Obavijesti

Promo sadržaj

Četvrti Advent zagrebačkih obrtnika u Zagrebu

Četvrti Advent zagrebačkih obrtnika u Zagrebu
7

Na glavnome gradskom trgu gradonačelnik Milan Bandić, u društvu predsjednika Udruženja obrtnika grada Zagreba Antuna Trojnara i predsjednika Obrtničke komore Zagreba Mirze Šabića, otvorio je 4. Advent zagrebačkih obrtnika

Gradonačelnik je prilikom otvorenja zahvalio obrtnicima što već tradicionalno obogaćuju adventsku ponudu glavnog grada svojim ručno rađenim, unikatnim proizvodima te je pozvao sve sugrađane i goste Zagreba da pogledaju što su to vrijedne obrtničke ruke pripremile. 

UGOSTITELJSKA KUĆICA UDRUŽENJA

„Advent zagrebačkih obrtnika“ I ove se godine smjestio na zapadnom dijelu Trga bana Josipa Jelačića I tamo će biti sve do 07. Siječnja. Na tom je dijelu glavnog zagrebačkog trga smješteno 20-ak bajkovito ukrašenih kućica na kojima vas obrtnici čekaju svaki dan od 9 do 21 sat, a petkom I subotom do 22 sata. 

Novost ovogodišnjeg obrtničkog Adventa je i ugostiteljskakućica Udruženja obrtnika grada Zagreba „Pod vurom“ s vlastitim proizvodima obrtnika mesara, pekara, vinara, ribara i slastičara. Zagrebačkim obrtnicima pridružili su se i obrtnici iz Vukovara I Đurđevca koji svoje proizvode izlažu u adventskim kućicama.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Posjetitelji mogu sami izraditi svoj poklon na jednoj od dvije obrtničke radionice na kojima će izrađivati licitarska srca, te saznati kako se izrađuje tkanina na tkalačkom stanu. 

Obrtnici su još jednom dokazali da su velikoga srca - pripremili su poklon-pakete za dvadesetak mališana dječjeg doma, a slavlje na obrtnički način „začinili“ su i nastupi tamburaša Zagrebački cinkuši, zvukovi limene glazbe iz Brezničkog Huma, melodije HOKUD-a Sloboda, KUD-a Oporovec, KUD-a Čučerje te Hrvatsko seljačko pjevačko društvo “Sljeme” koji izvode stare zagrebačke pjesme.

Djed Božićnjak razveselio djecu Dnevnog centra- Mali dom-Zagreb- 15.12.

Dolazak Djeda Božićnjaka uvijek, ali baš uvijek, iščekuje se s velikim nestrpljenjem i veseljem. Kako i ne bi kad taj dobri djedica uvijek nosi pregršt darova.

Ove subote bilo je veselo na Adventu zagrebačkih obrtnika koji su posjetili i djeca iz Dnevnog centra- Mali dom-Zagreb. Za njih su u ovo blagdansko vrijeme darove pripremili izlagači Adventa zagrebačkih obrtnika - proizvođači suvenira, a s veseljem im ih je podijelio Djed božićnjak.

Nakon podjele poklona Djed Božićnjak se nastavio družiti s djecom uz zajedničko fotografiranje.

Vesela subota uz HSPD "Sljeme" Šestine – Zagreb i Varaždinske mažoretkinje-15.12.

U subotu prije podne izlagače, brojne građane i turiste, Advent zagrebačkih obrtnika svojim nastupom uveličalo je HSPD "SLJEME" Šestine – Zagreb i Varaždinske mažoretkinje. HSPD "Sljeme" Šestine Zagreb osnovano je 10.08.1985. godine, te je jedno od najstarijih kulturno-umjetničkih društava na području grada Zagreba i Republike Hrvatske.

Kako se ne bi zaboravila narodna umjetnost i bogati običaji ovog kraja zaduženo je HSPD Sljeme Šestine - Zagreb te njegovi članovi koji već 123 godine čuvaju folklor, pjesmu, ples i nošnju u svojim srcima prenoseći toplinu i ljubav koju osjećaju na publiku i na nove naraštaje učeći ih ljubavi prema narodnoj baštini i tradiciji kao najvrjednijoj ostavštini naših predaka.

Društvo trenutno broji oko 120 članova u 6 sekcija, a to su muška pjevačka sekcija, ženska pjevačka sekcija, tamburaški orkestar, sekcija šestinskih švelja i opančara za izradu narodnog rukotvorstva te dječja i odrasla folklorna skupina. Osim što svaka sekcija radi i bavi se svojim vlastitim programima, čuvajući od zaborava i narodnu umjetnost Hrvata iz drugih krajeva Hrvatske i izvan nje, sekcije se druže i rade zajedno i to kao izvorna skupina.

VARAŽDINSKE MAŽORETKINJE osnovane su u travnju 1994. godine kao prvo društvo koje njeguje mažoret ples u varaždinskoj županiji. Od 1998. godine djeluju kao samostalna udruga koja okuplja šezdesetak djevojčica i djevojaka osnovnih i srednjih škola. Kadetkinje, juniorke i seniorke nastupale su u mnogim hrvatskim i inozemnim gradovima.
Na Adventu su priredile scensko-plesni program, nastupivši s odabranim koreografijama i Plesom anđela.

Bio nam je sv.Nikola 06.12.

Radost na dječjim licima , veselje i puno smjeha obilježilo je večer u dvorištu Adventa zagrebačkih obrtnika jer  pregršt darova za njih donio je sv. Nikola. Da sv. Nikola ne bude sam pobrinula se mala mala pjevačica Julija koja je pjesmom upotpunila veselje.

„Bosiljak „ na Adventu zagrebačkih obrtnika 05.12.

Na Adventu zagrebačkih obrta brojni građani i turisti mogli su uživati u nastupu HKPD Bosiljak, koji su im prenijeli dio tradicije i običaja Zagreba i okolice.

Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo „Bosiljak“ osnovano je 1896. godine u Čučerju starom naselju na istočnim obroncima Zagrebačke gore, udaljenom 15 km od centra Zagreba. Bosiljak danas okuplja više od 170 aktivnih članova, najvećim djelom mladih, koji djeluju u mješovitom pjevačkom zboru, folklornoj, tamburaškoj, dramskoj i veteranskoj sekciji. 

Bogato tradicijsko nasljeđe u Čučerju danas sastavnom dijelu Grada Zagreba, s rukotvorenim narodnim nošnjama, plesovima, pjesmama i običajima, članovi „Bosiljka“ nastoje sačuvati i prenositi na mlađe generacije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Međimurska kuhinja nije nestala: Imamo recepte za odlični teleći odrezak
PROMO

Međimurska kuhinja nije nestala: Imamo recepte za odlični teleći odrezak

Restoran Tajer je prije nekoliko godina u srce Zagreba vratio tradicionalnu kuhinju te slovi kao svojevrsni zaštitnik starinskog, međimurskog načina pripreme hrane

Plodine otvorene u Donjem Miholjcu
PROMO

Plodine otvorene u Donjem Miholjcu

Plodine i u 2024. nastavljaju snažnu ekspanziju maloprodajne mreže trgovina. Godinu nastavljaju otvorenjem još jednog supermarketa, ovoga puta u Donjem Miholjcu. Ovim otvorenjem Plodine broje 132 supermarketa diljem Hrvatske.
REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet
PROMO

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet

Tvrtka REHAU je i ove godine sudjelovala na jednom od najvećih sajmova industrije prozora i vrata, Fensterbau Frontale 2024 u Nürnbergu, u Njemačkoj