Obavijesti

Potrošač

Komentari 74

Za dijete su im prodali lijek kojem je rok trajanja istekao

Za dijete su im prodali lijek kojem je rok trajanja istekao
1

ISPRIČALI SE I VRATILI NOVAC Čitateljica je vidjela da lijek ne valja tek nakon što se vratila u mjesto u kojem ljetuje, a udaljeno je 20-ak km od same ljekarne...

VIDEO

Kolegica je vjerojatno uzela lijek s pogrešne police. Možete doći da vam ga zamijenimo ako želite. Tako su u ljekarni našoj čitateljici objasnili zašto su joj prodali sprej za nos kojem je rok valjanosti istekao prije više od mjesec dana.

- Da lijek više ne vrijedi, vidjela sam tek nakon povratka iz ljekarne, koja je 20-ak kilometara udaljena od mjesta u kojem ljetujemo. Znam da turistička sezona mnogima služi da očiste zalihe, ali zar i ljekarne mogu voditi takvu politiku - ogorčeno je pitala čitateljica.

Osim što je zakonski kažnjivo, dodala je, krajnje je nemoralno držati na policama lijekove i preparate kojima je istekao rok valjanosti. 

24sata

Ako se sa starim lijekovima pravilno postupa, a trebali bi biti u posebnim spremnicima, nitko od zaposlenih ne može ih slučajno uzeti s neke druge police i prodati kao ispravne.

- Proizvođač lijeka odgovarajućim ispitivanjima stabilnosti dokazuje da je lijek u propisanom roku trajanja odgovarajuće kakvoće te ne postoji garancija da će lijek i nakon isteka roka valjanosti biti jednako stabilan, siguran i djelotvoran. Nakon isteka roka valjanosti lijek može biti manje djelotvoran ili nesiguran zbog mogućih promjena u kemijskom sastavu ili smanjenju jačine. Upravo stoga rok valjanosti lijeka važan je pokazatelj u utvrđivanju sigurnosti i odgovarajućeg djelovanja lijeka te lijekovi kojima je istekao rok valjanosti, sukladno članku 143. Zakona o lijekovima, ne mogu biti u prometu i smatraju se otpadom - odgovorili su nam iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode RH (HALMED).

Upitali smo za komentar ljekarnu na obali u kojoj je žena za dijete kupila lijek na kojem je pisalo da se smije koristiti do lipnja ove godine.

- Žena je ponovno došla sljedeći dan. Bila je vrlo neljubazna. Ispričali smo se i ponudili joj novi lijek. No nije ga željela pa smo joj vratili novac. Mislim da smo fer postupili iako je teško mogla dokazati da je baš taj lijek stvarno kod nas kupljen, a ne u nekoj drugoj ljekarni. Imala je račun, no na taj lijek ne stavljamo naljepnice s cijenom jer ga jako puno prodajemo. Velike su gužve i možda nismo primijetili da je lijeku istekao rok prije mjesec dana. Ne isključujem ni mogućnost da je pogriješila veledrogerija. Da smo primijetili da je lijeku istekao rok, ne bi bio na drugoj polici nego u posebnoj posudi, kamo se po pravilima struke odlažu stari lijekovi. Ovdje se radilo o spreju, a garantiram da vrijedi i puno dulje nego što mu piše rok trajanja - rekao nam je voditelj ljekarne.

Promet lijekovima u Hrvatskoj nadzire Farmaceutska inspekcija Ministarstva zdravlja. Tražili smo i njihov komentar ovog slučaja, no nisu nam ga poslali do jučer popodne.     

24sata

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 74
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode