Promo sadržaj

Komentari 0

Dodijeljene nagrade za održivi razvoj, znanost i obrazovanje za 2021. godinu

Dodijeljene nagrade za održivi razvoj, znanost i obrazovanje za 2021. godinu

Prestižna dodjela nagrada Žuti okvir za održivi razvoj, znanost i obrazovanje za 2021. godinu održana je u hotelu Hilton Garden Inn, uz brojne uzvanike koji su podržali nastavak ovog hvalevrijednog projekta održanog već treću godinu zaredom.

Prestižna dodjela nagrada Žuti okvir za održivi razvoj, znanost i obrazovanje za 2021. godinu održana je u hotelu Hilton Garden Inn, uz brojne uzvanike koji su podržali nastavak ovog hvalevrijednog projekta održanog već treću godinu zaredom. Kao medijski lider u promicanju ideje održivog življenja, National Geographic Hrvatska svečanu nagradu dodjeljuje u 17 kategorija radi promicanja i nadahnuća stanovnika Republike Hrvatske na djelovanje. Žuti okvir dodjeljuje se u sklopu sveobuhvatnog projekt Održiva Hrvatska koji se provodi uz podršku Ureda predsjednika Republike Hrvatske, pokroviteljstvo Grada Zagreba, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te partnere projekta JANAF i RTL.

Smatram da je posvećenost održivom razvoju jedini mogući put za sve nas – tvrtke, društva i pojedince. Uloga medija u tome, kao stvaratelja javnog mijenja, ne samo da je nezamjenjiva nego je i iznimno odgovorna. Svjesni smo svoje odgovornosti i upravo zato svojim djelovanjem već treću godinu zaredom odabiremo one koji su nas najviše inspirirali svojim radom i predanošću istim vrijednostima - i zbog kojih vjerujemo da je održiv suživot ljudske vrste i planeta doista moguć“, tom je prilikom izjavila Ivana Krajinović, predsjednica Uprave Adria Medije Zagreb.


Magazin National Geographic Hrvatska proteklih je mjeseci pozivao čitatelje da nominiraju svoje kandidate, a stručni žiri odabrao je dobitnike u navedenim kategorijama za 2021. godinu. Dodjelu je vodila Katarina Moškatelo, a ocjenjivački sud Žutog okvira za održivi razvoj, znanost i obrazovanje sastojao se od glavne urednice stručnog časopisa Hrvatske vode, Marije Vizner, znanstvenog eksperta ekotehnologije i održivog razvoja Roberta Kakarigija te Hrvoja Prćića, urednika magazina National Geographic Hrvatska. 

Proteklo razdoblje pokazalo je nužnost striktnog poštivanja svih ciljeva održivog razvoja želimo li sigurnu i dobru budućnost – pogodili su nas požari, poplave, epidemija, glad, rast cijena energenata, prijepori oko svjetonazora, mjera zaštite okoliša, bioraznolikosti i očuvanja resursa, problemi s radom institucija, pravosuđem. Nominirani u 17 ciljeva održivog razvoja pokazuju da se može, da postoje ideje, želje, sposobnosti i volja da se bori za održivu sadašnjost i budućnost, i malim, ali i velikim koracima. Svaka im čast!“ poručio je Hrvoje Prćić, urednik magazina National Geographic Hrvatska.


Večer je glazbom otvorio poznati gudački duo Vortex Strings, kojeg čine akademski obrazovane umjetnice Ana Gjud i Antonija Barna te su uzvanike oduševile obradama filmske glazbe i klasika. Počasni gosti, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreb, gospodin Zorislav Antun Petrović koji je ujedno i  predsjednik Odbora za zaštitu okoliša Gradske skupštine te Dunja Mazzocco Drvar, ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, doprinijeli su svečanost, dodijelili priznanja i čestitali dobitnicima. Nagrade su uručene zaslužnim pojedincima, inicijativama, udrugama, tvrtkama i institucijama koje su tijekom godine najviše pridonijele održivosti na prostoru Lijepe Naše, kao i očuvanju budućnosti, održive zajednice i ravnopravnog čovječanstva.

U nastavku saznajte tko su dobitnici Žutog okvira za održivi razvoj, znanost i obrazovanje za 2021. godinu.


KATEGORIJA 1: Iskorjenjivanje siromaštva – Antonella Šantek i Mile Mrvalj, Humanitarna udruga Fajter

KATEGORIJA 2: Iskorjenjivanje gladi  – Projekt Dinara back to LIFE

KATEGORIJA 3: Zdravlje i dobrobit – Udruga Brački pupoljci

KATEGORIJA 4: Kvalitetno obrazovanje – Osnovna škola „Vladimir Nazor“, Škabrnja

KATEGORIJA 5: Rodna ravnopravnost – Udruga ZA PRAVO LGBTQA+ osoba

KATEGORIJA 6: Čista voda i higijenski uvjeti – Grad Poreč

KATEGORIJA 7: Pristupačna i čista energija – HEP

KATEGORIJA 8: Dostojanstven rad i gospodarski rast – Eco selo Vrsine

KATEGORIJA 9: Industrija, inovacije i infrastruktura – Općina Belica

KATEGORIJA 10: Smanjenje nejednakosti – Fra Miro Babić

KATEGORIJA 11: Održivi gradovi i održive zajednice – Građanska ekološka inicijativa Čisteći medvjedići

KATEGORIJA 12: Odgovorna potrošnja i proizvodnja – Oikon d.o.o.

KATEGORIJA 13: Odgovor na klimatske promjene – Mario Romulić, OPG Čudesna šuma, Baranja

KATEGORIJA 14: Život ispod vode – Plavi svijet - Institut za istraživanje i zaštitu mora

KATEGORIJA 15: Život na kopnu - Udruga Tetrijeb

KATEGORIJA 16: Mir i pravda / Snažne institucije – Centar za mir, nenasilje i ljudska prava - Osijek

KATEGORIJA 17: Partnerstvo za ciljeve – Projekt OVOR – Savez društava “Naša djeca” Hrvatske