Promo sadržaj

Komentari 2

Do zdravoga kuka bez noža, bolova i dugotrajnog oporavka

Do zdravoga kuka bez noža, bolova i dugotrajnog oporavka

Bolni kukovi, ramena ili koljena mogu uvelike utjecati na kvalitetu života. Nakon posjeta liječniku mnoge pacijente upućuju na operaciju, koju onda ljudi odgađaju jer se boje bolova i dugotrajnog oporavka. Dobra je vijest da ne mora biti tako

Kad je u jednoj od novih epizoda kultne serije "Seks i grad" glavna junakinja Carrie Bradshaw, zbog urođene mane, iznenada završila na hitnoj operaciji kuka, široka se publika mogla uvjeriti da oporavak nakon takvog zahvata nije nimalo lak, jednostavan, a ni kratak. Osim toga, ova je legendarna modna ikona morala, bar privremeno, odustati od svoje najveće stilske ljubavi – visokih potpetica, te prijeći na cipele ravnih potplata. 

No da liječenje bolesnoga kuka ne mora biti uvijek tako – mukotrpno, bolno i zahtjevno, svjedoče mnogi zadovoljni pacijenti zagrebačke Poliklinike Ribnjak. Zahvaljujući iznimnom napretku medicine, danas nismo više osuđeni isključivo na radikalnu ortopedsku kirurgiju jer se za tretmane i procedure liječenja u raznim medicinskim granama, pa tako i u ortopediji, koriste i biološke metode liječenja

Samostalno obnavljanje tkiva

Kako su rasle spoznaje o mogućnostima obnavljanja ljudskog tkiva, jačala je i nada u prirodni oporavak bolnih i ozlijeđenih stanja naših zglobova, hrskavice, ligamenata i tetiva.

No samostalna regeneracija nakon bolesti ili traume moguća je samo kod nekih tkiva, a i ta se mogućnost s vremenom smanjuje. Zbog toga su znanstvenici, u istraživanjima regenerativnih pristupa liječenju raznih stanja, posebnu pozornost posvetili ljudskim matičnim stanicama i došli do doista impresivnih otkrića.

Moćne matične stanice

Naime, prije nego što krenemo lomiti jezik kako bismo izgovorili pojam mezenhimalne matične stanice, recimo kako je riječ o stanicama koje se dobivaju iz raznih vrsta tkiva – koštanog, masnog, hrskavičnog, mišićnog. Njihova snaga i moć leže u tome što one djeluju protuupalno te mogu regenerirati tkivo, pa se uspješno koriste za liječenje u ortopedskoj kirurgiji.

U Poliklinici Ribnjak mezenhimalne matične stanice koriste se za liječenje različitih ortopedskih stanja, poput artroze, ozljeda mišića, zglobne hrskavice te kod ozljede tetiva i ligamenata. Uzimaju ih iz masnog tkiva budući da je u ortopedskoj primjeni uzimanje matičnih stanica iz koštane srži bolno, provodi se uz snažnu anesteziju i sa sobom nosi velike rizike. Osim toga, jedan gram masnog tkiva ima i do 500 puta više ovakvih matičnih stanica nego što ih ima koštana srž. 

Matične stanice dobivene iz masnog tkiva, nakon što se posebnom metodom izdvoje, apliciraju se u željeno područje kako bi se potaknuli regenerativni procesi, a potom i izlječenje. 

Prim. dr. med. Milan Milošević iz Poliklinike Ribnjak pionir je primjene matičnih stanica u ortopediji na ovim prostorima, što su prepoznali mnogobrojni pacijenti koji su ga, sedmu godinu zaredom, odabrali za najdoktora u kategoriji specijalista ortopedije.