Obavijesti

Potrošač

Komentari 11

U Novom Vinodolskom otpad se naplaćuje kao u Njemačkoj

U Novom Vinodolskom otpad se naplaćuje kao u Njemačkoj
6

Odvoz otpada u N. Vinodolskom naplaćuje se prema volumenu posude za otpad i broju odvoza pa građani biraju koliko puta će posudu prazniti, baš kao u Njemačkoj

VIDEO

Posuda za otpad ima čip, a kamion koji je prazni ima sustav za ‘‘skidanje’’ podataka s čipa. Sustav pametnih kanti za odvoz otpada postoji u Novom Vinodolskom .

Tamošnje komunalno društvo Ivanj , već petu godinu odvozi otpad na taj način. Imaju različite kante, volumena od 60, do 240 litara , a cijena odvoza se računa na temelju volumena posude za otpad i broja pražnjenja . Sustav je unaprijeđen za stanare zgrada u gradskoj jezgri.

- Oni koriste polupodzemne spremnike velike zapremnine s poklopcima koji imaju identifikacijski broj pojedinog korisnika. U njih otpad odlažu samo korisnici s registriranom karticom na temelju čega im se naplaćuje samo otpad koji su odložili, odnosno računa se broj vrećica zapremine 20 litara - objašnjava Kristian Stipeč , rukovoditelj poslovne jedinice Čistoća komunalnog društva Ivanj .

Pokretanje videa...

04:21

Osim varijabilnog , korisnicima se naplaćuje i fiksni dio računa . Stipeč objašnjava da iznos fiksnog djela ovisi o volumenu kante koju korisnik zaduži . Udio fiksnog dijela u ukupnom iznosu računa kod korisnika sa 6 odvoza mjesečno iznosi je oko 60 posto .

- To je nužno za normalno funkcioniranje odvoza i zbrinjavanja otpada - kaže Stipeč.

Naplaćivanje odvoza smeća po količini obveza je komunalnih društava već pet godina, no malo ih je koji ga tako naplaćuju. Kao kriterij uglavnom koriste kvadraturu stana ili broj članova kućanstava, pod izlikom da nisu doneseni podzakonski akti koji trebaju objasniti kako provesti naplatu po količini.

- Komunalna društva iščekuju skoro donošenje Uredbe o komunalnom otpadu koja bi trebala utanačiti detalje vezane uz naplatu otpada po količini sukladno Zakonu o održivu gospodarenju otpadom . No naplata po količini je moguća i bez tih akata što je jasno vidljivo na našem primjeru - kažu u Ivanju u kojem su samo u sustav opreme za očitavanje posuda i identifikaciju korisnika koji je proizvela jedna hrvatska tvrtka uložili preko pola milijuna kuna vlastitih sredstava .

Ovakav sustav postoji i u Njemačkoj gdje je omjer, kao i u Novom Vinodolskom, u prosjeku 60 prema 40 . Kao dobar primjer gospodarenja otpadom često se spominje talijanski Pontenelle Alpi gdje se 90 posto prikupljenog otpada reciklira .

I stanovnici Novog Vinodolskog shvaćaju važnost recikliranja. Otkad je zaživio sustav naplate po volumenu, smanjila se i količina sakupljenog miješanog, a porasla količina odvojenog otpada. No u Ivanju napominju da napredniji sustav znači i veće cijene.

- Zakon o održivom gospodarenju otpadom obvezuje jedinice lokalne samouprave i isporučitelje usluga na znatna ulaganja, što u konačnici znači da će korisnici plaćati nešto veće račune nego ranijih godina - zaključio je Alen Bruketa , direktor društva Ivanj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode