Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 7

Dođite po dozu besplatne antistres terapije na Zrinjevac

Dođite po dozu besplatne antistres terapije na Zrinjevac

U okviru Maloga Classica iduće dvije nedjelje, s početkom u podne, u Glazbenom paviljonu na Zrinjevcu moći ćete poslušati neka od najpoznatijih djela klasične glazbe u izvedbi Zagrebačkoga kvarteta i Gudačkoga kvarteta Sebastian

VIDEO

Projekt Mali Classic, osmišljen s ciljem približavanja klasične glazbe široj javnosti, započeo je 17. srpnja, izvedbom Zagrebačkih solista, koji su održali atraktivan, klasičan i vedar koncert, uz plesni dio i dio hrvatskog stvaralaštva. U istom su tonu prošle nedjelje nastupili i glazbenici iz Zagrebačkog komornog orkestra, koji su izveli dio klasičnog i suvremenog repertoara, kombiniran s instrumentalnim opernim ulomcima i filmskom glazbom, uz sudjelovanje vokalnih i instrumentalnih solista. 

Zrinjevac je tako posljednje dvije nedjelje postao na par sati pravo malo kulturno središte, iz kojeg su se mogli čuti očaravajući zvuci klasične glazbe. Ako ste propustili ovu klasičnu poslasticu, nemojte očajavati jer sljedeće dvije nedjelje klasika će ponovno oživjeti uz nastupe poznatih zagrebačkih kvarteta.

Glazba je lijek

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Uz sve negativno što se događa u svijetu, ali i sve one osobne probleme koji svakog od nas muče na dnevnoj bazi, ponekad je teško rastjerati brigu i stres te biti pozitivan. Ali što kad bismo vam rekli da brige možete odagnati slušajući glazbu? Naime, znanstveno je utemeljeno kako slušanje klasične glazbe ne samo da pomaže u opuštanju nego može i promijeniti vaše misli.

Tijekom slušanja, primjerice, Mozartovih simfonija aktiviraju se određeni dijelovi mozga koji omogućuju razvoj apstraktnog mišljenja. Dokazano je tako da klasična glazba umiruje um, koji onda može raditi u punom kapacitetu i probuditi u nama dijelove kreativnosti koji su, kad smo pod stresom, uspavani. 

Open,Book,And,Brain,In,Headphones,On,Blue.,Listening,Practice

Znate li da klasična glazba može biti i odlično sredstvo protiv kroničnih bolova? Neki su stručnjaci dokazali da ova vrsta glazbe pomaže pacijentima u oporavku tako što pojačava djelovanje analgetika te potiče pozitivno raspoloženje, što je, znamo, jedan od važnijih preduvjeta za ozdravljenje. Prema sličnom načelu, klasična glazba može pomoći i osobama koje imaju autizam, Alzheimerovu bolest, depresiju, anksioznost, nesanicu, glavobolje, ozljedu mozga, probleme s kretanjem i koordinacijom i druge bolesti. 

Čak i kad vam samo treba predah od svakodnevice, glazba je uvijek dobro rješenje. A ako se osjećate kao da bi vam nakon svega ovoga dobro došla doza klasike, sljedeće dvije nedjelje posjetite Zrinjevac i riješite se stresa uz klasičnu glazbu.

Green,Promenade,With,A,View,Of,Old,Vintage,Pavilion,In

Zagrebački kvartet nastupa 31. srpnja

Zadnjeg dana srpnja Zagrebački kvartet odsvirat će klasični svjetski program za gudače, uz temperamentne skladbe hrvatskih autora. Njegovi vrsni glazbenici Davor Philips, Hrvoje Philips, Martin Jordana i Martin Krpan umirujućim će i zavodljivim zvukom gudala zasigurno oduševiti svačije uho. 

Kao prvi trajni i profesionalni ansambl svoje vrste na hrvatskoj glazbenoj sceni, Zagrebački kvartet djeluje još od 1919. godine. Od tada je više puta promijenio članove, ali jedno je ostalo isto - visoki kriteriji djelovanja, koji ga i danas čine okosnicom zagrebačkog i hrvatskoga kvartetskog muziciranja. Kroz njihovo stoljetno djelovanje mnoge su nagrade i priznanja već više puta potvrdile iznimnost i virtuoznost ovoga kvarteta. Neke od su Nagrada grada Zagreba, Nagrada "Vatroslav Lisinski", Povelja RH za osobite zasluge u kulturi, Porin, Nagrada "Vladimir Nazor" za životno djelo i tako dalje.

Gudački kvartet Sebastian svira 7. kolovoza

Prva nedjelja u kolovozu rezervirana je za Gudački kvartet Sebastian, koji će publiku osvojiti klasičnim programom te repertoarom salonske plesne glazbe (valceri, polke, tango, fokstrot i drugi). Na violinama Anđelko Krpan i Teodora Sucala Matei, na violi Nebojša Floreani i na violončelu Zlatko Rucner udružit će svoje glazbene snage i publici pružiti nezaboravno iskustvo. 

Inače, Gudački kvartet Sebastian osnovan je 1990. godine, a preteča mu je bio Kvartet muzičke omladine Zagreb, koji je djelovao od 1982. godine. Prije 20 godina počeli su vrlo uspješan projekt: ciklus koncerata u Maloj dvorani "Vatroslav Lisinski", na kojima su ugostili razne ugledne svjetske glazbenike, poput Milana Turkovića, Paula Meyera, Clare Dent, Olivera Triendla, Krešimira Bedeka, Marka Genera i mnoge druge. Povodom 30 godina postojanja uručena im je Plaketa Hrvatskog društva skladatelja, Povelja Hrvatske udruge orkestralnih i komornih umjetnika te Plaketa Hrvatskog društva glazbenih umjetnika.

Music,And,Nature,Concept.,String,Instruments,,One,Cello,And,Three

Doživite klasiku na drugačiji način

Mali Classic stvoren je na inicijativu Turističke zajednice Grada Zagreba te je zamišljen kao nastavak popularizacije klasične glazbe nakon "velikog" Zagreb Classica. Program sadrži pitke klasične komade, interesantne široj publici, a svi su koncerti besplatni.

- Malim Classicom nastavljamo tradiciju klasičnih koncerata na Zrinjevcu, koji je, kako je svojedobno napisao Zvonimir Milčec, simbol zagrebačke gradskosti i kulture življenja, a Glazbeni paviljon u samom je središtu tog simbola - kaže Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba.

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta koncert se otkazuje. Ostale informacije o projektu Mali Classic možete saznati na službenim stranicama Turističke zajednice grada Zagreba. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike
PROMO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike

Obiteljska oaza u Amadria Park Hotelu Andrija i Dalmatinskom selu

Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu
PROMO

Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu

Gastro stručnjak Mile Butorac iz prve ruke isprobao Pan-pekov recept za najukusnije pince
REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet
PROMO

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet

Tvrtka REHAU je i ove godine sudjelovala na jednom od najvećih sajmova industrije prozora i vrata, Fensterbau Frontale 2024 u Nürnbergu, u Njemačkoj