U Europu ih je donio Kolumbo 1493. Talijanski botaničar Pietro Andrea Mattioli nazvao ih je 1544. jabukama od zlata (pomidori). Isprva su ih uzgajali samo kao ukrasne biljke jer su sumnjali da su otrovne
Rajčice su prave kraljice vrta: Što su ružnije, to su i ukusnije
Samo dvije stvari ne mogu se kupiti novcem: prava ljubav i domaće uzgojene rajčice, tako je u refrenu svoje pjesme “Homegrown Tomatoes” američki country glazbenik Guy Clark opjevao mnogima omiljeno voće.
Da, voće jer rajčica spada u porodicu biljaka pomoćnica koje se klasificiraju kao voće. Svi koji su kraljicu vrta ikad uzgojili sami složit će se s Clarkom, zaboravit će i znoj i kopanje kad ih, baš kao i kantautor, stave u salatu, posluže uz špek ili jednostavno zagrizu kao jabuku. No osim omiljenog okusa koji daje temelj tolikim jelima, rajčica je prava mala riznica hranjivih tvari zbog čega je liječnici i nutricionisti žele na jelovniku vidjeti svaki dan.
Oni koji paze na kilograme u rajčicama se mogu “daviti” jer sadrže puno vode pa u 100 grama imaju tek 20-ak kalorija. Bogata je vitaminom C, a ima nešto manje vitamina B, E i K. Sadrži i kalij, natrij, magnezij te naročito bakar. No kad se spominju blagodati rajčice, na prvome mjestu je likopen. On rajčici daje crvenu boju i snažan je antioksidans koji se u organizmu bori protiv štetnih tvari. Istraživanja pokazuju da likopen usporava bujanje zloćudnih stanica, a povezuje se i sa smanjivanjem kolesterola pa je rajčica odlična za sprečavanje bolesti srca i krvnih žila. Rajčica kuhanjem ne gubi hranjive tvari. Organizam će likopen lakše iskoristiti kad je prokuhan.
U trgovačkim centrima i na tržnicama mogu se već naći i domaće rajčice, uzgojene u staklenicima. Cijena im se kreće od 15 pa sve do 40-ak kuna, koliko stoji kilogram manjih rajčica. Zvonimir Bilić iz OPG-a Zarja, koji svoje povrće uzgaja u plastenicima u Kerestincu pored Svete Nedelje, kaže kako su male rajčice uvijek skuplje od velikih.
- To je zato što daju manji prinos. Velika, grapolo rajčica po četvornome
metru daje od 55 do 60 kilograma, cocktail rajčica od 35 do 40 kila, dok
cherry rajčice na jednome metru rode od 20 do 30 kilograma - objašnjava
Bilić, no dodaje kako su manje rajčice zato aromatičnije i s više okusa.
Stoga su one pogodnije za salate, dok su veće sorte dobre za kuhanje. A mnogi će reći da su najbolje rajčice ipak one najveće, tzv. volovsko srce. Ono je i najružnije, nepravilnog oblika, no najsočnije je i najslađe.