Obavijesti

Promo sadržaj

Donosimo odgovore na 5 najčešćih pitanja vezana za vlagu i plijesan u stanu/kući

Donosimo odgovore na 5 najčešćih pitanja vezana za vlagu i plijesan u stanu/kući
8

Kod vlage treba djelovati odmah. U ponudi su i ventilacijski sustavi koji se ugrađuju brzo i bez potrebe za većim zahvatima, a mogu se ugraditi u bilo koje godišnje doba, kao i u bilo kojoj fazi gradnje ili obnove

Vlaga, osim što ružno izgleda i ostavlja za sobom grozan miris, može oštetiti odjeću i namještaj, ali i izazvati zdravstvene probleme poput astme. Zato, ako primijetite znakove vlage, najbolje što je prije otkriti uzroke ove pojave. Može se dogoditi u bilo kojem domu, od zapuštene garsonijere do raskošne vile. Razvojem tehnologije, danas postoje i ventilacijski sustavi koji brzo i učinkovito rješavaju probleme s vlagom. U suradnji s LUNOS ventilacijskim sustavima, donosimo odgovore na najčešća pitanja. 

1. Zbog čega može doći do stvaranja vlage u stanu/kući?

Vlažnost zraka u prostoru se povećava ako nema adekvatne ventilacije zraka prilikom obavljanja osnovnih životnih aktivnosti. Neke od najčešćih aktivnosti koje povećavaju vlažnost zraka u kućanstvu su tuširanje i kupanje, sušenje rublja te kuhanje, kao i prisutnost biljki, kućnih ljubimaca, pa i samih ljudi. Naime, većina nas funkcionira na način da provjetravanjem prostorija nastojimo pročistiti zrak u životnom prostoru, ali takvo rješenje može dovesti do dodatnih problema koja nosi pojedino godišnje doba, kao što su komarci ljeti, pelud u proljeće, vlaga te stvaranje plijesni u jesen i hladnoća zimi.

Ukoliko ugradite prozore s iznimnim toplinskim karakteristikama, i otvorite prozore, budući da nema dovoljno pravilne ventilacije, posljedica su problemi radi lošeg zraka u prostoru. U tom slučaju se plijesan pojavljuje oko prozora, kondenzat se skuplja na površinama, višak vlage se upija u zidove i oni cvjetaju. U Hrvatskoj je sve više domova ili stambenih jedinica neprikladnih za život jer u njima nema odgovarajućeg zraka. Ako nema odgovarajuće izmjene zraka, unutrašnjost postaje zasićena i više ne može apsorbirati vlagu te postoji opasnost od pojave gljivica i plijesni.

2. Koje prostorije u našem domu su u najvećoj opasnosti od stvaranja vlage?

Kupaonica, kuhinja, suterenski i podrumski prostori, ali zapravo u svim prostorima u kojima boravimo trebamo osigurati adekvatan protok zraka kako bi isključići mogućnost nastanka vlage a time i plijesni.

3. Koliko je bitan dobar ventilacijski sustav?

Ventilacijski sustavi osiguravaju stalan dotok svježeg zraka u prostoriju, a prednosti ugradnje su pritom mnogostruke. Tehnologija automatski odvodi potrošeni zrak s neugodnim mirisima, kao i suvišnu vlagu te štetne čestice, a dovodi u stan svježi filtrirani zrak. Na taj način sprječava nastanak plijesni i pojavu grinja, a onemogućuje i stvaranje propuha te prodor vanjske buke i prašine. U konačnici i štedi energiju jer nije potrebno ponovno zagrijavati prostoriju, a i smanjuje račune jer ako vlaga u stanu iznosi 70 posto onda je potrebno utrošiti čak 26 posto više energije za grijanje.

4. Što znači pametna kontrola ventilacijskog sustava?

Decentralizirani sistem koji funkcionira po načelu podtlaka. U prostorije se ugrađuju dovodi zraka koji osiguravaju stalan dotok svježeg zraka, kao i ventilator koji neprekidno odvaja potrošeni zrak iz prostorija. Uz to dolazi i sa senzorima temperature te vlage s kojima je po moguće kontrolirati regulaciju potrošenog zraka s obzirom na potrebu. Regulacija na takav način omogućuje još bolju prilagodbu protoka zraka čime osigurava učinkovitu zaštitu od štete koju uzrokuju vlaga i pojava plijesni.

5. Koliko je komplicirano ugraditi ventilacijski sustav?

Budući da se sustav ugrađuje brzo i bez potrebe za većim zahvatima, može ga se ugraditi u bilo koje godišnje doba, kao i u bilo kojoj fazi gradnje ili obnove. Dakle, u starogradnje, novogradnje, stanovima u fazi renovacije. Sama montaža je brza i jednostavna te gotovo bez prašine prilikom ugradnje.

Ključne prednosti LUNOS ventilacijskih sustava

• Iznimno efikasan u borbi protiv vlage i plijesni

• Jednostavna instalacija – novogradnja i starogradnja

• Uređaji za povrat topline učinkovitiji od 90%

• Izuzetno niski operativni troškovi

• Antialergijski filteri- spriječavaju ulazak prasine, peludi I ostalih štetnih čestica izvana

• Stalni dotok svježeg zraka bez značajnih gubitaka topline

• Moderan dizajn i laka upotreba

Saznajte više o Lunos ventilacijskom sustavu na lunos-hrvatska.com

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Mister Dzirlo Čang Šlang – najprodavaniji čaj za reduciranje tjelesne težine
PROMO

Mister Dzirlo Čang Šlang – najprodavaniji čaj za reduciranje tjelesne težine

Hit Mister Dzirla Čang Šlang, najprodavaniji čaj za reduciranje težine na svijetu (89 milijuna kupaca, od toga milijun I dvjesto tisuća u hrvatskoj I sa tradicijom 42 godine prisustva), na zahtjev mnogobrojnih kupaca ponovno je dostupan na hrvatskom tržIštu!

Za ovaj praznik rada budi spremniji no ikad: Uz the meat grill kutije
PROMO

Za ovaj praznik rada budi spremniji no ikad: Uz the meat grill kutije

Upalite svoje roštilje i pripremite se za najukusniju grill sezonu ikada! Prvi maj je tu, a sve je spremno da ga proslavite s najfinijim mesom iz neodoljivih mix&grill kutija by the Meat.
Ostalo je još nekoliko dana da podržite inicijativu 'Genijalce potakni, svijet pomakni'
PROMO

Ostalo je još nekoliko dana da podržite inicijativu 'Genijalce potakni, svijet pomakni'

Tvrtka Intersnack Adria time osnažuje potencijale darovite djece i potiče njihov doprinos stvaranju boljeg društva u cjelini