Deset zabluda o lajmskoj boreliozi | 24sata
Obavijesti

Promo sadržaj

Deset zabluda o lajmskoj boreliozi

Deset zabluda o lajmskoj boreliozi
6

Živimo u vrijeme pandemije SARS-2 koronavirusa, koja se polako smiruje i ljudi sve više odlaze u prirodu da bi se opustili i zaboravili na teške trenutke

Nažalost pritom ne smijemo zaboraviti da živimo u zemlji koja je na glasu po najvišem broju registriranih bolesnika s lajmskom boreliozom na 100.000 stanovnika na svijetu. O bolesti se govori mnogo, no što je od toga točno, a što su pogrešna mišljenja?

1. Lajmska borelioza je bolest koju uzrokuje krpelj.

Ne, lajmska borelioza je bakterijska bolest koju uzrokuju bakterije iz roda Borrelia burgdorferi sensu lato, a krpelj je samo njezin najčešći prenositelj. Bakterija živi u glodavcima, pticama, divljači, gušterima, kod kojih ne uzrokuje simptome bolesti. Životni ciklus krpelja sastoji se od višekratnog pričvršćivanja na domaćine i posljedičnog prijenosa bakterije koja se nalazila u domaćinima na novog domaćina. Svaka nimfa i odrasli krpelj bili su pričvršćeni na najmanje jednog odnosno dva domaćina prije uboda čovjeka.

2. Lajmska borelioza je bolest koju uzrokuje jedna bakterija.

Stvarno nije istina, jer postoji više vrsta borelija, od kojih je u Europi najmanje pet patogenih. Posljedično ima i više oblika bolesti.

3. Putujući ili migrirajući eritem prvi je stupanj bolesti u svih bolesnika.

Nažalost nije točno. Putujući eritem je crvenilo koje se u pravilu pojavi na mjestu uboda krpelja više od 48 sati nakon uboda. Njegova je značajka da raste, njegov je izgled najčešće oblika mete, s prominentnom sredinom i prstenastim rubom. Riječ je o pouzdanom kliničkom znaku koji govori u prilog ranoj zarazi bakterijom Borrelia burgdorferi. No eritem se nažalost ne pojavljuje u svih zaraženih, smatra se da može biti odsutan u gotovo 40 % zaraženih bolesnika. Vrlo često ni ne nalikuje na metu.

 

Je li i vas zarazio krpelj i promijenio vam život?
U Termama Dobrna primit će vas prim. mag. Branko Šibanc, prof. med., spec. infektolog i voditelj medicinskog centra. Sve o lajmskoj boreliozi saznajte na sljedećem linku:

➡️ https://www.terme-dobrna.si/hr/paket/lajmska-borelioza

 

4. Putujući eritem mora biti veći od 10 cm u promjeru.

Nije točno, no istina je da je često i veći. Njegova veličina ovisi o mjestu i vremenu zaraze. U pravilu se razvija i ne nestaje spontano najmanje tjedan dana, čime se razlikuje od lokalne reakcije nakon uboda krpelja, gdje je prisutno crvenilo veličine oko 2 cm, koje u pravilu nestane u roku od pet dana. Značajka je putujućeg eritema da raste brzo, u jednom danu može se povećati za više od 1 cm u promjeru. U pravilu ne boli, može samo minimalno svrbjeti, što nije njegova specifičnost.

5. Lajmska borelioza je akutna bolest koja se lako liječi.

Tvrdnja nažalost nije uvijek točna. Bolest je često neprepoznata ili se ne primijeti prisutnost putujućeg eritema, zato se infekcija neprimjetno šiti na ostale organe. Infekcija se često i pritaji te izbije mjesecima kasnije ili možda čak nakon više godina, i to bez obzira na činjenicu da ste možda već bili liječeni antibiotikom.

6. Bolest ima karakterističnu kliničku sliku, slično kao druge infektivne bolesti.

Nikako, njezina je značajka polimorfnost bolesti. Bakterija može zaraziti praktički svaki organ, a pritom nema pravog redoslijeda.

7. Dijagnoza je jednostavna jer su nam dostupna serološka testiranja.

Nažalost nije točno, testiranje krvi često pokazuje lažnu seropozitivnost ranih antitijela IgM, a nažalost i lažnu seronegativnost kasnih antitijela IgG. Dosad nije otkriven test kojim bi se mogla stvarno potvrditi ili odbaciti zaraza bakterijom Borrelia burgdorferi. Dijagnozu pravilno postavlja stručnjak za tu bolest, pri čemu mora uzeti u obzir bolesnikove iskaze i znakove bolesti, serologija je samo potpora. Laboratorijski podatci mogu podupirati dijagnozu, ali ne mogu je isključiti!

 

Stacionarno liječenje lajmske borelioze sad dostupno u Sloveniji: https://www.terme-dobrna.si/hr/paket/lajmska-borelioza

 

8. Dovoljno je jednokratno kratkotrajno liječenje antibiotikom.

Bolest u ranom obliku jednostavno preboli velika većina bolesnika, no nažalost postoje iznimke. Neki bolesnici obole od kasnog oblika borelioze unatoč „odgovarajućem“ liječenju. Mnogim bolesnicima potrebno je dodatno dugotrajnije antibiotičko liječenje.

9. Krpelj odjednom na osobu može prenijeti samo jednu bolest.

Česta zabluda, jer nas krpelj prilikom jednog uboda može zaraziti s tri ili više patogenih mikroorganizama. Biolozi su dokazali da krpelj u svojoj limfi prenosi najmanje 83 različite vrste patogena. Stoga nije rijetkost da istodobno možemo oboljeti od tri ili više infekcija. To je često i uzrok toga da neki bolesnici nakon liječenja borelioze nisu ozdravili, jer antibiotik nije djelovao na druge uzročnike.

10. Serološka kontrola krvi nakon antibiotičkog liječenja dokazuje ozdravljenje.

Nažalost ne postoji laboratorijska metoda koja bi dokazala potpuno ozdravljenje. Važniji su klinički pokazatelji i praćenje kod infektologa s dubljim poznavanjem te bolesti.

 

Pozivamo vas da se javite u naš centar zdravlja gdje ćemo vam pokazati put do vašega cilja – zdravlja! T: +386 3 78 08 110 E: info@terme-dobrna.si

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Zbog čega je bijeli pseći izmet bio čest prije 90-ih
PROMO

Zbog čega je bijeli pseći izmet bio čest prije 90-ih

Nekada uobičajen prizor, danas je gotovo nepostojeća pojava

Kupanje, smijeh i prijateljstva – djeca iz jednoroditeljskih obitelji uživala na ljetovanju
PROMO

Kupanje, smijeh i prijateljstva – djeca iz jednoroditeljskih obitelji uživala na ljetovanju

U okviru projekta Narančasta ribica ukupno 60 djece iz jednoroditeljskih obitelji provelo je nezaboravne dane na ljetovanju na Velom Lošinju
OTP banci d.d. dodijeljena čak dva priznanja Euromoney Awards for Excellence
PROMO

OTP banci d.d. dodijeljena čak dva priznanja Euromoney Awards for Excellence

Euromoney Awards for Excellence su dodijeljene 33. put te predstavljaju vrhunsko priznanje u bankarskoj industriji i izuzetno su cijenjene među bankama diljem svijeta