NADUTOST, ZATVOR, ŽGARAVICA...
Praktični savjeti kako riješiti ili ublažiti probleme s probavom
Probavni sustav ključan je za naše cjelokupno zdravlje i dobrobit, no mnogi se ljudi povremeno susreću s probavnim tegobama poput nadutosti, žgaravice, zatvora ili proljeva
Nepravilna prehrana, stres, nedostatak tjelesne aktivnosti i loše životne navike mogu značajno utjecati na rad crijeva i želuca. Srećom, postoje prirodni načini i jednostavne promjene u prehrani i načinu života koje mogu pomoći u regulaciji probave i ublažavanju nelagode
Nepravilna prehrana, stres, nedostatak tjelesne aktivnosti i loše životne navike mogu značajno utjecati na rad crijeva i želuca. Srećom, postoje prirodni načini i jednostavne promjene u prehrani i načinu života koje mogu pomoći u regulaciji probave i ublažavanju nelagode
PROBIOTICI Uvrštavanje hrane bogate probioticima u prehranu prirodan je način podrške zdravlju probave. Jogurt s aktivnim kulturama najpoznatiji je izvor probiotika, ali postoje i mnoge druge opcije. Kefir, fermentirani mliječni napitak, obiluje probioticima. Kiseli kupus, kimchi i drugo fermentirano povrće također su izvrsni izvori. Kombucha, fermentirani čaj, i miso, fermentirana pasta od soje, dodatni su ukusni načini za unos probiotika.
DODACI PREHRANI
Ako razmišljate o uzimanju probiotičkih dodataka, odaberite proizvode koji jasno navode specifične sojeve i količinu bakterija. Različiti sojevi imaju različite učinke, stoga istražite koji su najbolji za vaše tegobe. Počnite s nižom dozom i postupno je povećavajte kako biste izbjegli nuspojave poput nadutosti i plinova.
PREBIOTICI
Prebiotici su vrsta vlakana koja služe kao hrana korisnim bakterijama u crijevima. Oni djeluju zajedno s probioticima kako bi poboljšali zdravlje probavnog sustava. Prebiotici mogu potaknuti rast dobrih bakterija, poboljšati apsorpciju minerala i smanjiti upalu. Hrana bogata prebioticima uključuje češnjak, luk, poriluk, šparoge, banane i cjelovite žitarice. Neki dodaci vlaknima također sadrže prebiotike.
PROBAVNI ENZIMI
Dodaci probavnih enzima mogu poboljšati razgradnju hrane i smanjiti simptome poput nadutosti, plinova i probavne nelagode. Ovi enzimi uključuju amilazu (za razgradnju ugljikohidrata), lipazu (za masti) i proteazu (za proteine). Iako ih tijelo prirodno proizvodi, neki ljudi mogu imati koristi od dodataka. Probavni enzimi dostupni su bez recepta, no prije upotrebe savjetujte se s liječnikom, osobito ako imate kronične probavne tegobe.
ULJE PAPRENE METVICE
Ulje paprene metvice koristi se stoljećima za smirivanje probavnih smetnji. Ima spazmolitička svojstva, što znači da može opustiti mišiće probavnog trakta. Posebno je korisno za osobe s IBS-om (Sindrom iritabilnog crijeva), jer može smanjiti bolove u trbuhu i nadutost. Može se uzimati u obliku kapsula ili kao čaj. Međutim, može pogoršati žgaravicu kod nekih ljudi, stoga ga treba koristiti s oprezom.
AKUPUNKTURA
Akupunktura može pomoći u ublažavanju različitih probavnih problema. Istraživanja sugeriraju da može smanjiti simptome IBS-a, mučnine i nadutosti. Vjeruje se da akupunktura djeluje smanjenjem upale i poboljšanjem pokretljivosti crijeva, odnosno protoka hrane kroz probavni sustav.
ĐUMBIR
Đumbir je poznat po svojim blagotvornim učincima na probavu. Može pomoći u smanjenju mučnine, povraćanja i nadutosti. Također može potaknuti probavu i smanjiti upalu u crijevima. Može se konzumirati u različitim oblicima: svježi korijen, čaj, kapsule ili kandirani đumbir. Za ublažavanje mučnine, preporučuje se ispijanje čaja od đumbira ili konzumacija đumbira u bombonima.
KAMILICA
Čaj od kamilice poznat je po svojim umirujućim svojstvima, ne samo za um, već i za probavni sustav. Može smanjiti upalu crijeva, ublažiti bolove u trbuhu i olakšati nadutost. Istraživanja sugeriraju da može biti koristan za osobe s IBS-om. Čaj od kamilice općenito je siguran, ali osobe alergične na ambroziju trebale bi biti oprezne. Šalica čaja nakon obroka ili prije spavanja može pomoći u smirivanju probave.
PSILIJUM
Psilijum je vrsta topivih vlakana koja može pomoći kod zatvora i proljeva. Upija vodu u crijevima, stvarajući gelastu tvar koja regulira pražnjenje crijeva. Dostupan je u obliku praha ili kapsula. Preporučuje se započeti s manjom dozom i postupno je povećavati kako bi se izbjegli plinovi i nadutost. Važno je piti puno vode prilikom uzimanja psilijuma kako bi se spriječio zatvor.