Obavijesti

Promo sadržaj

3 razloga zašto trebate posjetiti Vrata Papuka

3 razloga zašto trebate posjetiti Vrata Papuka
18

Posjetiti Vrata Papuka znači uroniti u prirodni raj istočne Hrvatske

Ovaj predivno područje u kojem se skriva Park prirode i Geopark Papuk, nudi mnoštvo razloga za posjetitelje svih profila – od planinarenja po netaknutim stazama, istraživanja povijesti u edukativnom Geo Info Centru, pa sve do hodočašćenja u svetištu Gospe Voćinske. Očaravajući krajolik, bogata biološka raznolikost i kulturno nasljeđe čine Vrata Papuka neodoljivom destinacijom za avanturiste, prirodoljupce i ljubitelje povijesti.

1. Geo Info Centar u Voćinu

Slavonija, poznata po svojoj prekrasnoj prirodi, bogatoj kulturnoj baštini i ljubaznim ljudima, od nedavno ima još jednu atrakciju koja će oduševiti posjetitelje - Geo info Centar u Voćinu. Ovaj interaktivni multimedijalni centar pruža nevjerojatno iskustvo putovanja kroz prošlost, sve do samih početaka našeg planeta.

Jedna od ključnih značajki Geo info Centra je 6D dvorana koja omogućuje zaustavljanje na povijesnim i geološkim aspektima Papuka, prekrasne planine koja dominira ovim dijelom Hrvatske. Dvorana pruža realističan dojam i omogućuju posjetiteljima da urone u bogatu prošlost Papuka.

Postav geologije posvećen je geologiji općenito i geološkim specifičnostima Papuka. Osim izložaka, posjetitelji mogu uživati u 8 multimedijalnih prezentacija putem interaktivnih ekrana. Ovi ekrani često su dodatno obogaćeni mehaničkim elementima ili projekcijama, čime se stvara dojmljivo iskustvo učenja i zabave.

Geoinfo Centar također ima postav posvećen biologiji koji prikazuje modele, skulpture i fotografije zanimljivog živog svijeta koji obitava na Papuku. Posjetitelji imaju priliku istražiti raznolikost flore i faune ovog područja te se upoznati s očuvanim ekosustavom planine.

Još jedan izuzetno zanimljiv dio Geoinfo Centra je postav arheologije. Ovdje posjetitelji mogu koristiti interaktivni ekran na kojem mogu odabrati jedno od 7 razdoblja na Papuku i detaljnije se upoznati s njim. Ovaj dio centra pruža detalje o kulturi, nalazištima i artefaktima koji su pronađeni na ovom području tijekom stoljeća. To je pravi povijesni vremeplov koji omogućuje dublje razumijevanje bogate prošlosti Papuka i njegovih stanovnika.

Geoinfo Centar nije samo edukativan, već ima i dodatne sadržaje za posjetitelje. U sklopu centra nalazi se suvenirnica gdje posjetitelji mogu pronaći autentične suvenire koji će ih podsjećati na njihovu posjetu. Također, centar nudi prostore za odmor i okrijepu gdje se posjetitelji mogu opustiti i osvježiti prije ili poslije istraživanja izložbi.

2. Srednjovjekovni viteški turnir na vratima Papuka

U subotu i nedjelju, 2. i 3. rujna, Park prirode Papuk bit će domaćin jednog od najuzbudljivijih događaja koji će posjetitelje provesti kroz vremensku kapiju ravno u srednji vijek - Srednjovjekovni viteški turnir međunarodnog karaktera koji se po prvi puta ove godine odvija na vratima Papuka - u bajkovitom Slatinskom Drenovcu. U ovogodišnjem izdanju, više od deset viteških udruga pružit će nezaboravno iskustvo autentične srednjovjekovne atmosfere, stvarajući sadržaj koji će oduševiti kako djecu tako i odrasle posjetitelje.

Srednjovjekovni viteški turnir na Papuku postao je jedan od najočekivanijih događaja u kalendaru, privlačeći posjetitelje iz različitih dijelova zemlje i svijeta, a po prvi puta, ove godine manifestaciji se pridružuje i udruga Agentura Hector iz Slovačke, odnosno vitezovi konjanici, koji će napraviti pravi srednjovjekovni spektakl.

Povratak u Prošlost: Miris baruta, zveket mačeva i oklopa u srednjovjekovnoj bitki iz 16. stoljeća. Kršćani i Turci bore se za utvrdu Klak koja je pod osmanlijskom okupacijom bila 150 godina.

Posjetitelji će imati priliku zaroniti u povijest, gdje će svaki detalj biti pažljivo rekonstruiran kako bi se dočarala autentična srednjovjekovna atmosfera. Deseci viteških udruga iz različitih krajeva će demonstrirati vještine i borbe koje su bile karakteristične za to doba. Oklopi, mačevi, lukovi i strijele, tehnike borbe te oblačenje u autentične kostime bit će sveobuhvatni elementi koji će posjetitelje povesti na putovanje kroz vrijeme.

Ova manifestacija pružit će nevjerojatne prilike za edukaciju i zabavu. Posjetitelji će moći prisustvovati demonstracijama borbe vitezova, oživjeti svijet tržnica s rukotvorinama i srednjovjekovnim delicijama te se upustiti u interakciju s članovima viteških udruga kako bi saznali više o povijesti, tehnologiji i načinu života srednjeg vijeka.

Organizatori su posebno osmislili sadržaj kako bi privukli sve generacije. Djeca će imati priliku iskusiti čaroliju srednjeg vijeka kroz prilagođene aktivnosti i igre koje će ih uvući u svijet viteških pustolovina. Također, odrasli posjetitelji bit će zahvaćeni ozračjem prošlosti dok će svjedočiti hrabrim vitezovima u borbi za čast i slavu.

Untitled design - 1

Program manifestacije možete potražiti ovdje.

3. Duhovno središte podno Papuka: Svetište Gospe Voćinske

Voćin, smješten pod sjevernim obroncima Papuka, nije samo prirodna idila, već i duboko duhovno središte. Kao zemljopisno srce Požeške biskupije, nosi značenje svetišta Gospe Voćinske, kojem posebno značenje daje biskup dr. Antun Škvorčević. Kroz povijest, Voćin je privlačio hodočasnike, posebno štovatelje Blažene Djevice Marije. Tradicija procesije pješaka iz Požege prema Voćinu traje od 1886. godine. Njegovanje pobožnosti prema Gospi Lurdskoj opstalo je čak i nakon II. svjetskog rata. Svetište Gospe Voćinske okuplja vjernike iz cijele Hrvatske, osobito tijekom biskupijskog dječjeg hodočašća u svibnju koje okuplja do 6000 učenika osnovne škole. Iako je Crkva Majke Božje u Voćinu pretrpjela izazove, uzoran primjer gotičke arhitekture, obnovljena je i ponovno se uzdiže te postaje prepoznatljivo središte svih u potrazi za duhovnim mirom.

Kako najlakše do Voćina?

Ako krećete iz Zagreba, jedan od najjednostavnijih načina putovanja je vožnja automobilom. Vožnja iz Zagreba do Voćina traje otprilike dva i pol sata, ovisno o prometu. Trebate slijediti autocestu A3 prema istoku i izaći na izlazu za Voćin (Novska). Cesta do Voćina je dobro održavana i pruža prekrasan pogled na okolne krajolike Slavonije. Iz Osijeka također postojinekoliko načina kako doći do Voćina. Najbrži način je vožnja automobilom, a putovanje traje otprilike sat i 30 minuta. Trebate slijediti cestu D2 prema zapadu i zatim se spojiti na cestu D38 prema Voćinu.

18
| Foto: Arhiva Parka prirode Papuk

Za više informacija posjetite službene internetske stranice Turističke zajednice Vrata Papuka tzp-vratapapuka.hr.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Sve što znamo o novoj sezoni 'Uvoda u anatomiju'
PROMO

Sve što znamo o novoj sezoni 'Uvoda u anatomiju'

Kada je „Uvod u anatomiju“ tek počeo s emitiranjem u ožujku 2005. godine, nitko nije mogao predvidjeti koliko će brzo serija dosegnuti međunarodnu slavu.

Iberogast®: Prirodno rješenje za probavne smetnje
PROMO

Iberogast®: Prirodno rješenje za probavne smetnje

Svi mi, bez iznimke, barem jednom u našem životu doživjeli smo neugodnosti povezane s problemima probavnog sustava.
LEAP Summit dovodi svjetsku elitu:govornici iz Amazona i Binancea prvi put u Zagrebu
PROMO

LEAP Summit dovodi svjetsku elitu:govornici iz Amazona i Binancea prvi put u Zagrebu

Dugo iščekivani LEAP Summit najavljuje deveto izdanje konferencije koja će inspirirati i potaknuti inovacije među vizionarima i poduzetnicima.