Obavijesti

Promo sadržaj

Digitalno rješenje KONČARA ponovno prvo na svijetu po pitanju sigurnosti

Digitalno rješenje KONČARA ponovno prvo na svijetu po pitanju sigurnosti
3

KONČAREV PROZA Station prvi na svijetu ostvario certifikat za kibernetičku sigurnost prema međunarodnom standardu sigurnosti IEC 62351

Ugledna njemačka certifikacijska kuća TÜV NORD dodijelila je društvu KONČAR - Digital certifikat o usklađenosti sa zahtjevima najnovijih međunarodnih standarda za kibernetičku sigurnost u sustavima upravljanja kritičnom infrastrukturom. Time je KONČAREV PROZA Station postao prvo SCADA rješenje na svijetu usklađeno s međunarodnim standardom za kibernetičku sigurnost IEC 62351. Predsjedniku i članu Uprave KONČAR – Digitala, Goranu Leciju i Stjepanu Sučiću certifikat je uručio njemački veleposlanik Christian Hellbach, a svečanoj dodjeli prisustvovali su predsjednik Uprave KONČARA Gordan Kolak te zamjenik veleposlanika Harald Seibel i Đuro Tunjić, direktor TÜV NORD Adriatic.

U uvodnom obraćanju veleposlanik Hellbach istaknuo je kako snagu njemačke ekonomije čine inovacije i brze prilagodbe promjenama. „Svjedočimo transformaciji njemačkog gospodarstva ka ugljičnoj neutralnosti, što otvara velike prilike za kompanije poput KONČARA i za Hrvatsku kao potencijalnog izvoznika zelene energije“, zaključio je Hellbach.

Standard IEC 62351 ima ključnu ulogu na području kibernetičke sigurnosti kritične infrastrukture, prije svega jer definira zahtjeve kako osigurati povjerljivost, zaštitu integriteta i autentifikaciju komunikacije s ciljem zaštite sustava daljinskog upravljanja. „Kako bismo primjereno odgovorili intenzivnoj digitalnoj transformaciji i zelenoj energetskoj tranziciji na razini čitave Europe, strateški fokus KONČARA je kroz duži niz godina upravo na digitalnim rješenjima za nadzor i upravljanje kritičnom infrastrukturom. Planiramo postati najveća IT tvrtka u široj regiji, a ostvarenje ovog iznimno važnog certifikata predstavlja velik i istaknut korak u realizaciji tog cilja. Rezultat je to intenzivnih ulaganja i težnje najvišim standardima izvrsnosti“, poručio je Gordan Kolak, predsjednik Uprave KONČARA.

Prvo digitalno rješenje na svijetu s ovim certifikatom, KONČAREV PROZA Station, namijenjeno je kibernetički sigurnom upravljanju transformatorskim stanicama te drugim sustavima kritične infrastrukture kao što su pristupni podatkovni centri. „Zaštita kritične infrastrukture te zahtjevi međunarodnih normi i nadolazećih europskih regulativa, osobito u području sigurnosti podataka i komunikacija u upravljanju samom kritičnom infrastrukturom, predstavljaju sve veće izazove s kojima se samo rijetki sustavi mogu nositi. Uspješna certifikacija jednog od najzahtjevnijih standarda u području sigurnosti industrijskih sustava pokazuje snažnu usmjerenost KONČARA na kvalitetu, sigurnost i najbolje svjetske prakse te nam je bila čast i zadovoljstvo biti dijelom tog procesa“, izjavio je Đuro Tunjić, direktor TÜV NORD Adriatic.

Važna značajka ovog rješenja je mogućnost primjene u privatnom računalnom oblaku korištenjem Docker spremnika. Time se postiže veća efikasnost prilikom implementacije i održavanja podatkovnih centara te se omogućava uvođenje dodatne digitalne redundancije s ciljem povećanja otpornosti sustava kritične infrastrukture. Ovakvo rješenje omogućava brz razvoj naprednih energetskih mreža širom primjenom digitalnog upravljanja na distribucijskim transformatorskim stanicama niže naponske razine. „Kibernetička sigurnost digitalnih rješenja KONČARA u skladu je s EU direktivom NIS 2 i odredbama novog Zakona o kibernetičkoj sigurnosti koji je u pripremi. Ovaj certifikat ujedno potvrđuje nastavak KONČAREVE tradicije i usmjerenosti na kibernetičku sigurnost. SCADA platforma ranije generacije PROZA NET, 2019. godine prva je na svijetu certificirana po vrlo strogom standardu za kibernetičku sigurnost SCADA sustava za industrijsku automatizaciju, ISA/IEC 62443. Isti proces certifikacije kasnije su prošla i druga digitalna rješenja KONČARA: PROZA LKKU, jedinstveno rješenje za konverziju komunikacijskih protokola i koncentraciju podataka za industrijsku automatizaciju te PROZA Station, SCADA rješenje nove generacije koje je razvio KONČAR – Digital“, dodao je Goran Leci, predsjednik Uprave KONČAR – Digitala.

KONČAR – Digital tvrtka je Grupe KONČAR koja razvija i izvodi vlastite produkte, rješenja i usluge na području energetike, kritične i urbane infrastrukture. Projekti kojima se digitaliziraju sustavi rezultat su 40 godina iskustva KONČARA u razvoju industrijskog softvera koji se koristi za nadzor, upravljanje i optimiranje infrastrukture na području elektroenergetike, e-mobilnosti, podatkovnih centara, prometa, vodoopskrbe te ostale prijenosne, distributivne i gradske infrastrukture.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Promjene u Upravi Addiko banke d.d.: Marko Bolanča je novi član Uprave
PROMO

Promjene u Upravi Addiko banke d.d.: Marko Bolanča je novi član Uprave

Europska središnja banka (ECB) i Hrvatska narodna banka (HNB) potvrdile su imenovanje Marka Bolanče novim članom Uprave Addiko banke d.d.

Zamijenite stare krovne prozore i kupite vanjsku tendu za zaštitu od vrućine za samo 1 euro
PROMO

Zamijenite stare krovne prozore i kupite vanjsku tendu za zaštitu od vrućine za samo 1 euro

Jeste li znali da zastarjeli krovni prozori mogu pridonijeti gubitku energije zbog loše izolacije, propuštanja zraka i dotrajalosti materijala?
Za Međunarodni dan svemirskih letova uskočite u EON letjelicu i poletite među zvijezde
PROMO

Za Međunarodni dan svemirskih letova uskočite u EON letjelicu i poletite među zvijezde

Na današnji dan, prije 63 godine, Jurij Aleksejevič Gagarin otputovao je u svemir, a mi vam nudimo kartu za filmska bespuća, koju nikako ne želite propustiti