Obavijesti

Promo sadržaj

5 načina kako kampiranje pozitivno utječe na djecu!

5 načina kako kampiranje pozitivno utječe na djecu!
2

Budite primjer roditelja koji brine za fizičko i psihičko zdravlje djeteta i svoj godišnji odmor provedite zajedno – u prirodi

Osim neizmjerne količine zabave i svježeg zraka, u svega par dana kampiranja djeca će naučiti brojne važne životne lekcije i biti sretniji! 

Stručnjaci već duže vrijeme upozoravaju da se djeca 21. stoljeća sve manje kreću jer sve više provode vrijeme pred televizorom ili na računalima i mobitelima. Istraživanja su pokazala kako se djeca već od malih nogu otuđuju od prirode, a tome su krivi i roditelji koji i sami radije biraju ostati kod kuće iz mnogih razloga, a najčešće su to strahovi od različitih ozljeda u parkovima i na izletištima. Zbog nedostatka boravka u prirodi današnja djeca imaju probleme u razvoju očiju i stopala, javljaju se poremećaji u težini i manjku pozornosti, pa čak i depresija. 

Ovog ljeta ne dopustite da zajedničko slobodno vrijeme provedete otuđeni, svaki za svojom elektroničkom spravom, nego se uputite u nezaboravnu avanturu zvanu kampiranje. Boravak na otvorenom će svim članovima obitelji biti od koristi. Vi ćete manje brinuti o uprljanoj odjeći, a više uživati u sreći i zadovoljstvu vaših najmlađih članova obitelji. S druge strane, djeca će kroz igru i veselje steći korisne vještine koje se ne uče u vrtiću i školi.

Boravak na zraku je najbolji lijek za tijelo i um

Jeste li znali da čak i pola sata svakodnevne igre u parku jača dječji organizam, stvara otpornost i sprečava širenje infekcija? Kretanjem i trčanjem se čiste dišni putevi, poboljšava krvotok i živčani sustav, a izlaganje suncu potiče proizvodnju vitamina D koji je neizmjerno važan u sprječavanju bolesti kostiju, dijabetesa i bolesti srca.

Ako samo pola sata boravka na otvorenom ima toliki učinak na tijelo djeteta, zamislite koliko mu dobrobiti može pružiti višednevno kampiranje. Zbog svježeg zraka djeca bolje spavaju, lakše se koncentriraju i fizički su spretnija. Ohrabrujte dijete da bude što više aktivno na odmoru i naoružajte se flasterima i sprejevima za dezinfekciju u slučaju manjih povreda.

Edukativan spoj s prirodom 

Što je dijete više na svježem zraku, to više upoznaje, cijeni i njeguje prirodu. Ono što je vidjelo ili pročitalo u knjigama, na kampiranju može i osjetiti, ponekad i na vlastitoj koži. Naime, djeca će od jutra do mraka biti u neposrednom kontaktu sa zemljom, blatom i pijeskom, istraživat će more, tlo i šumu, pronalaziti različite biljke i životinje o kojima su samo čuli u pjesmicama ili čitali u dječjim enciklopedijama. 

Tih par dana kampiranja dozvolite djetetu da bude znatiželjno, neka doživi prirodu iz prve ruke. Neka se penje, skače, trči i zaprlja. Neka osjeti kako mrav škaklja dok hoda po ruci ili kako to izgleda kada si mokar do kože zbog iznenadnog pljuska. Zajedno se uputite u ribolov, istražite noćno nebo s mapom zviježđa, postavite šator i lovite krijesnice. Naravno, upozorite ga da se ne udaljavaju izvan dogovorene sigurnosne zone, kao i na opasnosti koje vrebaju u šumi poput otrovnih biljaka i opasnih životinja.

Gradi samopouzdanje i suočava se sa strahovima

Osim postavljanja šatora, djeca na kampiranju mogu naučiti brojne nove vještine koje će im, ako ne već sada, itekako biti korisne kada odrastu. Vaši će klinci naučiti kako očuvati prirodu, što je sve potrebno da bi preživjeli u divljini, kako pročitati mapu ili se orijentirati u prostoru bez uporabe tehnologije, gdje pronaći pitku vodu, kako živjeti bez struje, kako napraviti vatru i, što je još važnije, pravilno je ugasiti kako ne bi nastao požar. 

Ne trzajte na svako njihovo negodovanje, jer se baš u najdosadnijim trenucima pomiču granice njihovih mogućnosti, a rastu mašta i kreativnost. Iza ugla ih čeka nova avantura koja će testirati njihovu snagu i izdržljivost, podići će njihovo samopoštovanje, ali ih i suočiti sa strahovima od nepoznatog.

Kampiranje uči štedljivosti…

Vjerovali ili ne, dijete će u kampu vrlo brzo postati zadovoljan i malim stvarima. I najizbirljiviji klinac će shvatiti da nema koristi od zanovijetanja da mu se pripremi omiljena hrana, kad je trgovina s najdražim namirnicama kilometrima daleko. Razni prirodni predmeti u području kampa, poput štapova i kamenčića, mogu biti savršen dodatak njihovim igračkama, kao što zabavne priče za laku noć ili zgode iz života roditelja mogu biti neprocjenjiva zamjena za tablete i mobitele. 

… i jača osjećaj zajedništva

Rijetko koja aktivnost povezuje članove obitelji brže, bolje i jače od kampiranja. Zajedno se budite i spavate pod istim „krovom“, zajedno kuhate i neprestano komunicirate. U potpuno novom okruženju uživate u zajedničkom druženju, međusobno se još bolje upoznajete te stvarate zajedničke uspomene koje ćete dugo pamtiti. 

Iskusniji kamperisti potvrdit će da u kampovima postoji nevjerojatna kemija među najmlađim putnicima. Djeca s neopisivom lakoćom stvaraju nova prijateljstva! Samovoljno uspostavljaju kontakte s drugim vršnjacima iz puke znatiželje, a jezične barijere u većini slučajeva im nikada ne stvaraju probleme.

Zadaća svakog roditelja je da svoju djecu upozna s različitim iskustvima iz kojih bi mogao učiti, istraživati, rasti i napredovati. Obiteljsko ljetovanje u kampu je jedan od najboljih i najzabavnijih načina da im to i omogućite. Što još čekate? Prosurfajte po Hervisovom web shopu ili skoknite do obližnje trgovine gdje vas očekuje sva potrebna oprema za bezbrižno kampiranje s djecom! 


 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Zgrabi 15 € na Horizont Shopu i počasti se. Požuri, samo najbržih 100  dobiva ovaj kupon!
ORANŽ EUFORIJA

Zgrabi 15 € na Horizont Shopu i počasti se. Požuri, samo najbržih 100 dobiva ovaj kupon!

Osim godišnjeg pristupa ekskluzivnom sadržaju na dar dobivate kupone za shopping i usluge vrijedne 85 eura. Najbržih 100 dobit će Horizont Shop kupon od 15 eura

Autotek autoservis: Vaša sigurnost na cesti
PROMO

Autotek autoservis: Vaša sigurnost na cesti

Autoservis Autotek Vaš je pouzdani partner za održavanje i popravak vozila. Pružaju vrhunsku uslugu uz korištenje najnovije tehnologije i visokostručno osoblje
B2Run sezona 2024. kreće iz Splita: Pridružite im se i vi 16. svibnja na poslovnoj utrci
PROMO

B2Run sezona 2024. kreće iz Splita: Pridružite im se i vi 16. svibnja na poslovnoj utrci

Sa splitske Rive poslovnjaci iz grada i okolice startaju s utrkom 16. svibnja. A nakon toga, očekuje ih aftework druženje uz glazbu