Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 7

Drugi dom Hrvata: Moderan grad pod okriljem tradicije

Powered by Graz Holding

Drugi dom Hrvata: Moderan grad pod okriljem tradicije

Čak 7000 Hrvata pronašlo je svoje mjesto pod suncem u gradu čija je stara jezgra pod UNESCO-vom zaštitom. U njemu čak i shopping dobiva neku drugu, posebnu dimenziju. Zavirite s nama u sjedište europske kulture

VIDEO

Graz, rodni grad svjetskih velikana kao što su Franjo Ferdinand, Valentino Lazaro ili Marisa Mell, ali i usputna postaja velikog broja znanstvenika, i danas je europska prijestolnica kulture. Ovaj glavni grad austrijske savezne države Štajerske smješten je na obalama rijeke Mure, a njegova povijest proteže se skroz do rimskog doba. Danas ga krasi stara gradska jezgra s kulturnim i povijesnim znamenitostima, umjetničkim događanjima, ali i nesvakidašnje shopping destinacije proglašene svjetskom kulturnom baštinom. 

Raj za shopping u srcu staroga grada

Trgovina do trgovine smjestile su se u glavnoj shopping ulici, Herrengasse, koja počinje na Hauptplatzu i vodi prema Jakominiplatzu. Odlučite li se za odlazak u ovaj grad, koji nudi više od tisuću građevina različitih stilova, od gotike do moderne, svakako posjetite i ulicu Sporgasse, srce staroga grada, koji je prepun zgrada srednjovjekovnog izgleda s bogatim fasadama. Sjevernije, u ulici Sackstraße, smjestila se najstarija kuća mode

Ova trgovačka kuća svojom više od stoljeća dugom ljepotom krasi samo središte grada, a na svojih pet etaža i ukupno 20.000 četvornih metara posjetiteljima otvara međunarodni svijet modeKastner & Öhler jedna je od najvećih i najmodernijih austrijskih modnih kuća. Svoju modernost prožima tradicionalnošću jer njihova povijest i arhitektura sežu sve do 1873. godine. Tad, prije gotovo 150 godina, ova je robna kuća bila europski začetnik ideje dostave robe do kućnog praga. Taj potez je K&O svrstao u vrh, pa su samo pet godina poslije otvorili i poslovnicu u zagrebačkoj Ilici 4.

Užitak za sva osjetila 

Shopping u Grazu zna biti vrlo iscrpljujući zbog mnoštva mogućnosti koje se nude. Uputite se u prelijep starogradski ambijent grada javnim prijevozom, gdje vaš čeka šarolika mješavina raznovrsne gastronomije. Opustiti se možete uz životni prostor rijeke Mure sa zelenom površinom Augarten, s uličnom hranom za okrepu. U blizini se nalazi i restoran Aiola Upstairs, s kojeg se pruža bajkoviti pogled na Graz, a stilizirani ambijent i neusporediva kuhinja čine posjet restoranu vrhunskim doživljajem. 

Regionalna i međunarodna kuhinja u savršenom su skladu i pružaju potpun užitak. Jednostavna, a moderna, uzvišena, a razumljiva, uzbudljiva, a ipak uvijek prilagođena vlastitom ukusu – jela su puna uzbudljivih aroma­ s jasnom povezanošću s okruženjem. Bilo da je riječ o doručku, ručku ili večeri; na tanjur dolaze samo najbolji proizvodi.

Na panoramskoj terasi sjedi se neposredno pored simbola Graza, gradska kula sa satom, Uhrturm, s impresivnim pogledom na Graz. Lokal posebno osvaja otvorenom arhitekturom. Staklene fronte, koje pritiskom gumba bešumno nestaju u podu, pretvaraju unutarnji i vanjski prostor u cjelinu.

Nikamo bez suvenira

Ovaj grad zaslužuje biti upamćen, pa bez suvenira ne smijete napustiti Graz. Za takve darove pobrinula se prodavaonica Tausendschön, u kojoj je moguće kupiti uistinu posebne proizvode. Darovi puni ljubavi, suveniri, ali i mnogo originalnih predmeta za kreativno uređenje stambenog prostora, samo su neke od uspomena koje možete ponijeti s ovog putovanja.

Snježna kugla s motivom Clock Towera, Schlossberga ili Kunsthausa austrijski je izum još od 1940. godine te je sigurno prvi izbor među suvenirima.

Za one gurmane koji s izleta vole ponijeti nešto korisno Graz je pripremio bučino ulje. Ova štajerska sorta vrlo je popularna u spravljanju austrijske kremaste juhe od buče jer zbog svojeg bogatog okusa ukrašava svako jelo, pa tako i ovaj austrijski specijalitet. 

Schlossbergkugel sigurno će biti izbor velikih ljubitelja slastica. Ove čokoladne kuglice s malenim šiljcima punjenim alkoholom pravi su hit i među domaćima i među posjetiteljima. 

Jedna karta – 72 sata uživanja u Grazu

Nakon dobrog shoppinga uputite se u centar grada sredstvima javnog prijevoza. Sudjelujte u maloj turi razgledavanja grada tramvajem, a autobusom posjetite trgove kojih nema u turističkim vodičima i posve individualno istražite Graz. Holding Graz pobrinuo se da posjetitelji mogu s jednom kartom čak 72 sata koristiti javni prijevoz u Grazu, a uz ovu kartu očekuju ih i mnogi popusti te povlastice za muzeje, ture, dvorce i druge atrakcije. Svakako je savjet priključiti se besplatnoj turi Altstadt-Bim, koja vas provodi centrom grada otkrivajući vam kulturne znamenitosti

Posebno osmišljena 72-satna karta djelo je Holding Graza, kojom nastoje pružiti nezaboravan vikend posjetiteljima omogućavajući im uživanje u urbanoj raznolikosti, kulturi i brdskim predjelima ovog posebnog austrijskoga grada. 

Powered by Graz Holding

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje
PROMO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje

Gala peleti i briketi ekološka su rješenja za grijanje koja objedinjuju visoku učinkovitost, financijsku dostupnost te praktičnost za svakodnevnu uporabu. Cijeli proces proizvodnje Gala peleta je automatiziran

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?
sadržaj donosi petrol

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?

Suočeni s intenzivnom konkurencijom na tržištu rada, poslodavci se nalaze pred jednim od najvećih izazova: kako privući i zadržati kvalitetne radnike?
King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju
PROMO

King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju

Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.