Obavijesti

Promo sadržaj

Čari blagdanskog stola s okusima slatkovodne ribe

Čari blagdanskog stola s okusima slatkovodne ribe
4

Blagdanski ugođaj najljepše je smišljati kako iznenaditi obitelj i prijatelje specijalitetima koje još nisu probali. Portal Hrvatska 365 Gourmet pomoći će vam u odabiru restorana koji nude jela od domaćih sezonskih namirnica koja će zasigurno oduševiti vas i vaše goste

Blagdanski jelovnici idealna su prilika za šarmirati goste i prepustiti se kreativnosti.  Iako nezasluženo vrlo zapostavljena slatkovodna riba, osvojit će vas istančanim okusima, nebrojenim mogućnostima priprema, ali prije svega kvalitetom, dostupnošću i svježinom. Portal Hrvatska 365 Gourmet pronašao je za vas najzanimljivija jela sa slatkovodnim ribama koja možete pronaći u domaćim restoranima.

Visoka kvaliteta riječne ribe

Hrvatska, posebice kontinentalni dio obiluje riječnom ribom, bilo iz uzgoja, ili prirodnih staništa. Bogati riječni fond obiluje s preko 150 vrsta riječnih riba, od kojih tradiciju spravljanja i gastronomsku važnost imaju šaran, som, smuđ, štuka, pastrva i kečiga. U zimskim mjesecima od listopada do veljače period je lova i izlova riječne ribe. Zbog niskih temperatura vode, riječne ribe najčešće smanjuju prehrambene aktivnosti i miruju tako da su zimski mjeseci idealni za pripremu svježe slatkovodne ribe.

Baked carp with potatoes and onions

Okusi tradicije u gurmanskim fiš paprikašima, perkeltima i brudetima

Fiš paprikaš simbolizira istinsku gastronomsku gozbu, od pomno biranih namirnica sve do strpljive pripreme. U fišu se uvijek priprema nekoliko vrsta slatkovodne ribe poput šarana, soma, štuke, pastrve, grgeča ili amura. Prije pripreme ribu je potrebno dan prije marinirati. S obzirom da se riječna riba termički brzo obradi, marinada se priprema kako bi meso dulje zadržalo konzistentnost i da se ne bi raspalo u kuhanju, ali i zbog ravnoteže okusa, ponekad intenzivnih aroma riječne ribe.

Marinada može biti jednostavna, samo limun, ili se možete poigrati okusima i dodati luk, češnjak, peršin, kopar, đumbir ili pak neko od klasičnih vinskih sorti kontinentalne Hrvatske poput rajnskog rizlinga ili škrleta. 

Fiševi, perkelti i brudeti neovisno o gastronomskoj različitosti krajeva iz kojih izvorno dolaze, ujedinili su slične namirnice u istom loncu. Priprema počinje s lukom, češnjakom koji se poprže, na njih se stavlja rajčica, svježe narezana paprika, sušena chili papričica, voda, a kada se napravi fina juha, stavljaju se komadi ribe te se sve zajedno kuha.

Ako ste željni u adventskim danima probati jedinstvene specijalitete s riječnom ribom predlažemo da vaše putovanje započnete u Slavoniji. U hotelu Dunav uz renomirana iločka vina možete uživati u ražnjićima od soma na žaru te smuđa ili soma.

restoranu Stari podrumi u blizini Dunava možete probati platu riječne ribe (prženi šaran, smuđ u pivskom tijestu, smuđ u kukuruznom brašnu sa žara, som u plodovima srijemskih njiva) uz prilog lešo povrće i kuhani mladi krumpir.

U požeškoj kotlini smjestio se restoran Stari Fenjeri koji je jedinstven po svome ribnjaku. „Uz  restoran vlasnici smo pastrvskog ribogojilišta te ribu vadimo pred gostom i po potrebi. Uz pastrvu u manjoj količini imamo i vlastiti uzgoj šarana i druge ribe. Riba koja nam nedostaje isključivo se kupuje živa koju držimo u čistoj izvorskoj vodi kako bi se očistila od mulja i po potrebi pripremamo za goste.“ – ispričao nam je vlasnik Petar Odvorčić. Specijalitet restorana je dimljena polovica šarana prigotovljena na žaru.

A uz prekrasan ugođaj Rastoka predlažemo da probate specijalitete od pastrve koje pripremaju u restoranu Mirjana.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Samo uz LIDL Plus aplikaciju ostvarite ekskluzivan popust na Oranž digitalnu pretplatu!
24 ORANŽ

Samo uz LIDL Plus aplikaciju ostvarite ekskluzivan popust na Oranž digitalnu pretplatu!

24 Oranž unutar Lidl Plus aplikacije! Skinite aplikaciju, prijavite se i uživajte u popustima i pogodnostima Lidl Plus korisnika. Dodatno, kao Lidl Plus korisnik možete kupiti 24 Oranž po ekskluzivnoj cijeni i dobiti Lidl vaučer od 15 € i brojne druge kupone i popuste.

Jednostavno – dobra stolarija. Zatražite ponudu!
PROMO

Jednostavno – dobra stolarija. Zatražite ponudu!

Najbolja i najkvalitetnija PVC i ALU proizvedena u Hrvatskoj dostupna je svakome. Utoplite svoj dom, osvježite ga novom stolarijom i najvažnije – smanjite režijske troškove.
Heineken® nazdravlja pravim hardcore navijačima – nisu oni koji vam prvo padnu na pamet
PROMO

Heineken® nazdravlja pravim hardcore navijačima – nisu oni koji vam prvo padnu na pamet

Cilj kampanje je potaknuti na razmišljanje o negativnim stereotipima vezanim uz one najstrastvenije navijače i na taj način nogomet učiniti uključivijim sportom za sve