Obavijesti

Promo sadržaj

11. Mjesec plave ribe u Crikvenici

11. Mjesec plave ribe  u Crikvenici
4

„Plavuša“ koja je najveći hit na Rivijeri Crikvenica zasigurno je plava riba.

Uspješno smo uhvatili nakratko ovu vladaricu tradicionalne gastronomije crikveničkoga kraja kako bismo iz prve peraje saznali sve o nadolazećoj manifestaciji „Mjesec plave ribe“.

NOVINAR: Zašto plava riba na ovim prostorima ima toliki značaj, čemu manifestacija koja traje mjesec dana? PLAVA RIBA: Ribarstvo je stoljećima bilo jedno od glavnih zanimanja Crikveničana. Generacije ribara su kroz svakodnevnu tešku borbu za preživljavanje usavršavale svoja znanja i vještine pa ne čudi stoga da su crikvenički ribari već u 18. stoljeću bili iskusni i poznati majstori u lovu na mene, plavu ribu, ali i ostale ribe. Mnogi od njih su svoje vještine prenosili na generacije ribara diljem svijeta. Crikvenica je početkom 20. stoljeća bila jedno od vodećih ribarskih središta Jadrana. Danas bogata tradicija ne živi samo u sjećanjima i zapisima. Među ostalim, o njoj pričaju i manifestacije u Crikvenici koje spajaju ljubav prema moru, tradiciju i suvremenost.  A ja… Nekada sam bila jedna od najvažnijih namirnica u tradicionalnoj prehrani. Jedna od manifestacija koja slavi ovdašnju tradiciju jest „Mjesec plave ribe“, koji je u svojim počecima zamišljen kao „tjedan“, ali zbog velikoga interesa i sadržaja koji se želi pokazati, „tjedan“ je postao „mjesec“. Ovogodišnji „Mjesec plave ribe“ održava se od 15. rujna do 15. listopada.

  NOVINAR: Imate i jednu neobičnu „cestu“… PLAVA RIBA: „Mjesec plave ribe“ vezan je uz projekt „Cesta plave ribe“ koji je osmislila Turistička zajednica Grada Crikvenice, inspirirana ribarskom prošlošću i tradicijom ovoga kraja. Riječ je o posebnoj cjelogodišnjoj gastronomskoj ponudi temeljenoj na vrijednoj tradiciji, a u kojoj sudjeluje nekoliko restorana s područja Rivijere Crikvenica. "Cesta plave ribe - Mjesec plave ribe" osvojila je i srca struke pa je 2014. dobila nagradu „Simply the Best" u kategoriji tematsko-gastronomske manifestacije.

NOVINAR: „Najplavijem“ mjesecu u godini prethodila je kreativna uvertira naziva „Rib-Art va kale“. Što se točno odvijalo na toj šarmantnoj lokaciji? PLAVA RIBA: U nedjelju, 10. rujna 2023., u Crikvenici je održan „Rib – Art va kale“, uvertira u skorašnji 11. po redu „Mjesec plave ribe“. Inspirirajuća lokacija, a to je nekadašnji župni dvor u Gorici braće Cvetić, bila je predivna kulisa za predstavljanje programa „Mjeseca plave ribe“. Direktorica TZG Crikvenice Marijana Biondić pozdravila je sve prisutne – novinare i gostujuće influencere, a potom je predstavila program nadolazeće manifestacije. Potom su chefovi partnera u projektu (hotelska kuća „Jadran“, restoran „Dida“, Hotel „Miramare“, Bar & restaurant „Terraca“, restoran „Domino“), kao i gđa Nataša Vidović iz „Grand Village Estate Winery“, prezentirali menije i vina koji će biti u ponudi tijekom „Mjeseca plave ribe“. Nakon zahvale na dolasku svim prisutnima, nepca posjetitelja su imala priliku uživati u primamljivoj ponudi hrane restorana „Domino“, a Teo Mandžuka se pobrinuo za predivnu glazbenu kulisu. Pred kraj je upriličena slikarska radionica pod vodstvom slikara Marijana Mavrića  s našim dragim gostima influencerima.

NOVINAR: Kako je zamišljen ovogodišnji program „Mjeseca plave ribe“ na Rivijeri Crikvenica? PLAVA RIBA: Ovaj gastro doživljaj ne znači samo kušanje slasnih i zdravih ribljih specijaliteta, već i druge zanimljive aktivnosti. No, zaplivajmo, ustvari, krenimo redom:

U petak, 15. rujna, od 18:00 sati u centru Crikvenice predviđeno je otvaranje „Mjeseca plave ribe“ uz cooking show poznatog chefa Davida Skoka, posebna ponuda jela od plave ribe, vinski kutak te ponuda osvježavajućih koktela. Voditelj programa bit će Domagoj Jakopović – Ribafish. Svim restoranima – sudionicima projekta „Cesta plave ribe“ – dodijelit će se oznake, kao trajni podsjetnik na sudjelovanje. U večernjim satima slijedi zabavno – glazbeni program uz Marka Škugora i „Trio Crikvenica“. U subotu, 16. rujna, očekuje nas prava atrakcija – dolazak ribarskog broda s tunom u crikveničku luku te priprema jela od ulova iz mora. Voditelj programa bit će Robert Ferlin. Osim posebne ponude jela od plave ribe, koktela i vinskog kutka, ovu večer će nam uljepšati i Damir Kedžo te „Trio Crikvenica“.

Nedjelja, 17.9., rezervirana je za cooking show chefova iz restorana „Dida“, „Domino“ i „Miramare“, posebnu ponudu jela od plave ribe, prigodnih koktela i vinski kutak. Voditeljica koja će nas voditi kroz program je Barbara Udovičić Papeš, a zabavljat će nas Klapa „Kampanel“ i „Trio Crikvenica“.

Sva tri dana naši najmlađi mogu uživati u programu namijenjenom njima.

U sklopu moga mjeseca odabrani ugostiteljski objekti na području rivijere nude ukusna, maštovita i raznovrsna jela od plave ribe, a oni su sljedeći: „Dida“, „Karoca“, Trabakul“, restorani hotela „Crikvenica“, „Esplanade“ i „Miramare“ u Crikvenici, u Dramlju „Domino“, u Jadranovu „Feral“, a u Selcu „Riva“, „Ulika“ i restoran hotela „Marina“.

29. rujna u restoranu „Dida“ možete svjedočiti „ljubavnoj priči“ između mene, plave ribe i vina. Naime, uparivat će se jela s vinima vinarija „Pavlomir“ i „Grand Village Estate“, pod vodstvom sommelierke Ines Matić Matešković. Vaše jedinstveno gastro putovanje ima za cilj i jednu posebnu lokaciju, a to je Bar & Restaurant „Terraca“ u DramljuVikend gastro eventi u ovom objektu (22.-24. rujna i 29. rujna -1. listopada) donose nam  posebnu gastro ponudu uz nastupe glazbenih sastava (Klapa „Kala“, glazbeni sastav „Coffee Shop Acoustic“ i Trio „Splash“).

Posjetite nas i otkrijte kakav je osjećaj koračati „Cestom plave ribe“ i što je na njoj tako posebno. Možda nisam zlatna ribica i ne ispunjavam sve želje, ali svakako mogu zadovoljiti i najvećeg gurmana u vama.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Popularni svadbeni bend, Grupa Profeel & Tulumbus napravili spektakal u Zagorju
PROMO

Popularni svadbeni bend, Grupa Profeel & Tulumbus napravili spektakal u Zagorju

Nadaleko poznati najtraženiji svadbeni bend, Grupa Profeel, prošlog vikenda, uoči svadbene sezone predstavio je novitet na zagorskim cestama. Točnije, u sudjelovanju sa ’ Tulumbus-om’ pripremili su spektakal kakav se rijetko viđa

Andi Idrizi i Luigi Šalov među 250 boraca na hrvatskom castingu za HELL Boxing Kings
PROMO

Andi Idrizi i Luigi Šalov među 250 boraca na hrvatskom castingu za HELL Boxing Kings

Boksačke kvalifikacije u Zagrebu za milijunski nagradni fond
The Fall Guy - novi film Davida Leitcha spaja zvijezde ovoljetnih hitova Barbie i Oppenheimer
PROMO

The Fall Guy - novi film Davida Leitcha spaja zvijezde ovoljetnih hitova Barbie i Oppenheimer

Kaskader, novi film Davida Leitcha, spaja zvijezde ovoljetnih hitova Barbie i Oppenheimer – Ryana Goslinga i Emily Blunt.