Obavijesti

Potrošač

Komentari 0

Plati pa se žali: Pozivanje na zastaru neće spriječiti ovrhu

Plati pa se žali: Pozivanje  na zastaru neće spriječiti ovrhu
1

Pravni stručnjaci savjetuju da se na zastaru dužnik odmah pozove i vjerovniku i ovrhovoditelju. Mnogi misle kako trebaju ići u Finu, no ona samo provodi nalog

VIDEO

Ima li VIP pravo teretiti me za dug star šest godina ako sam se jasno pozvao na zastaru, pitao nas je čitatelj, jedan od mnogih koje muče nedorečenosti pravila o zastarijevanju prava vjerovnika da se naplati.

U Ministarstvu pravosuđa ističu da se sud ne obazire na zastaru ako dužnik sam na nju ne upozori. Dužnik to čini prigovorom ako se nađe pred sudom, odnosno žalbom ili pisanim prigovorom kad dobije rješenje o ovrsi. No dodaju kako nekad upozoravanje na zastaru nije dovoljno, čak i ako je do zastare došlo.

- Ako se dužnik pozove na zastaru samo vjerovniku, vjerovnik ne mora odgovarati dužniku i ne mora se složiti s osnovanošću tog prigovora te može pokrenuti postupak radi ostvarivanja tražbine - kažu u Ministarstvu i priznaju kako je legalno da se vjerovnik naplati čak i ako zastara postoji. Dužnik će u tom slučaju potrošiti dosta vremena i dodatnog novca. Ako mu sjedne ovrha, naplatit će mu se i troškovi javnog bilježnika te Fine, a može ući i u minus. Ako se dužnik na zastaru pozvao samo vjerovniku, morat će to učiniti i pred sudom.

- Nakon što sud utvrdi njegov prigovor zastare osnovanim, dužnik će moći od vjerovnika tražiti povrat plaćenog iznosa - navode dalje u Ministarstvu.

Pravni stručnjaci stoga savjetuju da se na zastaru dužnik odmah pozove i vjerovniku i ovrhovoditelju. Mnogi misle kako trebaju ići u Finu, no ona samo provodi nečiji nalog za ovrhu.

- Na zastaru se treba pozvati u pisanom obliku javnom bilježniku. On će potom sazvati redoviti sudski postupak gdje će ovršenog pozvati kao svjedoka. U sudskom postupku još jednom treba naglasiti da je riječ o nepostojećem dugu - objasnio je Nedeljko Milas, pravni savjetnik u Savezu udruga za zaštitu potrošača. Kad dužnika ovrše, a dug je u zastari, ali i kod bilo koje pogrešne ovrhe, od vjerovnika treba tražiti povrat novca. Ne postoji zakonski rok u kojem novac moraju vratiti, stoga ga dužnik mora sam navesti. Dužnik u prigovoru treba napisati da će vjerovnika, ako ne isplati novac u traženom roku, tužiti zbog stjecanja koristi bez zakonske osnove.

- Dužnik treba tražiti da mu vrate i Finine te naknade javnog bilježnika, odnosno sve trškove koje je pretrpio zbog pogrešne ovrhe - savjetuje dalje Milas.

Mnogi čitatelji žale se da su se pozivali na zastaru vjerovniku, no nisu dobili odgovor u roku od 15 dana. U ovom slučaju ne primijenjuje se odredba iz Zakona o zaštiti potrošača prema kojem trgovac na pritužbu mora odgovoriti u roku od 15 dana.

- Pisani prigovor prema Zakonu o zaštiti potrošača jest način na koji potrošači izjavljuju nezadovoljstvo kvalitetom ili kvantitetom robe ili usluge, a ne pravnim pitanjima kao što su zastare. Prigovor zastare znači da prigovoritelj ne osporava dug, ali osporava vjerovniku pravo da se naplati jer je prošao rok - zaključuju u Ministarstvu pravosuđa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode