Obavijesti

Promo sadržaj

Carski rez ili vaginalni porođaj?

Carski rez ili vaginalni porođaj?
3

Imate li čimbenike rizika i nalazite se pred odlukom hoćete li dijete roditi prirodnim putem ili carskim rezom?

Iako se carski rez danas smatra rutinskim postupkom, on još uvijek krije određene rizike i može imati fizičke i psihičke posljedice. Stoga biste, prije nego što donesete odluku s Vašim liječnikom, trebali dobro razmisliti koji je pravi put za Vas i Vaše dijete.

Kao i svaka operacija, carski rez nosi određene rizike za majku. To uključuje, između ostalog:

• Rizik od infekcija

• Ozljede tkiva

• Netoleranciju na anestetike

• Poremećaje cijeljenja rana

• Rizik od tromboze

Osim toga, carski rez može negativno utjecati na sljedeće trudnoće i porođaje. Moguće (ali rijetke) komplikacije uključuju razdor maternice (ruptura maternice). Također postoji povećan rizik od placente previje (nisko ležeća posteljica).

Rizik za bebu od postupka carskog reza obično se smatra vrlo niskim. Međutim, vrlo rijetko se mogu pojaviti određene poteškoće poput problema s disanjem i drugih poteškoća prilagodbe.

Prednosti vaginalnog poroda

Vaginalni porođaj prirodom je planiran porođajni put. Stoga ne čudi što ima niz prednosti. To uključuje, između ostalog:

· Dijete određuje vrijeme trenutka za porođaj: dok spontani porođaj počinje kada je beba zrela i spremna za njega, carskim rezom nerođeno dijete izlazi iz maternice potpuno nepripremljeno.

· Promiče se zdravlje crijeva: tijekom normalnog porođaja beba dolazi u kontakt s bakterijama u porođajnom kanalu i majčinoj vagini. Te su bakterije prvi važni kolonizatori crijevne mikrobiote djeteta i važne su za razvoj imunosnog sustava. Posebno važnu ulogu igraju bifidobakterije, koje su dio uravnotežene crijevne mikrobiote i smanjuju broj nepoželjnih bakterija.

· Dugoročni zdravstveni učinci: carski rez može utjecati na buduće zdravlje djeteta. Djeca rođena carskim rezom imaju veći rizik od određenih bolesti poput astme ili dijabetesa, kao i od alergija i pretilosti. Još uvijek se raspravlja o točnim razlozima za to. Sumnja se da tu ulogu igra i nedostatak kontakta s korisnim bakterijama u porođajnom kanalu.

· Lakše je započeti s dojenjem: mnogo je razloga za to. S jedne strane, hormoni koji se oslobađaju tijekom vaginalnog porođaja pripremaju majku i dijete na najbolji mogući način za dojenje.

Planirani carski rez

Ako se odluka o carskom rezu donese prije početka porođaja ili prsnuća vodenjaka, to se naziva primarni carski rez. U većini slučajeva odlučujući su medicinski razlozi, poput poprečnog položaja djeteta.Željeni carski rez poseban je slučaj planiranog carskog reza. Za to nema medicinske indikacije, to je osobna odluka trudnice. Na nju utječu brige oko djeteta, strahovi od boli i ozljeda pri porođaju, traumatična iskustva iz prethodnih porođaja, ali i potreba za planiranjem.

Planirani carski rez obično se radi tjedan dana prije očekivanog datuma porođaja.

Neplanirani carski rez

Porođaj se nikada ne može u potpunosti isplanirati. Možda ste zamišljali prirodan porođaj, ali moguće komplikacije, kao što je pad broja otkucaja bebinog srca mogu zahtijevati kiruršku intervenciju.

Želite li prirodan porođaj? To je divno! Ipak, tijekom priprema za porođaj razmislite barem o mogućnosti neplaniranog carskog reza kako Vas takva situacija ne bi iznenadila u hitnom slučaju.

Dojenje nakon carskog reza

Početak dojenja nakon carskog reza može biti težak. Što pomaže? Neka Vaša beba leži na Vašim prsima što je više moguće. Uživajte u intimnom kontaktu koža na kožu tijekom povezivanja.

Ako kasnite s stvaranjem mlijeka ili iz bilo kojeg drugog razloga ne možete dojiti dijete, obratite se svojem zdravstvenom djelatniku. Oni će Vas savjetovati može li dojenačka mliječna hrana biti od pomoći Vašem djetetu.

U tim, često stresnim situacijama važno je izabrati mliječni pripravak koji će na najkvalitetniji način zadovoljiti prehrambene potrebe Vašeg djeteta, no odluka o uvođenju dodatne prehrane treba se prihvatiti samo prema savjetu medicinskih stručnjaka.

Aptamil® CESAR BIOTIK 2 prijelazna hrana za dojenčad, prikladna je i za bebe rođene CARSKIM REZOM.

Aptamil® CESAR BIOTIK 2 je razvijen na temelju 50 godina istraživanja majčinog mlijeka

Prikladan je i za novorođenčad rođenu carskim rezom-kako bi približio njihovu crijevnu mikrobiotu vaginalno rođenoj djeci i podržao razvoj imunološkog sustava

Aptamil® CESAR BIOTIK 2 Jedinstveni sastav:

a. PROBIOTIK BIFIDOBACTERIUM BREVE M-16V

b. PREBIOTICI scGOS/lc FOS ( 9:1) -nutritivna vlakna

c. HMO ( oligosaharid majčinog mlijeka )

d. IMUNONUTRIJENTI: DHA, ARA, Vitamini ( C,D,E) & Cink

Važna napomena: Važno je držati se uravnotežene prehrane tijekom trudnoće i nakon poroda. WHO ( Svjetska zdravstvena organizacija) preporučuje isključivo dojenje tijekom prvih 6 mjeseci života i nastavite dojiti što duže. Odluka o uvođenju dodatne prehrane prihvaća se samo prema savjetu medicinskih stručnjaka, na temelju pojedinačnih potreba za rast i razvoj dojenčeta.

Želite znati više ? https://pharmacia-laboratorij.hr/proizvod/aptamil-cesar-biotik-2/

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Koch je zbog petardi oglušio, a Maksimir je opisao rečenicom: Pravi stadion, smrdi po urinu!
BOLUJE OD NEIZLJEČIVE BOLESTI

Koch je zbog petardi oglušio, a Maksimir je opisao rečenicom: Pravi stadion, smrdi po urinu!

Iako je u Dinamu proveo samo jednu sezonu, zavolio je taj klub i Zagreb i volio bi još jedanput doći na utakmicu. Pamti Mikića, Vukojevića, pobjedu u Amsterdamu..., a prije 17 godina je rekao: 'Modrić je najbolji na svijetu'