Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 7

Evo što kažu brojke: Većina se Hrvata bavi ovim poslom, a turizam nije prvi po zaradi!

Evo što kažu brojke: Većina se Hrvata bavi ovim poslom, a turizam nije prvi po zaradi!

Premda se često piše o tome kako je turizam jedan od najvećih generatora hrvatskog BDP-a, čini se da, kad je poduzetništvo posrijedi, druga grana privređuje još više. Ta grana ima ujedno najveći broj poduzetnika

VIDEO

Prema Fininim "Rezultatima poslovanja poduzetnika u 2021. godini, po područjima djelatnosti", vjerovali ili ne, najviše privređuju trgovci, djelatnost koja je prošle godine imala ukupne prihode i rashode od 296,1 milijardu, to jest 282,1 milijarda kuna, s neto dobiti od 11,5 milijardi kuna - što je povećanje od gotovo 50% u odnosu na 2020. godinu.

Slijedi ih prerađivačka industrija s ukupnim prihodima od 207,5 milijardi kuna i dobiti od 10,6 milijardi kuna. Najveći porast ukupnih prihoda zabilježili su poduzetnici u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (65,8%) te u djelatnosti opskrbe električnom energijom, plinom, parom i poslovima klimatizacije (55,1%).

Adult,Senior,Sale,Man,With,Tomato,At,Vegetable,Market,Shopping

Usporedbe radi, djelatnost koja je ostvarila najniži ukupan prihod te ujedno jedina koja je završila godinu s gubitkom je djelatnost kućanstava kao poslodavca. Riječ je o kućanstvima koja zapošljavaju poslugu, poput kućnih pomoćnica, kuhara, konobara, sobara, vrtlara, vozača, odgojitelja, učitelja i slično. Što se tiče najnižih neto dobitaka, ovu granu slijede djelatnosti rudarstva i vađenja te obrazovanja.  

Poduzetnički najisplativije industrije

Svi oni koji žele zaploviti poduzetničkim vodama trebaju znati da će najviše konkurencije imati u djelatnostima povezanima s trgovinom. Od ukupno 144.259 poduzetnika u 2021. godini, njih gotovo 20% poslovalo je u trgovini. Nemojte dopustiti da vas ovo obeshrabri jer, s obzirom na značajno povećanje dobiti koju su ostvarili, sa sigurnošću možemo reći da ovaj posao cvjeta, a malo konkurencije uvijek dobro dođe. Prema brojnosti slijede poduzetnici u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima, građevinarstvu te prerađivačkoj industriji.

S druge strane, najmanji broj poduzetnika zabilježen je u već spomenutim djelatnostima kućanstva kao poslodavca te rudarstva i vađenja, a slijede financijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja. Pitanje je samo jeste li vi među onima koji će podignuti ove male brojeve ili se ipak priklanjate navedenim "popularnim" djelatnostima.

Drop,Shipping,Business,Owner,Talking,On,Mobile,Phone,And,Taking

Više ovakvog sadržaja pročitajte u specijalu Kvaka24.

Iz dana u dan pratite stanje na tržištu

Kako god odgovorili, vjerujemo da ćete se kao poduzetnik truditi svu svoju energiju i vrijeme posvećivati vlastitom poslovanju, ali ovom prilikom želimo istaknuti da ne treba zanemariti ni važnost praćenja rada konkurencije i tržišta u kojem se krećete - bez obzira na to koliko ono bilo malo ili veliko.

Upravo će vas druga poduzeća natjerati da se konstantno trudite osmišljavati nove ideje i strategije za unapređivanje posla. Jer ako mislite da možete raditi godinama bez ikakvih promjena, konkurencija će vas pomesti. Tko zna - možda baš zbog nje postignete ciljeve koje sebi inače ne biste nikad ni postavili? 

Kako biste na što jednostavniji, a učinkovit način, bili u korak s trendovima koji oblikuju današnje tržište, vodeća hrvatska tvrtka na području pružanja financijskih i elektroničkih usluga, Financijska agencija ili Fina, pokrenula je info.BIZ. Riječ je o online servisu koji pruža uvid u informacije o uspješnosti poslovanja i financijskom položaju svih poslovnih subjekata te o poslovnoj okolini u kojoj oni djeluju. 

Older,Man,Tele,Working,With,Laptop,Computer,At,Home,Office

Inače, info.BIZ trenutno je najveća i najažurnija baza poslovnih informacija za više od 830.000 poslovnih subjekata. Na servisu su također dostupni podaci iz više od 30 izvora.

Neki od najznačajnijih izvora uključuju: Registar godišnjih financijskih izvješća, Jedinstveni registar računa, Registar stvarnih vlasnika, Registar koncesija, Upisnik založnih prava, Očevidnik redoslijeda osnova za plaćanje, Očevidnik nekretnina i pokretnina, Zagrebačka burza, Središnje klirinško depozitarno društvo - SKDD, Sudski registar, Obrtni registar, Popis poreznih dužnika i neisplatitelja plaća, e-Oglasna ploča, Elektronički oglasnik javne nabave i tako dalje. 

Do poslovnih odluka lakše no ikad prije

Konkretnije, online servis info.BIZ prikazuje adresne i financijske podatke te rejting i pokazatelje poslovanja poduzetnika (pravnih osoba i obrtnika, obveznika poreza na dobit). Uz to su dostupni adresni i osnovni financijski podaci financijskih institucija, neprofitnih organizacija te proračuna i proračunskih korisnika za posljednjih pet godina. Korisnici mogu pretraživati i adresne podatke obrtnika i obveznika poreza na dohodak.

Businessman,Draw,Growing,Virtual,Hologram,Of,Statistics,,Graph,And,Chart.business

Glavna prednosti info.BIZ-a je u tome što nudi brz i jednostavan pristup velikom broju poslovnih podataka i informacija u stvarnom vremenu. Također, omogućuje brže i sigurnije donošenje poslovnih odluka te sustavno praćenje klijenata, olakšava izradu poslovnih analiza te praćenje trendova i prepoznavanje potencijala na tržištu. 

U ponudi je dostupno 5 paketa info.BIZ servisa: besplatan info.BIZ PROMO, info.BIZ START, info.BIZ EXPERT, info.BIZ PREMIUM te info.BIZ PREMIUM PLUS. Također, odnedavno postoji i opcija Pravni propisi, putem koje možete primati obavijesti o novim objavama i izmjenama zakona. Ako niste sigurni treba li vam ovakav tip usluga, iskoristite pogodnost korištenja paketa info.BIZ PREMIUM PLUS i Pravnih propisa sedam dana bez naknade

Kako postati korisnik?

Za korištenje info.BIZ servisa možete izvršiti online registraciju i naručiti odabrani paket putem web aplikacije ili ispuniti Narudžbenicu/ugovor te je predati u najbližu poslovnicu Fine. Pa tako ubuduće servisu možete pristupiti na dva načina: putem korisničkog imena i lozinke ili putem Fina certifikata. 

Registracija je iznimno jednostavna, a da bi dodatno olakšala proces prijave, Fina je snimila video s uputama. 

Ostale videosadržaje o tome kako se snalaziti u aplikaciji info.BIZ pronađite ovdje

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Besplatna radionica: Saznajte kako zaštititi svoje tradicijske i umjetničke proizvode
PRIJAVITE SE!

Besplatna radionica: Saznajte kako zaštititi svoje tradicijske i umjetničke proizvode

Radionica će se održati 20. svibnja u 13 sati u Obrtničkoj komori u Zagrebu. Stručnjaci iz područja intelektualnog vlasništva pružit će poduzetnicima informacije o tome kako prepoznati i zaštititi intelektualno vlasništvo

Korak za ulazak na nova tržišta: Koje sve tvrtke danas trebaju industrijskog dizajnera i zašto
RAZGOVARALI SMO SA STRUČNJACIMA

Korak za ulazak na nova tržišta: Koje sve tvrtke danas trebaju industrijskog dizajnera i zašto

Kako bi bili konkurentni na tržištu, proizvodi moraju izgledati privlačno te biti dizajnirani s puno stila, a upravo suradnja s industrijskim dizajnerima donosi potrebne vještine koje tvrtkama omogućuju stvaranje izgleda takvog proizvoda
Domaći projekt pošumljavanja dronovima iz zraka: 'Ono što mi sadimo su pametne šume'
Od menadžera do inovatora

Domaći projekt pošumljavanja dronovima iz zraka: 'Ono što mi sadimo su pametne šume'

Prije zaokreta u poduzetništvo i pokretanja dva uspješna projekta čiji je glavni cilj očuvanje okoliša, Goran je bio na vodećim pozicijama u domaćim i stranim kompanijama. Međutim, kod njega je presudila ljubav prema prirodi