Obavijesti

Promo sadržaj

Drugo međunarodno gastro podnatjecanje osoba s invaliditetom Cupi's spoon

Drugo međunarodno gastro podnatjecanje osoba s invaliditetom Cupi's spoon
4

„CUPIS SPOON“, međunarodno je gastro natjecanje osoba s invaliditetom koje je pokrenula Udruga UNUO iz Zagreba.

Kako bi povećali njihovu vidljivost i proširili socijalnu svijest o njihovim sposobnostima kroz umjetnost gastronomije, Silvija i Vedran Habel  prošle su godine pokrenuli prvo europsko gastro natjecanje osoba s invaliditetom, „CUPI`S SPOON“. Uspješno su organizirali prednatjecanja u 23 države članice EU i Ukrajini. U natjecanje se uključilo 74 organizacije ispred kojih je natjecanju pristupilo 232 osobe s raznim vrstama invaliditeta. U svakoj zemlji birali su najbolje kandidate, njih 32 proglasili su nacionalnim pobjednicima i ugostili ih u Zagrebu. Profesionalni mentori vodili su kandidate do proglašenja internacionalnih pobjednika nakon čega su svi sudionici i njihovi pratitelji prisustvovali općoj audijenciji kod Svetog Oca u Vatikanu gdje su predstavili zastave svojih zemalja. Snažna je to poruka kojom UNUO ekipa svojim primjerom dobre prakse nameće svijetu nužnost inluzije za bolji položaj u društvu najosjetljivijima. Nedavno priznanje Dikasterija za kulturu i obrazovanje Vatikan snažan je vjetar koji ih pokreće da ove godine nastave sa svojom životnom misijom. 

 „CUPI`S SPOON“ postao je tako tradicionalni događaj koji nudi novi vid mogućnosti za uključivanje osoba s invaliditetom. Specijalno prilagođenim gastro vozilom u planu im je obići više od 40 zemalja Europe i to u svega 6 mjeseci nakon čega će opet veliko finale organizirati u Zagrebu. Predivna je to inicijativa kojom UNUO ne samo da otvara nove mogućnosti osobama s invaliditetom već promovira našu Hrvatsku kao socijalno osviještenu zemlju u koju je posijano sjeme društva jednakosti. Za takav poduhvat potrebno je puno hrabrosti i još više ludost no najviše od svega podrške. Kroz 15 godina predanog rada kojim osposobljavamo korisnike ciljne skupine za samostalan život i tržište rada, razvili smo inovativnu metodologiju poučavanja, stekli smo puno znanja koje nastojimo prenijeti našim partnerima u Europi. Edukacija je ključ svačijeg uspjeha jednako tako i osoba s invaliditetom. Potrebno je samo prepoznati njihove sposobnosti te kroz pravilan pristup i prilagođeno radno mjesto omogućiti im da budu društveno korisni. Među njima se krije puno potencijala za zapošljavanje u ugostiteljsko-turističkom sektoru koje im nudi najširu paletu mogućnosti za zapošljavanje. Zašto uvoziti radnu snagu koja ne poznaje kulturu, naš jezik kada nam je radna snaga tu pred “nosom“  kaže Vedran Habel, predsjednik Udruge UNUO. 

Prva stanica „CUPI`S SPOON“ prednatjecanja 2024. je Bosna i Hercegovina. Livnjanci su spremni i željno iščekuju predstaviti nam svoje sposobnosti. Jedva čekamo iako smo svjesni da će biti jako teško obzirom na niske temperature no tješimo se činjenicom da osobe s invaliditetom trebaju podršku i kad je hladno, kada pada kiša ili temperature prelaze 40 stupnjeva kao što je to bio slučaj prošle godine, govori nam Silvija Habel, dopredsjednica Udruge UNUO. 

Hoće li UNUO ostvariti ciljeve ovisi o podršci svih koji prepoznaju važnost i značenje njihovog djelovanja. Ove godine u projekt su se do sada uključili: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ured pravobranitelja za OSI i Zagrebačka nuncijatura kao logistička podrška, Styria generalni medijski pokrovitelj, a financijsku potporu pružili su JANAF, Visage Technologies i Hrvatska pošta. Ova neprofitna organizacija i dalje ovisi o sponzorstvima i donacijama kojima nastoje pokriti troškove goriva, cestarina, trajektnih prijevoza… kako bi dospjeli do krajnjih korisnika.  

UNUO stoga poziva sve ljude dobre volje da podrže „CUPI`S SPOON“, međunarodno gastro natjecanje osoba s invaliditetom za sada jedinstveno u svijetu koje je poteklo iz Hrvatske. Kako kažu simbolična donacija nikoga nije osiromašila, ali je pomogla u nastavku osposobljavanja najosjetljivijih skupina ljudi! 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Slavimo Majčin dan: Osvojite nezaboravan vikend program za majke i kćeri!
NAGRADNI NATJEČAJ

Slavimo Majčin dan: Osvojite nezaboravan vikend program za majke i kćeri!

Darujemo čitateljice s programom Ženski vikend Hrvatskom/Women’s days by modniALMAnah! Napišite zašto baš vi i vaša mama trebate osvojiti ovaj vikend, a mi nagrađujemo tri najbolja odgovora.

Rekordan broj prijava za Kaufland školu voća i povrća
PROMO

Rekordan broj prijava za Kaufland školu voća i povrća

272 osnovne škole žele dobivati besplatno svježe voće i povrće iz Kauflanda
Cedevita pokrenula novu digitalnu platformu
PROMO

Cedevita pokrenula novu digitalnu platformu

Upoznajte CE svijet