Obavijesti

Potrošač

Komentari 2

Po kvadraturi: Odvoz otpada u Zagrebu se naplaćuje ilegalno

Po kvadraturi: Odvoz otpada u Zagrebu se naplaćuje ilegalno
1

U gradovima koji odvoz otpada naplaćuju po količini stanovnici neće puno uštedjeti ako u kantu bace manje ‘smeća’. U Crikvenici mogu utjecati na 15% posto računa

VIDEO

Već deset godina gradovi i općine ilegalno naplaćuju odvoz otpada. Od 2005. doneseno je nekoliko zakona koji propisuju da se odvoz mora naplaćivati po količini, no malo gradova i općina ga tako naplaćuje.

Osnova za plaćanje u većini su volumen kante i broj odvoza, ali komunalci naplaćuju kao da je kanta uvijek puna. No to je u skladu sa zakonom, za razliku od naplate po kvadraturi stana ili kuće. Tako se naplaćuje u Zagrebu, a to znači da više plaća sama umirovljenica u stanu od 100 kvadrata nego četveročlana obitelj koja živi u manjem stanu. Ni naplata po članu kućanstva nije poštenija jer neki zbog razvrstavanja imaju manje otpada nego obitelj koja sav baca u isti koš.

Komunalna poduzeća izbjegavaju ispuniti propisane obaveze

Komunalna poduzeća koja zakon nisu primijenila pravdaju se nedostatkom podzakonskih akata, koji trebaju objasniti Zakon.

- Pozivanje na to je izbjegavanja ispunjenja propisanih obveza. Dokaz za to su gradovi i općine koji godinama otpad naplaćuju po količini - rekli su u Ministarstvu i dodali da će do kraja siječnja donijeti uredbu koja će riješiti nedoumice. Naplata po količini postoji u dijelu Čakovca i u Crikvenici, u kojoj tako naplaćuju odvoz od 2002. Korisnici imaju čipirane kante za miješani komunalni otpad.

Ali čip ne mjeri količinu otpada, nego registrira koliko puta mjesečno su korisniku ispraznili kantu. Potrošač sam bira koliko puta će je iznijeti da ju kamion isprazni.

U Ministarstvu kažu da će najnovijom uredbom svi računi imati i fiksni i varijabilni dio. U Crikvenici omjer je 85 naprema 15 u korist fiksnog dijela. U Njemačkoj je taj omjer 60 naprema 40

Sonja Polonijo, direktorica crikveničke tvrtke Eko Murvica, kaže da fiksni dio računa s PDV-om iznosi 48 kuna, a pražnjenje najčešće kante od 60 litara je 4,5 kuna.

Slučaj Italije: Kazne za otpad izvan kanti

Kao primjer dobrog gospodarenja navodi talijansko mjesto Ponte nelle Alpi gdje se 90 posto prikupljenog otpada priprema za reciklažu.

Otpad koji nađu izvan kanti tamošnji komunalni redari pretražuju i, kad otkriju kome pripada, naplate mu kaznu od 150 eura.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana