Obavijesti

Promo sadržaj

Baranja - turistička destinacija velikog srca

Baranja - turistička destinacija velikog srca
6

Baranjski trokut, na krajnjem istoku Hrvatske, destinacija velikog srca bogata prirodnim ljepotama, očuvanom tradicijom, raskošnom gastronomijom koja čuva tajne iz prošlosti. Mistična, prava ljepotica koja će vas osvojiti na prvu.  Uživat ćete u tišini, nenametljivim ljepotama rijeka, močvara, u svijetu bilja, životinja, šuma i beskrajne ravnice

U Baranji se nalazi Banovo brdo na kojemu se stvarala povijest baranjskog vina. Pozicija brda i struktura tla pogoduju uzgoju vinove loze, a time i  vina nastala od grožđa s Banovog brda imaju izuzetnu aromatičnost i visoku kvalitetu. Ovaj vinski kraj je raj za ljubitelje ukusne kapljice. Sama riječ “Baranja” sastoji se od dvije mađarske riječi “bor” i “anya” odnosno “majka vina”. Upravo se ovdje nalazi najveći i najstariji vinski podrum, onaj vinarije Belje u Kneževim Vinogradima izgrađen davne 1526. godine. U obližnjim selima Zmajevac i Suza nalaze se tzv. surduci, vinske ulice - ceste, nanizane tradicionalnim vinskim podrumima - “gatorima” koji podsjećaju na kućice iz bajke.

Nigdje nije  tako istaknuta i vidljiva multikulturalnost naroda kao na ovom prostoru. Tradicija i običaji opstali su i danas na ovom bogatom pejzažu povijesti i kulture, a ključni dokaz tome je i bogata baranjska tradicionalna kuhinja čiji je glavni sastojak  mljevena, crvena paprika. Kulen, čvarci, fiš paprikaš, šaran u rašljama, grah u ćupu, neka su od jela po kojima je Baranja već prepoznatljiva.

Tijekom godine održavaju se mnoge tematske manifestacije vezane uz hranu i vino koje su već postale tradicionalne i svake godine su sve više posjećene. Primjerice: GatorFest- festival dobrog vina, Wine & walk, Vinski maraton, Čvarak fest/ Zimski vašar i Proljetni vašar u Karancu, Najveća hrvatska fišijada i druge.

Kopački rit, jedno od najbolje očuvanih močvarnih područja Europe dom je mnogim vrstama ptica, osobito pticama močvaricama. Do sada je zabilježeno oko 300 vrsta, a na području Parka gnijezdi se orao štekavac, simbol Parka. Ovu tzv. unutar-kontinentalnu deltu možete obići pješice, brodom ili čamcem istražujući kanale i šume prepune živog svijeta.

Baranja je danas sve zanimljivija turistička destinacija, budući da uspijeva ostati posebna.  Upravo vas i sada poziva da dođete i posjetite ju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Pozivamo vas u Zagrebačko kazalište mladih na premijeru predstave Anđeo od leda
PROMO

Pozivamo vas u Zagrebačko kazalište mladih na premijeru predstave Anđeo od leda

Čitanje kazališta u četvrtak, 25.travnja 2024. u 18:00 sati, dvorana Polanec

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...
Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...