Obavijesti

Promo sadržaj

Dodijeljene nagrade za održivi razvoj, znanost i obrazovanje za 2021. godinu

Dodijeljene nagrade za održivi razvoj, znanost i obrazovanje za 2021. godinu
12

Prestižna dodjela nagrada Žuti okvir za održivi razvoj, znanost i obrazovanje za 2021. godinu održana je u hotelu Hilton Garden Inn, uz brojne uzvanike koji su podržali nastavak ovog hvalevrijednog projekta održanog već treću godinu zaredom.

Prestižna dodjela nagrada Žuti okvir za održivi razvoj, znanost i obrazovanje za 2021. godinu održana je u hotelu Hilton Garden Inn, uz brojne uzvanike koji su podržali nastavak ovog hvalevrijednog projekta održanog već treću godinu zaredom. Kao medijski lider u promicanju ideje održivog življenja, National Geographic Hrvatska svečanu nagradu dodjeljuje u 17 kategorija radi promicanja i nadahnuća stanovnika Republike Hrvatske na djelovanje. Žuti okvir dodjeljuje se u sklopu sveobuhvatnog projekt Održiva Hrvatska koji se provodi uz podršku Ureda predsjednika Republike Hrvatske, pokroviteljstvo Grada Zagreba, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te partnere projekta JANAF i RTL.

Smatram da je posvećenost održivom razvoju jedini mogući put za sve nas – tvrtke, društva i pojedince. Uloga medija u tome, kao stvaratelja javnog mijenja, ne samo da je nezamjenjiva nego je i iznimno odgovorna. Svjesni smo svoje odgovornosti i upravo zato svojim djelovanjem već treću godinu zaredom odabiremo one koji su nas najviše inspirirali svojim radom i predanošću istim vrijednostima - i zbog kojih vjerujemo da je održiv suživot ljudske vrste i planeta doista moguć“, tom je prilikom izjavila Ivana Krajinović, predsjednica Uprave Adria Medije Zagreb.


Magazin National Geographic Hrvatska proteklih je mjeseci pozivao čitatelje da nominiraju svoje kandidate, a stručni žiri odabrao je dobitnike u navedenim kategorijama za 2021. godinu. Dodjelu je vodila Katarina Moškatelo, a ocjenjivački sud Žutog okvira za održivi razvoj, znanost i obrazovanje sastojao se od glavne urednice stručnog časopisa Hrvatske vode, Marije Vizner, znanstvenog eksperta ekotehnologije i održivog razvoja Roberta Kakarigija te Hrvoja Prćića, urednika magazina National Geographic Hrvatska. 

Proteklo razdoblje pokazalo je nužnost striktnog poštivanja svih ciljeva održivog razvoja želimo li sigurnu i dobru budućnost – pogodili su nas požari, poplave, epidemija, glad, rast cijena energenata, prijepori oko svjetonazora, mjera zaštite okoliša, bioraznolikosti i očuvanja resursa, problemi s radom institucija, pravosuđem. Nominirani u 17 ciljeva održivog razvoja pokazuju da se može, da postoje ideje, želje, sposobnosti i volja da se bori za održivu sadašnjost i budućnost, i malim, ali i velikim koracima. Svaka im čast!“ poručio je Hrvoje Prćić, urednik magazina National Geographic Hrvatska.


Večer je glazbom otvorio poznati gudački duo Vortex Strings, kojeg čine akademski obrazovane umjetnice Ana Gjud i Antonija Barna te su uzvanike oduševile obradama filmske glazbe i klasika. Počasni gosti, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreb, gospodin Zorislav Antun Petrović koji je ujedno i  predsjednik Odbora za zaštitu okoliša Gradske skupštine te Dunja Mazzocco Drvar, ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, doprinijeli su svečanost, dodijelili priznanja i čestitali dobitnicima. Nagrade su uručene zaslužnim pojedincima, inicijativama, udrugama, tvrtkama i institucijama koje su tijekom godine najviše pridonijele održivosti na prostoru Lijepe Naše, kao i očuvanju budućnosti, održive zajednice i ravnopravnog čovječanstva.

U nastavku saznajte tko su dobitnici Žutog okvira za održivi razvoj, znanost i obrazovanje za 2021. godinu.


KATEGORIJA 1: Iskorjenjivanje siromaštva – Antonella Šantek i Mile Mrvalj, Humanitarna udruga Fajter

KATEGORIJA 2: Iskorjenjivanje gladi  – Projekt Dinara back to LIFE

KATEGORIJA 3: Zdravlje i dobrobit – Udruga Brački pupoljci

KATEGORIJA 4: Kvalitetno obrazovanje – Osnovna škola „Vladimir Nazor“, Škabrnja

KATEGORIJA 5: Rodna ravnopravnost – Udruga ZA PRAVO LGBTQA+ osoba

KATEGORIJA 6: Čista voda i higijenski uvjeti – Grad Poreč

KATEGORIJA 7: Pristupačna i čista energija – HEP

KATEGORIJA 8: Dostojanstven rad i gospodarski rast – Eco selo Vrsine

KATEGORIJA 9: Industrija, inovacije i infrastruktura – Općina Belica

KATEGORIJA 10: Smanjenje nejednakosti – Fra Miro Babić

KATEGORIJA 11: Održivi gradovi i održive zajednice – Građanska ekološka inicijativa Čisteći medvjedići

KATEGORIJA 12: Odgovorna potrošnja i proizvodnja – Oikon d.o.o.

KATEGORIJA 13: Odgovor na klimatske promjene – Mario Romulić, OPG Čudesna šuma, Baranja

KATEGORIJA 14: Život ispod vode – Plavi svijet - Institut za istraživanje i zaštitu mora

KATEGORIJA 15: Život na kopnu - Udruga Tetrijeb

KATEGORIJA 16: Mir i pravda / Snažne institucije – Centar za mir, nenasilje i ljudska prava - Osijek

KATEGORIJA 17: Partnerstvo za ciljeve – Projekt OVOR – Savez društava “Naša djeca” Hrvatske

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

JGL nudi više radnih mjesta u novim pogonima u Rijeci
PROMO

JGL nudi više radnih mjesta u novim pogonima u Rijeci

JGL, vodeća farmaceutska kompanija u domaćem vlasništvu, oglasila je veći broj radnih mjesta na različitim pozicijama. To su: Operater pripreme materijala za proizvodnju, Operater u farmaceutskoj proizvodnji i Operater na poslovima čišćenja i dezinfekcije u sterilnoj proizvodnji.

Vidovnjakinja Sandra nas vraća na „pravi put“
PROMO

Vidovnjakinja Sandra nas vraća na „pravi put“

Ako vas more ljubavne, financijske, zdravstvene ili poslovne brige, znajte da je vidovnjakinja Sandra ovdje za vas! Bilo da ste u Hrvatskoj ili inozemstvu, Sandrinom „kirurški preciznom“ Daru vidovitosti neće promaknuti fini detalji iz vaše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti!
Uzbudljive vijesti iz Zagreba – Grand May Texas Hold'em turnir
PROMO

Uzbudljive vijesti iz Zagreba – Grand May Texas Hold'em turnir

Ukoliko ste strastveni ljubitelj pokera i u potrazi za nezaboravnim turnirskim iskustvom, ne propustite priliku da se pridružite Elitnoj seriji Texas Hold’em Pokera u Grand Casinu Admiral!