Obavijesti

Promo sadržaj

Bjelovar će biti prvi grad u RH koji će koristiti geotermalnu energiju za svoje potrebe

Bjelovar će biti prvi grad  u RH koji će koristiti geotermalnu energiju za svoje potrebe

Veliko bušenje trajat će dva tjedna, a očekuje se da će na dubini od 1500 metara pronaći vodu temperature 70-80 stupnjeva Celzija. Projekt geotermalne bušotine ukupno je vrijedan 4,4 milijuna eura

U ovom trenutku u Bjelovaru traje provedba projekata vrijednih 200 milijuna eura, najvećim dijelom financiranih iz europskih fondova. To je vrijednost pola Pelješkog mosta, izjavio je gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak, koji je s ministrom regionalnog razvoja i fondova EU, Šimom Erlićem, obišao jedan od ključnih projekata - geotermalnu bušotinu u Velikom Korenovu. Bušotina se nalazi u centru poslovne zone Veliko Korenovo, a najveća prednost je to što će u neposrednoj blizini prolaziti brza cesta koja bi trebala biti gotova do 1. siječnja 2026. Veliko bušenje, koje će trajati oko dva tjedna, počelo je 9. veljače, a očekuje se da će na dubini od 1500 metara pronaći vodu temperature 70-80 stupnjeva Celzija. Na području Velikog Korenova, u blizini bušotine u tijeku je više projekata na kojima se radi, a koji će svi zajedno imati velik značaj za gospodarski uzlet Bjelovara. Naime, samo kilometar udaljenosti zračne linije od bušotine uskoro počinje gradnja Termi Bjelovar, bazenskog kompleksa ukupno vrijednog 48 milijuna eura, koji se sufinancira iz NPOO-a sa 17 milijuna eura. Također, u neposrednoj blizini se gradi i brza cesta koja će zasigurno privući velik broj investitora, koji će ulagati u Bjelovar te graditi hale i proizvodne pogone u Poslovnoj zoni koja se radi uz samu bušotinu. Poslovna zona nalazit će se na oko 80 ha i bit će jedna od najvećih u ovom dijelu Hrvatske. 


Projekt geotermalne bušotine ukupno je vrijedan 4,4 milijuna eura, a sufinancirali su ga s 1,3 milijuna eura vlade Kraljevine Norveške, Islanda i Lihtenštajna kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP), te s milijun eura Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, a ostatak financira Grad Bjelovar.
- Projekt bušotine bit će gotov za četiri tjedna, a plan je da ova geotermalna bušotina za nekoliko godina grije ne samo cijelu poslovnu zonu, u kojoj se mogu graditi staklenici, sušare i poduzetničke hale, nego i Terme Bjelovar te Bjelovarski sajam. Prema gradonačelnikovim riječima, Bjelovar je, kao grad s najnižim porezima u Hrvatskoj, idealna oaza za investicije, a samo u sljedećih nekoliko godina u poslovnoj zoni Korenovo trebalo bi se zaposliti više od 2000 ljudi. Bjelovar će biti prvi grad u Hrvatskoj koji će se grijati i koristiti geotermalnu energiju za svoje potrebe, najavio je Hrebak.
Kazao je kako u sljedećih deset godina na području grada planiraju izgraditi još pet geotermalnih bušotina, čime bi Bjelovar postao energetski potpuno održiv grad.

- Ovo je projekt koji može promijeniti Hrvatsku te ohrabriti i druge gradove da krenu našim stopama. Bjelovar je prvi grad u Hrvatskoj koji je tako daleko odmaknuo u provedbi projekta geotermalne energije i počeo bušenje - kazao je Hrebak te istaknuo dobru suradnju grada, županije i resornog ministarstva.
Ministar Erlić prilikom posjeta Bjelovaru obišao je, osim geotermalne bušotine u Velikom Korenovu, lokaciju Zelenog centra te lokaciju budućega Garden Housea, na kojoj će biti i Terme Bjelovar. Oba projekta financiraju se iz ITU mehanizma. Erlić je istaknuo kako je Bjelovar predvodnik u Hrvatskoj među gradovima s ulaganjima u zelenu energiju i integriranim investicijama.
- Kao Vlada dajemo apsolutnu podršku gradonačelniku Hrebaku za ulaganja u geoterme, ali i u cijeli niz projekata koji će se vezati s integriranim ulaganjima kroz ITU mehanizam za gradove, kojim smo Gradu Bjelovaru osigurali 22 milijuna eura za projekte od kojih će neki upravo koristiti geotermalnu energiju - kazao je ministar. 


Podsjetio je kako su geoterme neiskorišten potencijal u Hrvatskoj te dodao da su putem ITU mehanizma osigurali i novac za projekt Garden House, koji će također koristiti geotermalnu energiju. Dodao je da su gradonačelniku uručili ugovor vrijedan 400.000 eura za provedbu ITU mehanizma, kao i još 15.000 eura za provedbu strategije koja će pomoći Bjelovaru u ovim projektima. 

 
ZAJEDNO ZA ZELENU, KONKURENTNU I UKLJUČIVU EUROPU
Projekt „Povećanje kapaciteta za proizvodnju geotermalne energije – Infrastrukturni radovi na bušotini Korenovo GT-1“ je financiran od Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu od 1,3 mil. EUR bespovratnih sredstava u okviru Programa „Energija i klimatske promjene“. Cilj projekta je povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, smanjenje emisije CO2 te povećanje sigurnosti opskrbe.
 
Sadržaj ovog članka je izrađen uz financijsku potporu Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u okviru Programa „Energija i klimatske promjene”.
Objavljeni sadržaj isključiva je odgovornost Nositelja projekta Grada Bjelovara te Projektnih partnera Termi Bjelovar d.o.o. i EFLA Consulting Engineers i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Upravitelja Programa „Energija i klimatske promjene“.
 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Otvorena Mia poliklinika u Rijeci
PROMO

Otvorena Mia poliklinika u Rijeci

Stručnost i iskustvo Pronatal grupacije dostupni pacijentima iz Hrvatske, Slovenije i Italije

'Automobil  zapravo koristimo jedan sat na dan, a mjesečno nas stoji barem 500 eura'
PROMO

'Automobil zapravo koristimo jedan sat na dan, a mjesečno nas stoji barem 500 eura'

Među onima koji se, između ostalog, zalažu za stvaranje naprednih rješenja u području održive mobilnosti je i slovenska tvrtka Avant Car
Baby boom u Slavoniji i Podravini
PROMO

Baby boom u Slavoniji i Podravini

Već imaju jasličku, vrtićku i predškolsku grupu, a očekuju još dvadesetak prinova koje će dohraniti i pustiti u prirodu. U Dravskoj priči u Virovitičko-podravskoj županiji nikad nije dosadno