Promo sadržaj

Komentari 0

Dobili investiciju od 50.000 eura i sada revolucionariziraju odjevnu industriju

Dobili investiciju od 50.000 eura i sada revolucionariziraju odjevnu industriju

Iako se print-on-demand u svijetu razvija posljednjih 5 godina, u Hrvatskoj se s razvojem ovakvih platformi započelo tek 2020. godine

Iako još studenti, Ivan Krajinović i Zdeslav Markoč uplovili su u poduzetničke vode i danas razvijaju najveću online platformu za unikatno dizajnirane proizvode, Printee. Iako se print-on-demand u svijetu razvija posljednjih 5 godina, u Hrvatskoj se s razvojem ovakvih platformi započelo tek 2020. godine.

Potaknuti razvojem online trgovine tijekom krize uzrokovane pandemijom, ovaj mladi proaktivni duo odlučio je iskoristititi situaciju i osmislio online platformu Printee koja se bavi jediničnim tiskom na razne proizvode. Ideju o print-on-demand usluzi podržala je i Katarina Guja, voditeljica agende LEAP Summita, koja je pomogla ideju pretvoriti u realnost. Zajedničkim snagama, uspjeli su stvoriti jedinstvenu internetsku trgovinu - mjesto susreta svih koji nude jedinstveno dizajnirane proizvode i onih koji ih žele nositi. U lipnju 2020. osigurali su investiciju od 50.000 eura od Fil Rouge Capitala i u studenom pokrenuli jednu od prvih print-on-demand platformi na ovom dijelu Europe.

Ideja da ostavim nešto dostojno, neko nasljeđe, nešto je što me privlačilo odmalena i iz tog razloga želim svoju karijeru posvetiti stvaranju nečeg novog što stvara vrijednost i obogaćuje život ljudi.” - Zdeslav Markoč

Platforma omogućuje svakome da postane kreativac

Osim što okupljaju razne individualce i dizajnere, svojim prodavačima nude i kompletnu uslugu od pripreme tiska do isporuke kupcima. Ovime olakšavaju i poboljšavaju dosadašnji način prodaje mercha i majica — nije potrebna proizvodnja velikih količina, što znači manje prostora za skladištenje, manje neprodanih artikala i bolju kvalitetu tiska. Uz to, digitalni stroj koji koristi boje na bazi vode ima manje štetnog utjecaja na okoliš te osigurava višegodišnju uporabu proizvoda.

Na platformi okupljaju i autore, poduzetnike i influencere poput Mirte Miller poznatije pod imenom Mimier MakeUp, Brune Šimleše i Jan de Jonga. Svoj merch prodaju i mnogi sportski klubovi, pa čak i poznata zagrebačka pekara Korica. Ove godine poslovanje će proširiti i na slovensko tržište, a do kraja 2021. nadaju se širenju na još pet europskih zemalja te proširivanju asortimana.

Po uzoru na slične platforme koje su popularne u SAD-u, Printee je uveo i online dizajner Uneekat na kojem se svi mogu okušati u dizajniranju majica. Ovo ih čini prvom takvom platformom na našem području. Dizajner će mnogima olakšati kupovinu za rođendane, djevojačke i razne druge prigode budući da je program jednostavan i omogućuje uploadanje vlastitih slika i dizajna.

Start-up poduzetništvo u Hrvatskoj ima potencijala i mjesta za rast jer nam tržište kaska za zapadnim svijetom. Sad samo treba pronaći način kako to iskoristiti.” - Ivan Krajinović

Poduzetničko iskustvo stekli kroz volontiranje

Još 2018. godine, Ivan i Zdeslav krenuli su se upoznavati s poduzetništvom kroz studentsku udrugu Ekonomska klinika. Vidjevši da ih zanimaju teme vezane za poduzetništvo i inovacije, uključili su se u organizaciju LEAP Summita, najveće konferencije za mlade profesionalce. U procesu su upili mnogo znanja i čuli iskustva predavača te došli na ideju za Printee.

Ovogodišnji LEAP Summit održat će se od 14. do 15. svibnja 2021. pod generalnim pokroviteljstvom Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj. Sudjelovanje na LEAP Summitu je potpuno besplatno, a mjesta za sudjelovanje su ograničena. Inspirirajte se predavačima iz svih dijelova Europe i svijeta. Prijave su otvorene putem web stranice https://leapsummit.com/apply-now/