Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 6

Bole vas glava i grlo, umorni ste i puni elektriciteta? Uzrok bi mogao biti suh zrak u prostoriji

Bole vas glava i grlo, umorni ste i puni elektriciteta? Uzrok bi mogao biti suh zrak u prostoriji

Pojačano grijanje zimi za posljedicu ima izrazito suh zrak, koji može uzrokovati niz zdravstvenih problema, od kojih je učestala grlobolja. No postoje i neki neočekivani znakovi suhog zraka, kao što su pojačan elektricitet ili raštimavanje instrumenata

Nitko ne voli da mu je prehladno ili prevruće, pa tako veliku pozornost pridajemo temperaturi zraka u prostoru u kojem se nalazimo. No često zanemarujemo još jedan važan faktor, a to je vlažnost zraka. Naime, suh zrak, koji je tipičan za hladnija razdoblja godine, može uzrokovati niz zdravstvenih problema.

Tijekom zimskih mjeseci često smo nesvjesno izloženi izrazito suhom zraku u zatvorenim prostorijama, u kojima znamo boraviti i većinu vremena u danu, osobito zadnjih mjeseci zbog situacije s pandemijom. No znate li da vlaga u domu nikad ne bi trebala biti niža od 20% ni viša od 90%, posebno ako je sobna temperatura visoka (iznad 22°C).

Sluznice na prvoj liniji obrane

Većina štetnih čestica iz zraka dospijeva u tijelo kroz nos i usta. Zbog toga su usta, nos i ždrijelo prekriveni sluznicom, koja djeluje kao prirodna zaštitna barijera protiv patogena. Oni su važan dio imunološke obrane i sprečavaju uljeze da prodru u naše tijelo.

No kad temperature padnu, a grijanje se pojačava, situacija za našu sluznicu postaje teža. Suh zrak u zatvorenom i na otvorenom znači da se film sline na sluznici prorjeđuje te postoji opasnost od njezina isušivanja, što nas čini osjetljivima na patogene mikroorganizme.

Kako prepoznati suh zrak?

Na to da udišemo presuh znak upućuju suhoća grla, suh kašalj, napete glasnice, pojačano pročišćavanje grla i promuklost. Osim toga, suh zrak može iritirati oči, osušiti kožu, uzrokovati krvarenje iz nosa, povećati rizik od infekcija. Udišući suhi zrak, otežavamo unos kisika u krvožilni sustav, što uzrokuje osjećaj umora, iscrpljenosti i smanjene koncentracije.

Zanimljivo je i to da suh zrak dovodi do pojave statičkog elektriciteta, koji može biti poguban za skupu elektroničku opremu, a niska razina vlage u zraku može i "raštimati" glazbene instrumente u prostoru.

Kako se zaštititi?

Da bismo ovlažili zrak u prostoriji, dobro je na radijatore staviti keramičke posude s vodom, a također se preporučuje nakon tuširanja ostaviti otvorena vrata kupaonice kako bi vlaga došla i do drugih prostorija. Osim toga, važno je unositi dovoljno tekućine u organizam kako bi sluznice u ustima, grlu i ždrijelu ostale vlažne. Dvije litre na dan obično su optimalna količina za odraslu osobu, a odličan izbor su voda ili nezaslađeni čaj. 

Isušivanje sluznice mogu spriječiti pastile za grlo, koje će omogućiti da nam sluznica bude intenzivno hidrirana satima, bez obzira na to jesmo li kod kuće, u pokretu ili na poslu. Pastile za grlo isla® medic vlaže i štite sluznicu usne šupljine i ždrijela jer sadrže kompleks hidrogela, hijaluronsku kiselinu i specijalni ekstrakt islandskog lišaja, čija je ljekovitost veoma poznata. Postupnim otapanjem u ustima stvaraju dvostruki zaštitni film koji oblaže sluznicu i intenzivno je vlaži.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 6
VIDEO

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje
PROMO

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje

Očuvanje mentalnog zdravlja istaknuta je tema u današnjem užurbanom i stresnom suvremenom svijetu. Svakodnevno suočavanje sa izazovnim situacijama i zanemarivanje mentalnog i fizičkog zdravlja mogu imati ozbiljne dugoročne posljedice.

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona
PROMO

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona

Ana Lokas imenovana je novom predsjednicom Uprave Tifona. S više od dva desetljeća snažnog iskustva u financijskim i poslovnim sektorima, u svoju novu ulogu na čelu tvrtke donosi bogatu stručnost i dokazano iskustvo u vodstvu.
Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana
PROMO

Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana

Grupa Petrol u 2024. planira čistu poslovnu dobit u iznosu od 156,5 milijuna eura