Obavijesti

Promo sadržaj

AGRIVI zna kako spojiti poljoprivredu i IT za globalno uspješan posao

AGRIVI zna kako spojiti poljoprivredu i IT za globalno uspješan posao
5

Vjerojatno posljednje područje ljudske djelatnosti uz koji bi vezali pojam digitalizacije je poljoprivreda, ali upravo je to budućnost uspješnog, isplativog, pametnog i održivog uzgoja hrane. Za odgovor na pitanje kako zaista digitalizirati poljoprivredu bila je dovoljna plantaža borovnica u Kutini, jedan IT- jevac i trenutak inspiracije

Što je zapravo digitalizacija poljoprivrede, kako je nastalo jedno od najuspješnijih globalnih rješenja za taj izazov i što donosi budućnost sigurnog i održivog poslovanja zna Matija Žulj, osnivač i direktor prvog hrvatskog agritech startupa, danas uspješne tehnološke kompanije AGRIVI.

Nakon što je karijeru u IT-u odlučio zamijeniti onom u poljoprivredi, uzgojem borovnica, Matija je shvatio da znanje i preporuke o uzgoju borovnica nisu lako dostupni. Odlučio je to promijeniti i tako je iz vjerovanja da znanje i tehnologija moraju biti dostupni svim poljoprivrednim proizvođačima na svijetu nastao AGRIVI - sveobuhvatno rješenje za digitalizaciju poljoprivrede.

Iz Kutine u 100 zemalja diljem svijeta

Tako je 2013. godine, Matija započeo okupljati tim vrhunskih stručnjaka iz područja agronomije i programskog inženjeringa čiji je cilj bio promijeniti industriju prehrane na bolje. Izgradnja startupa koji uz razvoj proizvoda u industriji koja se tradicionalno sporo mijenja i prihvaća nova rješenja, mora i komercijalizirati taj proizvod na globalnom tržištu bila je uzbudljiva i izazovna, ali se isplatilo. U posljednjih nekoliko godina AGRIVI se ubrzano širi i razvili su se u globalnu tvrtku čiji se proizvod koristi na svim naseljenim kontinentima. Trenutno su prisutni u više od 100 zemalja s uredima u Londonu, Varšavi, Bukureštu i Zagrebu, a privlače brojne IT stručnjake koje nadahnjuje rad na nečem tako posebnom i žele raditi posao koji direktno mijenja način na koji živimo te istovremeno utječe na izgradnju bolje budućnosti.

Kako izgleda budućnost poljoprivrede?

Zašto je AGRIVI tako poseban i što zapravo radi, Matija objašnjava: „Naš softver podržava upravljanje kompletnom proizvodnjom, omogućuje izradu niza analitičkih izvještaja, ima ugrađene napredne algoritme predviđanja koji pomažu u donošenju odluke oko optimalnog trenutka tretiranja biljaka, a zahvaljujući velikoj bazi naše rješenje sugerira najbolje prakse svojim korisnicima. Uz to, AGRIVI omogućuje jedan od najnaprednijih izvještaja o sljedivosti poljoprivredne proizvodnje. Izvještaji dostupni poljoprivrednicima i kupcima, za svaku kulturu pokazuju 20 ključnih informacija iz procesa proizvodnje.

Zanimljiva je i informacija da provedbom digitalizacije u poljoprivredi, na tržištima diljem svijeta dolazi do povećanja zarade. „Naša iskustva na tržištima diljem svijeta pokazuju da digitalizacijom poljoprivrednici povećavaju zaradu između 50 i 100 posto i time povećavaju svoju konkurentnost i održivost proizvodnje. Prednosti digitalizacije poljoprivrednici sve više prepoznaju i broj naših korisnika kontinuirano raste.“

Globalni uspjeh i vrh ljestvice

Vrijednost ideje AGRIVI-ja prepoznali su i stručnjaci. Tako je globalna revizorsko – konzultantska kuća EY, AGRIVI prepoznala kao najkompletnije rješenje za digitalizaciju nacionalnih poljoprivreda. Deloitte i Financial Times uvrstili su ih na ljestvice najbrže rastućih tehnoloških tvrtki u Europi, dok rezultati više od 100 industrijskih istraživanja pokazuju da AGRIVI spada među 10 globalnih lidera u softveru za upravljanje poljoprivredom.

Govoreći o utjecaju trenutnih okolnosti na poslovanje, Matija ističe: „Globalna epidemiološka situacija dodatno je potaknula razmišljanja i investicije u digitalizaciju svih industrija, pa tako i poljoprivrede. Tako je novonastala situacija, uz novi ciklus investicija i ambiciozne planove komercijalizacije našeg proizvoda još dodatno ubrzala rast AGRIVI-ja.

Digitalizirano ili ne, važno da je sigurno

Fokusirani na rast i razvoj ne zanemaruju ni sigurnost svega što su postigli. AGRIVI je kao svog partnera u sigurnom poslovanju odabrao Croatia osiguranje, a prema riječima Matije Žulja „Svaka kriza iznova pokaže koliko je bitno unaprijed razmišljati o rizicima i raditi sve da se ti rizici umanje. U tom kontekstu smatram iznimno važnim osigurati se od ključnih rizika, a tu nam je Croatia osiguranje vrijedan partner. Zadovoljni smo korisnici Poduzetnik PROtekt paketa kojim štitimo svoje poslovanje.

Poduzetnik PROtekt fleksibilan je i sveobuhvatan paket osiguranja kreiran prema potrebama malih i srednjih poduzetnika najrazličitijih djelatnosti. Osnovnom osiguranju imovine pridružite šest dodatnih osiguranja i zaštitite svoje poslovanje od rizika kojima ste najizloženiji. U slučaju katastrofe, Poduzetnik PROtekt osigurava brzu i sigurnu isplatu štete te nastavak poslovanja, a moguće ga je ugovoriti u svim poslovnicama Croatia osiguranja diljem Hrvatske ili zatražite ponudu putem weba.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Biraj limenku, opet i opet i opet!
PROMO

Biraj limenku, opet i opet i opet!

Svima draža ambalaža

'Automobil  zapravo koristimo jedan sat na dan, a mjesečno nas stoji barem 500 eura'
PROMO

'Automobil zapravo koristimo jedan sat na dan, a mjesečno nas stoji barem 500 eura'

Među onima koji se, između ostalog, zalažu za stvaranje naprednih rješenja u području održive mobilnosti je i slovenska tvrtka Avant Car
Otvorena Mia poliklinika u Rijeci
PROMO

Otvorena Mia poliklinika u Rijeci

Stručnost i iskustvo Pronatal grupacije dostupni pacijentima iz Hrvatske, Slovenije i Italije