Obavijesti

Promo sadržaj

Banovina i dalje treba pomoć: Evo kako se možete uključiti

Banovina i dalje treba pomoć: Evo kako se možete uključiti

Šteta nakon prošlogodišnjih potresa procjenjuje se na 41,6 milijardi kuna. Zato Banovina i dalje treba pomoć, a zahvaljujući društveno odgovornim kampanjama, uključiti se možete i danas

Od razornog potresa magnitude 6,2 koji je 29. prosinca prošle godine pogodio Banovinu do siječnja ove godine zabilježen je ukupno 931 potres u Sisačko-moslavačkoj županiji. Nakon potresa prijavljeno je 37.512 oštećenih objekata, odselila se ukupno 2861 osoba, od čega 1388 samo iz Petrinje. Postavljeno je 1719 kontejnera, odnosno kućica, koje su mnogima i danas jedini dom.

Vlada Republike Hrvatske isplatila je 120 milijuna kuna pomoći, a isto su učinili Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, dok je Crveni križ isplatio 51,039.020 kuna. Ministarstvo hrvatskih branitelja isplatilo je 11 milijuna kuna, a Ministarstvo poljoprivrede dodatnih 10 milijuna kuna. Devetnaest milijuna kuna otišlo je na javne radove, a 64 milijuna na očuvanje radnih mjesta. Osim trenutne novčane pomoći, stanovnicima pomažu i Vladinim mjerama, ali i društveno odgovornim kampanjama, koje traju i danas.

Strong,Earthquake,Hit,Croatia.,Damaged,Buildings,In,Petrinja.,Ruined,Buildings

Besplatno zdravstvo, struja, javni prijevoz

Sukladno uputi Ministarstva zdravstva, osigurane osobe s potresom razorenih područja nisu obavezne plaćati sudjelovanje u troškovima zdravstvene zaštite, usluge liječnika obiteljske medicine ni specijalističke i dijagnostičke preglede, kao niti participaciju za lijekove s osnovne i dopunske, B-liste. 

Vlada je donijela i odluku kojom se stanovnike s područja pogođenih potresima 22. ožujka te 28. i 29. prosinca prošle godine oslobađa plaćanja naknade za struju. HEP će otpisati potraživanja nastala priključenjem zamjenskih objekata na elektroenergetsku mrežu, a Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja nadoknadit će troškove računa društvima koja isporučuju električnu i toplinsku energiju na tom području.

Vlada je također osigurala besplatno korištenje autoceste Zagreb - Sisak i željezničkog prijevoza do 1. srpnja 2021. godine. Time bi se trebao olakšati i prolazak hitnih službi, prijevoza pomoći i zbrinjavanja stanovništva pogođenog potresom. HRT je na tri mjeseca oslobodio 59.819 kućanstava plaćanja RTV pristojbe.

Damaged,House,In,Majske,Poljane,After,Strong,Earthquake.,Ruined,Buildings

Dijaspora pomogla s 1,4 milijuna kuna

Ministarstvo poljoprivrede organiziralo je nabavku i dopremu više od 620 tona stočne hrane farmama na širem području Petrinje i Gline. Prethodno je u skladištima stočne hrane na Banovini pohranjeno gotovo 1500 tona hrane. Od te je količine gotovo 1400 tona raspodijeljeno poljoprivredno-stočarskim obiteljskim gospodarstvima u potrebi. 

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je otvoreni javni poziv putem kojeg mikropoduzetnici iz Sisačko-moslavačke županije mogu dobiti do 30.000 kuna bespovratno za saniranje posljedica potresa i obnovu radnih prostora.

Solidarnost pokazuje i cijela Europska unija, u kojoj 27 članica surađuje međusobno u okviru EU. Hrvatska planira iz Fonda solidarnosti Europske unije zatražiti isplatu 319,19 milijuna eura. Dijaspora je putem inicijative "Jedna Hrvatska" okupila tridesetak udruga Hrvata iz Australije, Kanade, Čilea, Njemačke, Japana i Slovačke te prikupila oko 1,4 milijuna kuna pomoći.

Vlada Kanade osigurala je pola milijuna kanadskih dolara pomoći stradalima, dodatnih pola milijuna osigurala je hrvatska zajednica u Kanadi. Također, kanadska banka CIBC pripremila je paket pomoći od 100.000 kanadskih dolara. 

The,Truck,Puts,Boxes,Of,Goods,In,The,Car,,A

Kompanije i dalje pomažu

Pored hotelijera koji su se istaknuli ponudivši smještaj te građevinskih tvrtki koje su ponudile materijal i usluge, mliječna industrija Dukat u najbržem je mogućem roku organizirala prijevoz mliječnih proizvoda na pogođena područja.

Dukat je do sada stanovnicima Banovine donirao više od 15 tona mlijeka i mliječnih proizvoda. Svojim je kooperantima donirao 50 tona stočne hrane i 6000 metara četvornih folije za zaštitu gospodarskih objekata, a početkom godine u državni je proračun uplatio donaciju od 500.000 kuna. Odmah nakon zagrebačkog potresa Dukat je uspostavio izvanredne donacije prema Caritasu Zagrebačke nadbiskupije te Studentskom domu Cvjetno naselje, kojima je redovito opskrbljivao tamošnju kuhinju svojim proizvodima dok su ondje boravili Zagrepčani čiji su domovi bili neuporabljivi.

No Dukatova pomoć tu ne prestaje. U najnovijoj društveno odgovornoj kampanji "Mlijeka kap, dobrote slap", tvrtka se se odriče 50 lipa od svake prodane boce svježeg mlijeka za pomoć stanovnicima Banovine.

Do sada je prikupljeno 675.974,50 kuna, a akcija će potrajati do kraja lipnja. Dukat je inače naš najveći donator hrane u domaćoj prehrambenoj industriji još od 2015. godine.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje
PROMO

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje

Očuvanje mentalnog zdravlja istaknuta je tema u današnjem užurbanom i stresnom suvremenom svijetu. Svakodnevno suočavanje sa izazovnim situacijama i zanemarivanje mentalnog i fizičkog zdravlja mogu imati ozbiljne dugoročne posljedice.

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona
PROMO

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona

Ana Lokas imenovana je novom predsjednicom Uprave Tifona. S više od dva desetljeća snažnog iskustva u financijskim i poslovnim sektorima, u svoju novu ulogu na čelu tvrtke donosi bogatu stručnost i dokazano iskustvo u vodstvu.
Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana
PROMO

Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana

Grupa Petrol u 2024. planira čistu poslovnu dobit u iznosu od 156,5 milijuna eura