Promo sadržaj

Komentari 0

Donosimo odgovore na 5 najčešćih pitanja vezana za vlagu i plijesan u stanu/kući

Donosimo odgovore na 5 najčešćih pitanja vezana za vlagu i plijesan u stanu/kući

Kod vlage treba djelovati odmah. U ponudi su i ventilacijski sustavi koji se ugrađuju brzo i bez potrebe za većim zahvatima, a mogu se ugraditi u bilo koje godišnje doba, kao i u bilo kojoj fazi gradnje ili obnove

Vlaga, osim što ružno izgleda i ostavlja za sobom grozan miris, može oštetiti odjeću i namještaj, ali i izazvati zdravstvene probleme poput astme. Zato, ako primijetite znakove vlage, najbolje što je prije otkriti uzroke ove pojave. Može se dogoditi u bilo kojem domu, od zapuštene garsonijere do raskošne vile. Razvojem tehnologije, danas postoje i ventilacijski sustavi koji brzo i učinkovito rješavaju probleme s vlagom. U suradnji s LUNOS ventilacijskim sustavima, donosimo odgovore na najčešća pitanja. 

1. Zbog čega može doći do stvaranja vlage u stanu/kući?

Vlažnost zraka u prostoru se povećava ako nema adekvatne ventilacije zraka prilikom obavljanja osnovnih životnih aktivnosti. Neke od najčešćih aktivnosti koje povećavaju vlažnost zraka u kućanstvu su tuširanje i kupanje, sušenje rublja te kuhanje, kao i prisutnost biljki, kućnih ljubimaca, pa i samih ljudi. Naime, većina nas funkcionira na način da provjetravanjem prostorija nastojimo pročistiti zrak u životnom prostoru, ali takvo rješenje može dovesti do dodatnih problema koja nosi pojedino godišnje doba, kao što su komarci ljeti, pelud u proljeće, vlaga te stvaranje plijesni u jesen i hladnoća zimi.

Ukoliko ugradite prozore s iznimnim toplinskim karakteristikama, i otvorite prozore, budući da nema dovoljno pravilne ventilacije, posljedica su problemi radi lošeg zraka u prostoru. U tom slučaju se plijesan pojavljuje oko prozora, kondenzat se skuplja na površinama, višak vlage se upija u zidove i oni cvjetaju. U Hrvatskoj je sve više domova ili stambenih jedinica neprikladnih za život jer u njima nema odgovarajućeg zraka. Ako nema odgovarajuće izmjene zraka, unutrašnjost postaje zasićena i više ne može apsorbirati vlagu te postoji opasnost od pojave gljivica i plijesni.

2. Koje prostorije u našem domu su u najvećoj opasnosti od stvaranja vlage?

Kupaonica, kuhinja, suterenski i podrumski prostori, ali zapravo u svim prostorima u kojima boravimo trebamo osigurati adekvatan protok zraka kako bi isključići mogućnost nastanka vlage a time i plijesni.

3. Koliko je bitan dobar ventilacijski sustav?

Ventilacijski sustavi osiguravaju stalan dotok svježeg zraka u prostoriju, a prednosti ugradnje su pritom mnogostruke. Tehnologija automatski odvodi potrošeni zrak s neugodnim mirisima, kao i suvišnu vlagu te štetne čestice, a dovodi u stan svježi filtrirani zrak. Na taj način sprječava nastanak plijesni i pojavu grinja, a onemogućuje i stvaranje propuha te prodor vanjske buke i prašine. U konačnici i štedi energiju jer nije potrebno ponovno zagrijavati prostoriju, a i smanjuje račune jer ako vlaga u stanu iznosi 70 posto onda je potrebno utrošiti čak 26 posto više energije za grijanje.

4. Što znači pametna kontrola ventilacijskog sustava?

Decentralizirani sistem koji funkcionira po načelu podtlaka. U prostorije se ugrađuju dovodi zraka koji osiguravaju stalan dotok svježeg zraka, kao i ventilator koji neprekidno odvaja potrošeni zrak iz prostorija. Uz to dolazi i sa senzorima temperature te vlage s kojima je po moguće kontrolirati regulaciju potrošenog zraka s obzirom na potrebu. Regulacija na takav način omogućuje još bolju prilagodbu protoka zraka čime osigurava učinkovitu zaštitu od štete koju uzrokuju vlaga i pojava plijesni.

5. Koliko je komplicirano ugraditi ventilacijski sustav?

Budući da se sustav ugrađuje brzo i bez potrebe za većim zahvatima, može ga se ugraditi u bilo koje godišnje doba, kao i u bilo kojoj fazi gradnje ili obnove. Dakle, u starogradnje, novogradnje, stanovima u fazi renovacije. Sama montaža je brza i jednostavna te gotovo bez prašine prilikom ugradnje.

Ključne prednosti LUNOS ventilacijskih sustava

• Iznimno efikasan u borbi protiv vlage i plijesni

• Jednostavna instalacija – novogradnja i starogradnja

• Uređaji za povrat topline učinkovitiji od 90%

• Izuzetno niski operativni troškovi

• Antialergijski filteri- spriječavaju ulazak prasine, peludi I ostalih štetnih čestica izvana

• Stalni dotok svježeg zraka bez značajnih gubitaka topline

• Moderan dizajn i laka upotreba

Saznajte više o Lunos ventilacijskom sustavu na lunos-hrvatska.com