Promo sadržaj

Komentari 0

Appleove ambicije drmaju tržišta: Tvrtka se planira takmičiti s Teslinim vozilima

Appleove ambicije drmaju tržišta: Tvrtka se planira takmičiti s Teslinim vozilima

Dionice tvrtke Apple ove godine su skočile za nevjerojatnih 86% jer su mnogi ulagači i dalje optimistični po pitanju mogućnosti za dalji napredak. Osim toga, mnoštvo dobrih vijesti, posebice u drugoj polovici godine, pružale su podršku rastu dionica

Fortrade, za sve koji su zainteresirani naučiti kako od svoje kuće trgovati cijenom dionica Applea (takozvani financijski ugovor za razliku, engl. CFD) ili jednostavno žele proširiti svoje znanje, pripremio je besplatni vodič “Trgovanje cijenom dionica za početnike”. Vodič možete preuzeti preko linka ispod.

Besplatni vodič “Trgovanje cijenom dionica za početnike” preuzmite ovde.

Apple je u rujnu obavio uspješno uvećanje broja dionica nakon čega se tržišna vrijednost tvrtke uvećala na 2,3 bilijarde dolara, što je više od ukupne tržišne kapitalizacije 100 najuspješnijih kompanija burze u Londonu.

Glavni događaj se odigrao u rujnu, kada je kompanija plasirala novi iPhone 12 koji podržava 5G tehnologiju. Unatoč kritičarima koji su tvrdili kako potrošači neće biti zainteresirani za 5G u doba pandemije, prodaja je prema nekim izvještajima bila bez premca.  Otkako su dva nova iPhone modela postala dostupna na tržištu, nadmašila su sve rivale, uključujući Samsungove uređaje, i osvojili skoro četvrtinu ukupne prodaje 5G telefona.  Apple bi u siječnju trebao objaviti nestrpljivo očekivani izvještaj o prodaji u četvrtom tromjesečju, prije općeg izvještaja o poslovanju koji će prema procijenama biti objavljen 2. veljače. Apple je u stuednom također predstavio nove MacBook modele i novi Apple M1 čip. Nekoliko izvještaja objavljenih u prosincu sugeriraju da se iPhone u Kini prodaje kao alva, te da će u studenom biti zabilježena rekordna prodaja.

Pored priče o uspjehu iPhone-a, najvažnija je priča o neprekidnom rastu  tvrtke.  Bloomberg je u studenom objavio prognoze prema kojima će Apple ostvariti rekordni prihod od preko 100 milijardi dolara u četvrtom tromjesečju 2020.

Besplatni vodič “Trgovanje cijenom dionica za početnike” preuzmite ovde.

Apple je u prosincu objavio plan o razvijanju električnih vozila sa automatskim pilotom, što očigledno predstavlja napad na tržište kojim dominira Tesla.  Projekat Titan, plan o razvijanju električnih automobila, započet je 2014. godine, ali je napredak bio spor. Tvrtka je imala probleme prilikom prelaska na automobilski sektor, a menadžment nije uspijevao postići ujedinjenu strategiju. Međutim, Reuters je u prosincu objavio kako Apple planira plasirati svoje vozilo već u 2024. godini, dok neki analitičari tvrde kako će automobili biti idući glavni proizvod tvrtke. Tvrtka je također objavila napredak u razvijanju tehnologije baterija.

U prosincu su također objavljeni izvještaji prema kojima Apple razmatra suradnju sa Volkswagenom ili novom kineskom tvrtkom Nio, koja se bavi proizvodnjom električnih vozila. Postojale su čak i glasine da će se Tesla i Apple udružiti i napraviti zajednički model, što bi moglo ujediniti dva najpoznatija i naizgled nezaustavljiva svjetska brenda.

Sve ove vijesti su izazvale rast Appleovih dionica, uz skok od čak 12% samo u prosincu (u vrijeme pisanja ovog izvještaja).

Besplatni vodič “Trgovanje cijenom dionica za početnike” preuzmite ovde.

 

Izvori: Bloomberg, Bloomberg Terminal (slika), Reuters, Wall Street Journal, Financial Times, Counterpoint Research

CFD-ovi (ugovori za razlike) su kompleksni instrumenti s visokim rizikom od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 74% - 89% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim ponuditeljem. Trebali biste razmotriti shvaćate li kako funkcioniraju CFD-ovi i možete li si priuštiti visoki rizik od gubitka novca. Budite svjesni: možete izgubiti sve, no ne više od salda na računu za trgovanje. Ti proizvodi možda nisu prikladni za sve klijente, stoga svakako morate biti sigurni da razumijete rizike i potražiti neovisan savjet. Ovaj materijal ne predstavlja ponudu ili zahtjev za transakcijom u bilo kojem financijskom instrumentu. Fortrade odbacuje svaku odgovornost za bilo kakvu uporabu ovih informacija, kao niza bilo kakve posljedice koje nastanu kao posljedica uporabe ovih informacija. Ne daju se bilo kakva jamstva točnosti ili potpunosti tih informacija te, stoga, svaka osoba koja djeluje na temelju tih informacija, čini to u potpunosti na vlastiti rizik. Informacije na ovom web-mjestu nisu namijenjene za stanovnike Sjedinjenih Država, Belgije, Italije, Francuske ili Češke Republike i nisu zamišljene da budu distribuirane ili korištene od strane bilo koje osobe, u bilo kojoj državi ili jurisdikciji u kojima bi takva distribucija ili upotreba bila u suprotnosti s lokalnim zakonima ili regulativom.