Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 0

Donosimo 5 stvari kojih bi svaki poduzetnik trebao biti svjestan

Donosimo 5 stvari kojih bi svaki poduzetnik trebao biti svjestan

Za uspješno poduzeće važni su mnogi elementi: dobra organizacija vremena, postavljanje ciljeva i profitiranje od svojeg rada. Hoće li vaš posao imati sve ovo? Ako ne, hitno preuzmite kontrolu nad razvojem svojeg poslovanja

VIDEO

Naporan rad ključni je uvjet za vođenje vlastitog biznisa jer poticaj, inspiracija i energija moraju dolaziti od onoga tko pokreće posao. Nažalost, ili nasreću, to nije jedino što će vam trebati. U nastavku vam donosimo 5 najvažnijih stvari kojih morate biti svjesni ako pokrećete vlastito poslovanje. Bolje odmah nego kad bude prekasno.

Entrepreneur,Writing,Notes,Sitting,At,His,Desk.,Young,Man,Making

Gradite sebe kao poduzetnika

Sigurno ste već nebrojeno mnogo puta pročitali da su motivacija i spremnost na preuzimanje rizika najvažnije karakteristike uspješnog poduzetnika. To je točno jer, kad jedno od toga nestane, posao počinje lagano propadati. Ove karakteristike vuku ostale jer, ako imate snažnu motivaciju, više ćete se truditi i napornije raditi da biste postigli ono što ste zamislili. Ako ste spremni na rizike, vjerojatnije je da ćete biti spremni i na gubitke. Nažalost, ponekad neki poslovni pothvati propadnu, ali onda treba naučiti nositi se s porazom i shvatiti to kao vrijednu lekciju za ubuduće. 

Još jedna dobra poslovna karakteristika je da ste realni. Tu se misli u pogledu na vlastite vještine i mogućnosti. Svako malo zapitajte se imate li "ono nešto" što je potrebno za poslovni uspjeh. Primjerice, ako ste stručnjak u korištenju marketinških alata, ali znate da vam malo slabije ide vođenje financija, počnite raditi na tome. Ključno je popunjavati svoja znanja i vještine kako biste uvijek bili u skladu sa zahtjevima tržišnih trendova. 

Cropped,Shot,Of,Businessman,Putting,His,Ideas,On,White,Board

Istražite tržište

Vaš budući posao velikim dijelom ovisi i o stanju na tržištu. Zapitajte se hoće li vaša usluga ili proizvod pronaći svoje kupce i hoće li ih naći dovoljno da biste mogli raditi s profitom. Konkretno, možete provesti istraživanja tržišta, kreirati fokus grupe, intervjuirati testne kupce i slično. Naravno, koliko god dobro istražili stavove kupaca, svako pokretanje posla nosi sa sobom rizik da ipak neće doprijeti do dovoljno kupaca.

Osim toga, potrebno je temeljito istražiti ona poslovanja koja već imaju takvu ili sličnu ponudu koju vi namjeravate predstaviti. Ako znate tko vam je konkurencija i kako posluju, to možete iskoristiti u kreiranju svojeg poslovnog plana. Iz sakupljenih podataka i analiza neke dijelove možete kopirati u svojem poduzeću, neke poboljšati ili na vrijeme izbjeći jer su se kod konkurencije pokazali neuspješnima. Ipak, najvažnije je da imate nešto zbog čega će konkurentov kupac prijeći k vama

Businessman,Pressing,Smiley,Face,Emoticon,On,Virtual,Touch,Screen.,Customer

Dobra priča zlata vrijedi 

Vaš biznisi mora imati vrlo dobru priču. Živimo u ekonomiji viška i, realno, postoji mnogo onih koji nude isto što i vi namjeravate ponuditi. Ono zbog čega će se kupci odlučiti na vaš proizvod ili uslugu i ono što će vas istaknuti na tržištu vaša je priča. Nije to bilo kakva priča nego ona s kojom se kupci mogu povezati, ona zbog koje će kupci prepoznati vaš proizvod kao isplativo ulaganje i kojem će se ubuduće vraćati. To nije nimalo lako stvoriti i na tome treba kontinuirano raditi.

U vašoj priči uvijek će biti mjesta i za komponentu društveno odgovornog poslovanja. Naime, tvrtke koje pokazuju da vode brigu o okolišu, životinjama, lokalnom stanovništvu, raznim udrugama i globalnim problemima javnost percipira kao humanitarce - što je, naravno, uvijek pozitivna reklama. 

Customer,Service,And,Care,,Patron,Protection,,Customer,Personalization,,Individual,Customer,

Gdje ćete raditi?

Mnogi svoj biznis počinju od doma jer novopečeni poduzetnici najčešće ne mogu financirati kupnju ili najam ureda, odnosno poslovnog prostora. Ipak, treba istaknuti da iz mnogih razloga nije jednostavno raditi od doma. Tad ste podložni mnogim distrakcijama, pogotovo ako su i drugi ukućani tijekom vašeg radnog vremena nazočni. Često morate prekidati rad da biste obavili neke kućanske poslove - jer ipak ste doma.

Također, ako ste usred svađe s ukućanima, a baš tad klijent ili netko važan za vaš posao nazove, morate biti pribrani i profesionalni jer dojam koji ostavite predstavlja vaše poslovanje. Osim o kućnom prostoru, možete razmisliti o mjestima za co-working, to jest dijeljenim uredima, koji su malo jeftiniji od zasebnih. 

Creative,Female,Freelancer,Is,Sitting,In,Front,Of,Laptop,Computer

Pitanje financija

Svaki poslovni pothvat povezan je s novcem. Raste vam prodaja, a ne možete platiti dospjele obveze? Ne razumijete razliku između računovodstvene dobiti i novčanog toka? Kako prepoznati i reagirati na prve znakove krize? 

Financijska pitanja neka su od najvažnijih pitanja na koja bi svaki poduzetnik morao znati odgovor. Ipak, nema svatko financijska znanja potrebna za pokretanje i vođenje poslovanja. Da bi postali financijski pismeni, potrebno je konstantno učiti i informirati se jer vaše buduće poslovne odluke velikim dijelom ovise o financijama poduzeća. Budite u prednosti nad konkurentima i odmah naučite zašto su financije dio poslovnih procesa, kako se rade osnovna financijska izvješća i izvještaji o novčanom toku, što sve vaša tvrtka ima i kako je to financirano te koje su prednosti digitalne transformacije poslovanja.

Neka od prvih financijskih pitanja s kojima ćete se susresti u pokretanju biznisa su: "Koliko mi novca treba za početak?" i "Kako ću ga nabaviti?". Učenjem o financijskoj pismenosti moći ćete procijeniti pravi početni iznos novca i odlučiti hoćete li ga tražiti u banci, kod prijatelja ili kroz državne poticaje. 

Upoznajte svoje poslovanje za bolje donošenje poslovnih odluka. Addiko Bank donosi praktičan edukativni sadržaj za male i srednje poduzetnike, pisan jednostavnim i razumljivim jezikom. Saznajte više na https://www.addiko.hr/poduzetnici-financijska-pismenost/ 
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

JGL nudi više radnih mjesta u novim pogonima u Rijeci
PROMO

JGL nudi više radnih mjesta u novim pogonima u Rijeci

JGL, vodeća farmaceutska kompanija u domaćem vlasništvu, oglasila je veći broj radnih mjesta na različitim pozicijama. To su: Operater pripreme materijala za proizvodnju, Operater u farmaceutskoj proizvodnji i Operater na poslovima čišćenja i dezinfekcije u sterilnoj proizvodnji.

Vidovnjakinja Sandra nas vraća na „pravi put“
PROMO

Vidovnjakinja Sandra nas vraća na „pravi put“

Ako vas more ljubavne, financijske, zdravstvene ili poslovne brige, znajte da je vidovnjakinja Sandra ovdje za vas! Bilo da ste u Hrvatskoj ili inozemstvu, Sandrinom „kirurški preciznom“ Daru vidovitosti neće promaknuti fini detalji iz vaše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti!
Uzbudljive vijesti iz Zagreba – Grand May Texas Hold'em turnir
PROMO

Uzbudljive vijesti iz Zagreba – Grand May Texas Hold'em turnir

Ukoliko ste strastveni ljubitelj pokera i u potrazi za nezaboravnim turnirskim iskustvom, ne propustite priliku da se pridružite Elitnoj seriji Texas Hold’em Pokera u Grand Casinu Admiral!