Obavijesti

Promo sadržaj

Balansirana prehrana i tjelovježba mogu nam pomoći u borbi sa stresom

Balansirana prehrana i tjelovježba mogu nam pomoći u borbi sa stresom
11

Loše životne navike, kao nepravilna prehrana ili nedostatak tjelesne aktivnosti mogu imati negativne učinke na opće psihofizičko zdravlje kao što su depresija, anksioznost, nezadovoljstvo, pad motivacije i sl

Beauty, Hair & Health Expo i Dentex, poznati sajam u organizaciji Zagrebačkog Velesajma, ove godine u inovativnoj online ediciji okupio je renomirane stručnjake koji kroz panel rasprave i predavanja donose svoj osvrt na sveukupnu situaciju koja nas je pogodila i savjetuju iz svoje stručne perspektive.

Stresne situacije postale su dio naše svakodnevnice, a poznato je da stresne reakcije dodatno oslabljuju naš imunitet i umanjuju efikasnost borbe organizma protiv infekcije. Balansirana prehrana i tjelovježba mogu nam pomoći u borbi sa stresom, a stručni panelisti Beauty, Hair & Health Expo i Dentex online edicije prenijet će vam brojne alate kako biti i ostati zdrav.

Manjak vremena česti je problem, ali ipak nije opravdanje jer za zdravu prehranu nije potrebno puno vremena. Jednostavno treba imati što raznovrsniju prehranu, uvrstiti što više namirnica i brojiti njihovu učestalost.

Također, ljudi su često izgubljeni u tome što je dobro za njih, a što ne, no edukativni sadržaji dostupni su i online te ih je moguće pratiti bilo gdje i bilo kada. Kvalitetan trening i dalje ostaje kvalitetan iako je online, a sve više osoba toga postaje svjesno.

Teško je dati univerzalni savjet što se tiče prehrane jer svi smo različiti i živimo različitim tempom života, a imamo i različite prehrambene preferencije, poručuju stručnjaci. Problem je i masa informacija. Ne mršavi se i ne živi se zdravo slušajući i gledajući nekoga kako priča o tome. Treba se pokrenuti, napraviti korak dalje.

Sve što mi radimo su kretnje. Ne trebamo nužno imati trening od 45 minuta da bi se kretali. Šetnje, hodanje stepenicama umjesto liftom, igranje s djetetom, sve su to kretnje. Možda bi taj način bio dobar za postizanje tog prvog koraka koji je nekad teško napraviti. Možda li hrana pomoći u nošenju sa stresom? Može. Kontekst prehrane je važan koji čini određeni broj namirnica, a ne samo jedna namirnica. Bitno je kakav si domaćin hrane. Jesam li stvarno gladan ili pokušavam nahraniti nešto drugo?“ ističe Marija Andrijašević, jedna od renomiranih stručnjaka čije predavanje možete poslušati je u sklopu Beauty, Hair & Health Expo i Dentex online edicije.

U svom predavanju Marija Andrijašević govori o tjelovježbi u vlastitom domu. S obzirom na to da je čovjek stvoren za kretanje, zdrava rutina uz zdravu prehranu prilagođava naše tijelo svakodnevnim obavezama i stresovima. „Nećemo se lagati, ovo nisu jednostavna vremena. No, nije problem samo pandemija i vrijeme u kojem smo se našli nego i sama ne briga o sebi i svome tijelu. Ubrzan, sjedilački način života i nedovoljno kretanje dovode do razvoja raznih bolesti te do gubitka koordinacije, ravnoteže i orijentacije u prostoru. Razna istraživanja otkrivaju nam i razočaravajuće podatke koji pokazuju kako se samo 3-4% stanovništva bavi nekom vrstom tjelovježbe. Nažalost, ovakve loše navike mogu imati i druge negativne učinke na opće psihofizičko zdravlje kao što su depresija, anksioznost, nezadovoljstvo, pad motivacije i sl.

Kako iz svega toga izaći?

''Gdje postoji volja, postoji i način. Svi moramo preuzeti odgovornost za svoje zdravlje. Tjelovježba će u budućnosti pomoći da imamo zdraviju naciju koja će biti radno sposobna. Kako kažu naši stari, pazite da mala bol, ne postane velika bol.'' – ističe Andrijašević.

Luka Bashota

Uz predavanje Marije Andrijašević, poslušajte i druge stručnjake koji govore o balansiranoj prehrani i tjelovježbi koje će rezultirati vašom višom energijom - nutricionistu Luku Bashotu i kineziologinju Jelenu Skender.

Jelena Skender

O metodama za aktiviranje zdravlja korisnim navikama govore Hrvoje Handl, dr. med., psihijatar i voditelj Dnevne bolnice za poremećaje prehrane, Branimira Pašalić, dr. med., specijalistica fizikalne medicine i rehabilitacije i medicinska sestra Rosana Svetić Čišić.

Ulaznicu za ukupno 35 sati vrhunskog sadržaja nabavite na Entrio.hr

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Pravila nagradnog natječaja #daj2svrhu
NAGRADNI NATJEČAJ

Pravila nagradnog natječaja #daj2svrhu

Iskorištenim Podravkinim limenkama dajte drugu svrhu i pretvorite ih u posude za cvijeće, vaze, posude za olovke, lampe... Deset najkreativnijih natjecatelja Podravka nagrađuje poklon paketima.

Sportski centar Trnje okupio više od 1000 posjetitelja
PROMO

Sportski centar Trnje okupio više od 1000 posjetitelja

Sportsko – obiteljskim druženjem za praznik rada Crvena Kalina i Favbet Foundation razveselili brojne Ukrajince
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti