Obavijesti

Potrošač

Komentari 0

'S 400 kuna koje dobijemo od države spavat ćemo u garaži'

Obnavljaju se studentski domovi u Zagrebu pa će se 4500 studenata u sobe moći useliti tek sljedeće godine, a do tada se moraju snaći. Ovo su njihova iskustva...

VIDEO

Studentski dom Cvjetno naselje i dijelovi Doma “Stjepan Radić” se preuređuju. Studenti koji u njima imaju smještaj dobivat će 400 kuna naknade mjesečno tijekom radova.

- Tih 400 i 300 kuna, koliko inaće plaćaju smještaj u domu, trebali bi im biti dovoljni za pronaći sobu ili s nekim unajmiti stan - vjeruju u zagrebačkom Studentskom centru.

To nije točno, tvrde studenti.

- Prema ponudi stanova i soba u internetskim oglasnicima, za taj iznos možemo eventualno unajmiti neku garažu - kažu.

Kraj fakulteta ili studentskih restorana stanovi i sobe su najtraženiji pa imaju i najveću cijenu. Tako u naselju Vrbik, blizu nekoliko fakulteta i menze u Savskoj, gospođa traži 900 kuna da bi studenta uselila u sobu k još jednom i pritom neće moći koristiti kuhinju.

- Studentski restorani su blizu, a tako se najjeftinije može jesti - objasnila je gazdarica.

- Za 700 kuna mogu pronaći smještaj samo na rubnim dijelovima grada. Lani sam bila u domu Cvjetno, a studiram na Filozofskom pa mi nije trebao ni pokaz. Uzmem li jeftini stan dalje od faksa, pokaz će mi biti dodatni trošak. Daleko će mi biti i studentske menze, pa ću i na hranu više trošiti. Bojim se, kad svi počnu tražiti stanove, da će iznajmljivači još dići cijene najma, pogotovo onima u blizini studentskih domova, odnosno menzi - rekla nam je studentica iz Slavonije.

U naseljima Srednjaci i Knežija stanovi su najtraženiji jer je u blizini dom Stjepan Radić u kojem je nekoliko restorana. I stanovnici tih naselja kažu da se u prodavaonicama po praznim policama nekih artikala primjećuje da u blizini živi puno studenata.

Za najjeftiniji stan potrebno je 3000 kuna

Pri unajmljivanju stana odmah treba platiti dvije stanarine, jednu za prvi mjesec, a drugu kao polog za eventualnu štetu ili dug, što znači da i za najjeftiniji stan treba iskeširati 3000 kuna. Tome treba dodati trošak režija koji je nepredvidiv u stanovima spojenima na toplanu.

- Ima groznih stanova. Baka koja je živjela u stanu ode u dom, a obitelj iznajmi stan. Ponekad ga ni ne oboje, unutra je stari namještaj i bez poštenog kreveta, a znaju tražiti najamninu kao da je novo uređeno - opisala je studentica loša iskustva traženja stana.

Na Trešnjevci je najam garsonjere od 26 kvadrata 190 eura iako nema pravi krevet nego trosjed na razvlačenje.

Isplativije je pronaći veći stan pa u njemu stanovati s nekoliko prijatelja i dijeliti stanarinu.

24sata

Veći stanovi često se iznajmljuju preko agencija pa treba platiti i proviziju koja se ponekad plaća dvaput.

- Provizija je obično stanarina. Mogu je plaćati obje strane i zakonski je to u redu, no pitanje je korektnosti. Nekad je bilo definirano koliko smije biti provizija, no ulaskom u EU više nije - kaže Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK.

No preko agencije je unajmljivač koliko toliko siguran da će ga prijaviti, a ne prevariti.

Uz prijavu ide i veća cijena stanarine

- Javio sam se vlasniku izravno, a nije me htio prijaviti. Inzistirao sam na prijavi, no tada je povisio stanarinu za 200 kuna - požalio se student pitajući zašto on mora snositi troškove vlasnikova poreza.

Prema analizi portala njuškalo.hr, u kolovozu je prosječna cijena najma stana od 60 kvadrata na Vrbiku 3285 kuna. Na Srednjacima je 3025 kuna i 75 kuna je skuplje nego na Pantovčaku, naprimjer, a u Travnom je 1897 kuna.

Sobe u domovima bi trebale biti uređene do kraja godine. U svakoj će biti hladnjak pa se na prozorima više neće vidjeti obješene vrećice u kojima su studenti zimi čuvali hranu.     

24sata

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'
NEPONOVLJIVO ISKUSTVO

Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'

Otvorenje hrvatskog dijela parka bio je povod da obiđemo spektakularan park u njemačkom Rustu koji dnevno može primiti čak 35.000 ljudi. Najveća atrakcija je Rimčev roller coaster Voltron Nevera