak 60%, pa treba paziti da se Grand ne dodaje u velikim količinama. Samo je 12% sušenog povrća. Cijena: 3,98 kn (250 g)

Fino ima najmanje povrća

Ima više pojačivača okusa nego povrća. Pojačivača je do 15%, a povrća samo 9,2%. Boju mu daje prirodni riboflavin, odnosno vitamin B2. Cijena: 3,19 kn (250 g)

Vegeta ima više od 15% povrća

Najpoznatija, Vegeta, ima 15,5% povrća što je više nego u većini drugih proizvoda. Sadrži i sol, začine, kukuruzni škrob, pojačivače okusa i prirodno bojilo. Cijena: 8,99 kn (150 g)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana