Obavijesti

Promo sadržaj

Davor Kaić postao je najbolji barmen Hrvatske

Davor Kaić postao je najbolji barmen Hrvatske
11

Badel Masterclass Cup, najveće natjecanje barmena u Hrvatskoj, u svojem drugom izdanju se krenulo širiti i na regiju, a nakon ukupno 500 pristiglih prijava i pet rundi lokalnih natjecanja u finalu je titulu najboljeg izborio Davor Kaić iz Zagreba

Nakon velikog uspjeha besplatne online platforme za edukaciju ugostiteljskih djelatnika lansirane u vrijeme lockdowna i ograničenog rada ugostiteljskih objekata, Badel 1862 je 2021. godine organizirao i prvo natjecanje u poznavanju i posluživanju pića te pripremi koktela pod nazivom Badel Masterclass Cup. Ove godine organizirano je drugo izdanje ovog natjecanja, uz novitet uključivanja Sjeverne Makedonije čime je napravljen prvi korak u širenju ovog projekta izvan granica Hrvatske. Za sudjelovanje u natjecanju pristiglo je više od 500 prijava, a nakon polaganja pismenog ispita odabrani su najbolje plasirani barmeni iz četiri hrvatske regije te Sjeverne Makedonije. Izabrani su svoje znanje i umijeće potom imali priliku pokazati na lokalnim turnirima održanima u Rijeci, Osijeku, Splitu, Zagrebu te po prvi puta i izvan Hrvatske – Skoplju. Pet najbolje plasiranih s ovih turnira, njih ukupno 25, okupilo se 1. lipnja na finalnom natjecanju u zagrebačkom klubu Mint gdje su pokazali svoje znanje u izradi koktela, ali i u širem spektru ugostiteljskih vještina.

Nakon testa prepoznavanja pića isključivo pomoću njuha, točnog točenja pića slobodnim ulijevanjem, pripreme signature koktela po vlastitoj recepturi na bazi Antique Pelinkovca te testa posluživanja pića i kave, titulu najboljeg barmena Hrvatske i Sjeverne Makedonije osvojio je Davor Kaić iz Zagreba. On je, uz novčanu nagradu od 4.000 eura, osvojio i Badel Masterclass barmenski set te najbitnije, vrijednu titulu pobjednika na ovom natjecanju koja donosi prestiž unutar struke jer je izborena u jakoj konkurenciji najvještijih barmena i konobara u državi i regiji.

Regionalna natjecanja, kao i finale u Zagrebu ocjenjivao je stručni žiri pod voditeljskom palicom iskusnog i renomiranog Cocktail Majstora Marija Majcena, koji je za sve sudionike natjecanja organizirao online edukaciju što je ovo natjecanje učinilo još atraktivnijim i vrjednijim. Ostali članovi žirija bili su Zlatko Orečić, bar manager hotela Esplanade, Mirela Krajnović, glavna tehnologinja Badela 1862 i Ante Žigo, predsjednik udruge barmena Split, a u finalu su im se pridružili i Vesna Jurak, direktorica proizvodnje jakih alkoholnih pića u Badelu 1862 te Franckov profesionalni barista Zoran Trkulja i renomirani barmen Zoran Surla.

11
| Foto: PROMO

„Tijekom online radionica nastojao sam prenijeti natjecateljima što više specifičnog i korisnog znanja te im otkriti neke vrijedne tajne barmenskog posla. I kod suđenja smo vodili računa da im i našim konstruktivnim komentarima omogućimo učenje i daljnji napredak, bilo da su prošli u daljnje runde natjecanja ili ne. Pozdravljam organizaciju ovog natjecanja, koje podiže vidljivost i kvalitetu barmenske struke u Hrvatskoj – što smatram da je vrlo bitno za državu u kojoj turizam, a onda i ugostiteljstvo, imaju tako važnu ulogu”, rekao je Mario Majcen, jedan od vodećih hrvatskih barmena i svjetski viceprvak u flairu.

Želja za stručnim usavršavanjem i popularizacijom barmenske struke, ali i odlične reakcije polaznika edukacija i sudionika prvog natjecanja motivirala su Badel 1862 na ponovnu organizaciju aktivnosti u sklopu Masterclass projekta.

Pokretanje videa...

Badel Masterclass 01:00

„Iskustva s prvog Masterclass Cupa bila su izvrsna te smo zbog interesa samih ugostiteljskih djelatnika odlučili nastaviti s organizacijom ovog natjecanja. Velik broj prijava potvrđuje interes i potrebu za ovakvim projektima koji otvaraju priliku za učenje i razmjenu iskustava. Osim što pojedincima koji rade u ugostiteljstvu omogućavaju profesionalni razvoj ovakva natjecanja pridonose podizanju kvalitete naše ukupne ugostiteljske i turističke ponude. Ove smo godine u natjecanje uključili i barmene iz Sjeverne Makedonije, što je prvi korak u širenju i na druge zemlje regije“, istaknuo je Lovro Vučković, direktor marketinga Badela 1862.

Svi prijavljeni sudionici imali su priliku pokazati svoje znanje i vještine u poznavanju, pripremi, posluživanju koktela te ostala praktična i teorijska znanja vezana uz vina, jaka alkoholna pića i psihologiju potrošača. U završnom natjecanju finalisti su morali pripremiti vlastiti originalan koktel, pokazati vrhunsku vještinu u posluživanju gostiju te uspješno identificirati pića koristeći njuh. U skladu s dobivenom narudžbom trebalo je demonstrirati znanje i spretnost u pripremanju, točenju i posluživanju različitih vrsta pića te kave.

Da su ustrajnost i inovativnost u miješanju koktela ključni za svakog barmena smatra i pobjednik Badel Masterclass Cupa, Davor Kaić: „U ovom poslu sam 22 godine, počeo sam raditi u Hotelu Esplanade gdje sam izgradio svoju barmensku osobnost i stav. Na nagovor nadređenog prijavio sam se na svoje prvo barmensko natjecanje pred 13 godina, a od tada redovito sudjelujem na raznim domaćim i međunarodnim natjecanjima, ali do pobjede na Badel Masterclass Cupu nisam bio na pobjedničkom mjestu. Moj koktel Cleopatra rezultat je kreativnosti i dugog promišljanja, u svojem sam baru eksperimentirao s receptom vodeći se time da koktel mora biti jednostavan i upečatljiv te sam tako došao do ove pobjedničke kombinacije.“

Kaić, inače barmen u prestižnom rovinjskom hotelu Monte Mulini, također je komentirao i kulturu barmenstva i koktela u Hrvatskoj, koja je kaže u usponu: „Zadnjih desetak godina se tržište u Hrvatskoj jako promijenilo, puno je novih proizvoda a mladi ljudi se sve više zanimaju za ovaj posao, što ne čudi jer je izrazito kreativan. Što se tiče izbora pića, kod nas strani i domaći gosti i dalje većinom traže klasične koktele, no sve je više onih koji žele probati nešto novo i drugačije.“

„Ovo je izrazito zahtjevan i kompleksan posao, ali i jako zahvalan jer barmeni imaju priliku raditi s ljudima što je ispunjavajuće. Prekrasan je osjećaj kada shvatiš da svojom kreativnošću možeš očarati goste i kolege,“ poručio je Kaić mladima koji se žele okušati u barmenskoj profesiji.

Natjecanja poput Badel Masterclass Cupa barmenima daju priliku da pokažu svoje vještine i okušaju se protiv jake konkurencije, a Davor Kaić zaključio je da se to pozitivno odražava na ugostiteljstvo i barmensku kulturu Hrvatske: „Organizacija ovog događaja je vrhunska, svi smo dobili priliku pokazati svoje vještine, ne samo u miješanju pića već i u kompletnom procesu posluživanja gosta – od prepoznavanja pića, pripreme kave, sve do komunikacije s gostom. Ovakvi događaji prilika su za razmjenu znanja i iskustava među barmenima i ugostiteljima, čime se podiže kvaliteta struke u Hrvatskoj.“

Pobjednik Badel Masterclass Cupa Davor Kaić s nama je podijelio i recept za svoj pobjednički koktel naziva Cleopatra:

4 cl Antique Pelinkovac

2 cl Cleopatra Grappa Jacopo Poli

1.5 cl sirup od slane karamele Monin

2 dasha bittera od breskve Bitter Truth

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Kakva je budućnost slovenskih gradova i kakvu ulogu u tome imaju pametni gradovi?
PROMO

Kakva je budućnost slovenskih gradova i kakvu ulogu u tome imaju pametni gradovi?

Tehnološke inovacije poput pametnih gradova imat će ključnu ulogu u oblikovanju budućnosti slovenskih gradova. Te inovacije mogu pomoći u uštedi energije, poboljšanju sigurnosti i kvaliteti života

Gigantski krokant sv. Duje za proslavu Bobisovog 75. rođendana i Sudamje
PROMO

Gigantski krokant sv. Duje za proslavu Bobisovog 75. rođendana i Sudamje

Iz Bobisa pozivaju: "Pridružite se Bobisu i gradu Splitu, u utorak 7. svibnja, na splitskim Prokurativama i budite dio povijesti dok slavimo ovogodišnju Sudamju i 75 godina legendarnog Bobisa.“
Odmorite se u njegovanom vrtu
PROMO

Odmorite se u njegovanom vrtu

Robotska kosilica brine se za uređenje okoliša što znači da možete uživati ​​u miru i tišini tijekom vikenda i usredotočiti se samo na opuštanje