Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 11

Bojite se online kupnje? Stigao je revolucionarni i nikad sigurniji način plaćanja

Bojite se online kupnje? Stigao je revolucionarni i nikad sigurniji način plaćanja

Pametni uređaji postali su ključni dio modernog života, pa danas sa samo nekoliko klikova možemo obaviti bezbroj svakodnevnih zadataka. To uključuje čak i kupnju, a plaćati možemo čak i satom

VIDEO

Internetske trgovine i navike kupaca neprestano se mijenjaju i razvijaju. Popularnost digitalnih novčanika novi je trend kojem se moramo prilagoditi kako bismo, bar donekle, ostali u korak s tom rastućom tehnološkom industrijom, a prvi oblici digitalnog novčanika pojavili su se još 2000-ih godina, kad je svjetlo dana ugledao tad popularni PayPal. Bila je to velika godina za čovječanstvo s naznakama da će jednog dana fizičke kartice postati povijest. 

Od tada je prošlo više od 20 godina, pa ne čudi što je zaljubljenicima u online kupnju već sad na raspolaganju mnogo različitih opcija digitalnih novčanika. U nastavku vam otkrivamo kako je uopće do ove prekretnice došlo te koje su prednosti današnjeg plaćanja mobitelom, laptopom ili pametnim satom. 

'Plastične' kartice postaju prošlost 

Prema posljednjoj publikaciji HNB-a, na kartičnom tržištu posljednjih godina došlo je do znatnih promjena koje su posljedica razvoja tehnologije. Tako je u Hrvatskoj u 2020. u odnosu na 2019. zabilježen značajan porast broja izdanih beskontaktnih kartica, odnosno njih više od pet milijuna. 

Premda je to golemo povećanje u izdavanju "plastičnih" kartica, prema globalnim procjenama, fizičke će kartice uskoro postati prošlost. Razlog tome je sve veći porast potražnje za pametnim uređajima, osobito među mlađim generacijama.  

Businesses,Pay,By,Scanning,A,Qr,Code,In,A,Restaurant,

Tome u prilog idu i podaci prikupljeni u istraživanju tvrtke Graphical Research koji pokazuju da će europsko tržište digitalnih novčanika do kraja 2026. vrijediti nevjerojatnih 60 milijardi dolara. Prema istom istraživanju, stručnjaci smatraju da će tržište digitalnih novčanika u SAD-u u sljedeće četiri godine premašiti 80 milijardi dolara. 

Jedan od glavnih razloga za takva predviđanja su, navode stručnjaci, sigurnosni problemi koji proizlaze iz obavljanja uobičajenih online transakcija pri kojima je za kupnju potrebno koristiti podatke s fizičkih kartica.  

Budućnost je u digitalnom novčaniku

Koliko vas je zapamtilo broj svoje kreditne kartice, datum isteka i CVV broj? Pretpostavljamo da vas nema mnogo. No koliko vas je, s druge strane, zapamtilo svoju e-poštu i lozinku? I upravo je to najveća prednost najnovijeg načina plaćanja, koje je moguće izvršiti čak i pametnim uređajem

Riječ je, dakako o digitalnim novčanicima, a oni nisu ništa drugo doli financijski računi koji korisnicima omogućuju pohranu novca, obavljanje transakcija i digitalno praćenje povijesti plaćanja. Svi vaši podaci o plaćanju - ime i prezime, brojevi kreditne ili debitne kartice, adresa za dostavu i adresa za naplatu, čuvaju se unutar secure elementa na Apple uređaju koji se sastoji od takozvanih appleta. Riječ je o programima koji upravljaju sulugom Apple Pay, a koje su odobrile službene platne mreže ili izdavatelji kartica, to jest banke, koje preko njih šifriraju svačije kartične podatke. Upravo ova značajka Apple Pay čini jednim od najsigurnijih načina plaćanja, a zahvaljujući širokoj lepezi proizvoda ovog američkog tehnološkog diva, danas pomoću ove usluge možete plaćati čak i svojim pametnim satovima.   

Što je Apple Pay? 

Apple Pay pokrenut je još 2014. godine, kad se tek probijao do svijesti potrošača. Međutim, ova je usluga ubrzo stekla veliku popularnost među milijunima korisnika jer im omogućuje plaćanje na webu, u iOS aplikacijama i na POS uređajima. 

Online,Payment,man's,Hands,Holding,Smartphone,And,Using,Credit,Card,For

Apple Pay trenutačno je dostupan u 20 zemalja diljem svijeta, a može se koristiti u mnogobrojnim trgovinama i financijskim institucijama. U Hrvatskoj, recimo, Apple Pay korisnicima Zabinih Mastercard® kreditnih kartica omogućuje dodatni kanal beskontaktnog plaćanja Apple mobitelima ili satom. Ova je usluga pritom jednostavna za korištenje i, što je važnije, sigurna za plaćanje.  

Kako funkcionira Wallet? 

Aplikacija Apple Wallet u principu funkcionira isto kao kartica, uz razliku što su vam svi potrebni podaci za kupnju dostupni na jednom pametnom uređaju. Ako plaćate mobitelom ili tabletom, onda je dovoljno da svoj mobitel prislonite uz POS uređaj na blagajni prodajnog mjesta koje prihvaća beskontaktno plaćanje Zabinom Mastercard® kreditnom karticom.  

Sigurnosna prednost je to što za Apple Pay nije potrebno unositi PIN fizičke kartice, već se svaka transakcija kod provođenja mora dodatno autorizirati nekim od postavljenih načina otključavanja zaslona mobilnog uređaja (zaporkom, uzorkom, otiskom prsta ili skeniranjem lica). Postupak je identičan i ako se odlučite na plaćanjem satom. 

Mobile,Payment,,online,Shopping,Concept

Prelazak na ovaj način plaćanja predstavlja i svojevrsnu sigurnosnu dogradnju budući da se plaćanjem pomoću digitalnih novčanika nikakve informacije ne prosljeđuju izravno u trgovinu. Umjesto toga, kroz aplikaciju Apple Wallet vaša se kupnja dovršava putem sigurnog tokena.

Zato, ne brinite -  u kupnji uz Apple Pay i Zabine kartice uživajte sigurno, i to na bilo kojem od pametnih uređaja, koje ionako vjerojatno uvijek imate nadohvat ruke! 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Samo uz LIDL Plus aplikaciju ostvarite ekskluzivan popust na Oranž digitalnu pretplatu!
24 ORANŽ

Samo uz LIDL Plus aplikaciju ostvarite ekskluzivan popust na Oranž digitalnu pretplatu!

24 Oranž unutar Lidl Plus aplikacije! Skinite aplikaciju, prijavite se i uživajte u popustima i pogodnostima Lidl Plus korisnika. Dodatno, kao Lidl Plus korisnik možete kupiti 24 Oranž po ekskluzivnoj cijeni i dobiti Lidl vaučer od 15 € i brojne druge kupone i popuste.

Jednostavno – dobra stolarija. Zatražite ponudu!
PROMO

Jednostavno – dobra stolarija. Zatražite ponudu!

Najbolja i najkvalitetnija PVC i ALU proizvedena u Hrvatskoj dostupna je svakome. Utoplite svoj dom, osvježite ga novom stolarijom i najvažnije – smanjite režijske troškove.
Heineken® nazdravlja pravim hardcore navijačima – nisu oni koji vam prvo padnu na pamet
PROMO

Heineken® nazdravlja pravim hardcore navijačima – nisu oni koji vam prvo padnu na pamet

Cilj kampanje je potaknuti na razmišljanje o negativnim stereotipima vezanim uz one najstrastvenije navijače i na taj način nogomet učiniti uključivijim sportom za sve