Evo što kažu brojke: Većina se Hrvata bavi ovim poslom, a turizam nije prvi po zaradi! | 24sata
Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 7

Evo što kažu brojke: Većina se Hrvata bavi ovim poslom, a turizam nije prvi po zaradi!

Evo što kažu brojke: Većina se Hrvata bavi ovim poslom, a turizam nije prvi po zaradi!

Premda se često piše o tome kako je turizam jedan od najvećih generatora hrvatskog BDP-a, čini se da, kad je poduzetništvo posrijedi, druga grana privređuje još više. Ta grana ima ujedno najveći broj poduzetnika

VIDEO

Prema Fininim "Rezultatima poslovanja poduzetnika u 2021. godini, po područjima djelatnosti", vjerovali ili ne, najviše privređuju trgovci, djelatnost koja je prošle godine imala ukupne prihode i rashode od 296,1 milijardu, to jest 282,1 milijarda kuna, s neto dobiti od 11,5 milijardi kuna - što je povećanje od gotovo 50% u odnosu na 2020. godinu.

Slijedi ih prerađivačka industrija s ukupnim prihodima od 207,5 milijardi kuna i dobiti od 10,6 milijardi kuna. Najveći porast ukupnih prihoda zabilježili su poduzetnici u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (65,8%) te u djelatnosti opskrbe električnom energijom, plinom, parom i poslovima klimatizacije (55,1%).

Adult,Senior,Sale,Man,With,Tomato,At,Vegetable,Market,Shopping

Usporedbe radi, djelatnost koja je ostvarila najniži ukupan prihod te ujedno jedina koja je završila godinu s gubitkom je djelatnost kućanstava kao poslodavca. Riječ je o kućanstvima koja zapošljavaju poslugu, poput kućnih pomoćnica, kuhara, konobara, sobara, vrtlara, vozača, odgojitelja, učitelja i slično. Što se tiče najnižih neto dobitaka, ovu granu slijede djelatnosti rudarstva i vađenja te obrazovanja.  

Poduzetnički najisplativije industrije

Svi oni koji žele zaploviti poduzetničkim vodama trebaju znati da će najviše konkurencije imati u djelatnostima povezanima s trgovinom. Od ukupno 144.259 poduzetnika u 2021. godini, njih gotovo 20% poslovalo je u trgovini. Nemojte dopustiti da vas ovo obeshrabri jer, s obzirom na značajno povećanje dobiti koju su ostvarili, sa sigurnošću možemo reći da ovaj posao cvjeta, a malo konkurencije uvijek dobro dođe. Prema brojnosti slijede poduzetnici u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima, građevinarstvu te prerađivačkoj industriji.

S druge strane, najmanji broj poduzetnika zabilježen je u već spomenutim djelatnostima kućanstva kao poslodavca te rudarstva i vađenja, a slijede financijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja. Pitanje je samo jeste li vi među onima koji će podignuti ove male brojeve ili se ipak priklanjate navedenim "popularnim" djelatnostima.

Drop,Shipping,Business,Owner,Talking,On,Mobile,Phone,And,Taking

Više ovakvog sadržaja pročitajte u specijalu Kvaka24.

Iz dana u dan pratite stanje na tržištu

Kako god odgovorili, vjerujemo da ćete se kao poduzetnik truditi svu svoju energiju i vrijeme posvećivati vlastitom poslovanju, ali ovom prilikom želimo istaknuti da ne treba zanemariti ni važnost praćenja rada konkurencije i tržišta u kojem se krećete - bez obzira na to koliko ono bilo malo ili veliko.

Upravo će vas druga poduzeća natjerati da se konstantno trudite osmišljavati nove ideje i strategije za unapređivanje posla. Jer ako mislite da možete raditi godinama bez ikakvih promjena, konkurencija će vas pomesti. Tko zna - možda baš zbog nje postignete ciljeve koje sebi inače ne biste nikad ni postavili? 

Kako biste na što jednostavniji, a učinkovit način, bili u korak s trendovima koji oblikuju današnje tržište, vodeća hrvatska tvrtka na području pružanja financijskih i elektroničkih usluga, Financijska agencija ili Fina, pokrenula je info.BIZ. Riječ je o online servisu koji pruža uvid u informacije o uspješnosti poslovanja i financijskom položaju svih poslovnih subjekata te o poslovnoj okolini u kojoj oni djeluju. 

Older,Man,Tele,Working,With,Laptop,Computer,At,Home,Office

Inače, info.BIZ trenutno je najveća i najažurnija baza poslovnih informacija za više od 830.000 poslovnih subjekata. Na servisu su također dostupni podaci iz više od 30 izvora.

Neki od najznačajnijih izvora uključuju: Registar godišnjih financijskih izvješća, Jedinstveni registar računa, Registar stvarnih vlasnika, Registar koncesija, Upisnik založnih prava, Očevidnik redoslijeda osnova za plaćanje, Očevidnik nekretnina i pokretnina, Zagrebačka burza, Središnje klirinško depozitarno društvo - SKDD, Sudski registar, Obrtni registar, Popis poreznih dužnika i neisplatitelja plaća, e-Oglasna ploča, Elektronički oglasnik javne nabave i tako dalje. 

Do poslovnih odluka lakše no ikad prije

Konkretnije, online servis info.BIZ prikazuje adresne i financijske podatke te rejting i pokazatelje poslovanja poduzetnika (pravnih osoba i obrtnika, obveznika poreza na dobit). Uz to su dostupni adresni i osnovni financijski podaci financijskih institucija, neprofitnih organizacija te proračuna i proračunskih korisnika za posljednjih pet godina. Korisnici mogu pretraživati i adresne podatke obrtnika i obveznika poreza na dohodak.

Businessman,Draw,Growing,Virtual,Hologram,Of,Statistics,,Graph,And,Chart.business

Glavna prednosti info.BIZ-a je u tome što nudi brz i jednostavan pristup velikom broju poslovnih podataka i informacija u stvarnom vremenu. Također, omogućuje brže i sigurnije donošenje poslovnih odluka te sustavno praćenje klijenata, olakšava izradu poslovnih analiza te praćenje trendova i prepoznavanje potencijala na tržištu. 

U ponudi je dostupno 5 paketa info.BIZ servisa: besplatan info.BIZ PROMO, info.BIZ START, info.BIZ EXPERT, info.BIZ PREMIUM te info.BIZ PREMIUM PLUS. Također, odnedavno postoji i opcija Pravni propisi, putem koje možete primati obavijesti o novim objavama i izmjenama zakona. Ako niste sigurni treba li vam ovakav tip usluga, iskoristite pogodnost korištenja paketa info.BIZ PREMIUM PLUS i Pravnih propisa sedam dana bez naknade

Kako postati korisnik?

Za korištenje info.BIZ servisa možete izvršiti online registraciju i naručiti odabrani paket putem web aplikacije ili ispuniti Narudžbenicu/ugovor te je predati u najbližu poslovnicu Fine. Pa tako ubuduće servisu možete pristupiti na dva načina: putem korisničkog imena i lozinke ili putem Fina certifikata. 

Registracija je iznimno jednostavna, a da bi dodatno olakšala proces prijave, Fina je snimila video s uputama. 

Ostale videosadržaje o tome kako se snalaziti u aplikaciji info.BIZ pronađite ovdje

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 7

VIDEO

'Hrvatsko gospodarstvo dobro je prošlo kroz izazove koji su nas zadesili zadnjih godina'
kvaka24

'Hrvatsko gospodarstvo dobro je prošlo kroz izazove koji su nas zadesili zadnjih godina'

Četvrtu biznis konferenciju 24sata 'Sigurnost poslovanja: Gospodarski, digitalni i ljudski faktor' organizirala su 24sata i Kvaka24, 7. lipnja u Hilton Garden Inn Hotelu u Zagrebu. Sudjelovali su mnogi stručnjaci

Snaga prvog dojma: 'Dobar dizajn nije luksuz, ali može postati ako ga ne zaštitite'
RAZGOVOR S DAVOROM BRUKETOM

Snaga prvog dojma: 'Dobar dizajn nije luksuz, ali može postati ako ga ne zaštitite'

Prvi je dojam vrlo važan, a dizajn pakiranja često predstavlja upoznavanje potrošača s proizvodom. Zato je važnost pakiranja proizvoda višestruka i može uvelike pomoći u osiguravanju dobrog prvog dojma i trajne odanosti robnoj marki
Prijavite se na konferenciju Kvaka24: Saznajte što nas očekuje u budućnosti biznisa
KONFERENCIJA KVAKA24 7. LIPNJA

Prijavite se na konferenciju Kvaka24: Saznajte što nas očekuje u budućnosti biznisa

Kako se hrvatsko gospodarstvo snalazi u situaciji rastuće nestabilnosti i velikih svjetskih kriza? Koji će makroekonomski pokazatelji obilježiti tekuću godinu? Koliko je sigurno poslovanje hrvatskih poduzetnika?