Obavijesti

Potrošač

Komentari 120

Krađa identiteta: Na moje ime uzeli su telefon i PlayStation 3

Krađa identiteta: Na moje ime uzeli su telefon i PlayStation 3
1

Alenu Falatu stigli su računi od 10.500 kuna. Operater kaže da nije na njima da utvrđuju počinjenje kaznenog djela, pa zato treba odmah kontaktirati - policiju...

VIDEO

Prije godinu dana dobio sam račun od VIP-a. Ispostavilo se da je kolega moje bivše cure na moje ime u pretplati podignuo satelitsku antenu, smartphone, pa čak i PlayStation 3, govori Alen Falat (19) iz okolice Slavonskog Broda.

- Očito je ugovor sklopio na internetu, a poštar koji je donio taj ugovor na potpis vjerojatno nije tražio osobnu - misli Alen Falat koji je, osim računa od 6000 kuna za Vipnet, ubrzo primio i račun od Tele2 od 4500 kuna.

- To sam već platio jer su mi blokirali račun. Vipnetu sam se žalio, a žalbi sam priložio i policijsku potvrdu, no odbili su me - ogorčen je Falat, koji je već angažirao odvjetnika.

U Vipnetu kažu da je ugovor sklopljen s važećom osobnom iskaznicom.

- Time je potvrđena valjanost potpisanih ugovora te nije bilo osnova uvažiti zahtjev korisnika za raskidom ugovora - kažu u Vipnetu. To znači da je ugovor valjan, te da ga Falat može raskinuti jedino uz plaćanje penala. Navode i kako nije u njihovoj nadležnosti utvrđivati “eventualno počinjenje kaznenog djela”. Nisu objasnili kako inače provjeravaju identitet ljudi s kojima sklapaju ugovore.

U Tele2 kažu da im se Falat nije žalio, ali da će provjeriti slučaj.

- Ako bilo tko od korisnika dokaže kako je prilikom sklapanja ugovora došlo do zlouporabe osobnih podataka, odnosno da je sklapanja došlo počinjenjem kaznenog djela, Tele2 će u cijelosti oprostiti njegov dug, odnosno vratiti cjelokupni iznos koji je u međuvremenu naplaćen - rekli su nam u Tele2 i dodali kako pridaju veliku pozornost zaštiti osobnih podataka te da prilikom sklapanja pretplatničkog ugovora uvijek provjerevaju identitet.

U HAKOM-u su upoznati sa slučajem jer se Falat i njima obratio za pomoć, no kažu kako mu ne mogu pomoći jer ovdje nije riječ o problemu pružanja javne komunikacijske usluge, nego isključivo o postojanju eventualnog kaznenog dijela, tj. krađe identiteta. HAKOM nije nadležan za utvrđivanje postojanja kaznenog djela, no dodaju da su svjesni potpisivanja ugovora pod tuđim imenima.

- S obzirom na našu ulogu regulatora koji osigurava zaštitu korisnicima i činjenicu da se ovakve situacije događaju, koristimo priliku neprestano upozoravati operatore na sporne okolnosti te propisivanjem novih pravila za operatore prilikom zasnivanja pretplatničkog odnosa indirektno utjecati i na sprečavanje nastanka ovakvih situacija i njihovih štetnih financijskih posljedica za krajnje korisnike - kažu u HAKOM-u.     

24sata


24sata

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 120
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode