Obavijesti

Promo sadržaj

Finale natjecanja za ugostitelje sve je bliže, a uskoro počinju i besplatne edukacije

Finale natjecanja za ugostitelje sve je bliže, a uskoro počinju i besplatne edukacije
4

Nakon uspješno odrađena dva kruga velikog natjecanja za ugostitelje, Badel Masterclass Cup dobio je svojih 25 finalista

Naime, Badel 1862 prošle je godine održao besplatne online edukacije s ciljem pomoći djelatnicima ugostiteljskog sektora, a ove godine to čini organizacijom velikog natjecanja Badel Masterclass Cup-a za čije je sudjelovanje pristiglo gotovo 500 prijava. Nakon kvalifikacijskog ispita 183 prijavljena kandidata, odnosno kandidatkinja prošlo je u drugi krug natjecanja.

Protekle četiri subote oni su pokazivali svoje barmensko znanje i sposobnosti te su se sukobljavali u regionalnim natjecanjima održanim u Splitu, Rijeci, Zagrebu i Osijeku. No, prije samog natjecanja 183 kandidata moralo je prijaviti koktel kojim se predstavljaju stručnom žiriju, a koji ima ukupno šest sastojaka te je na bazi Antique-a. Pritom se ocjenjivala stručnost pri spravljanju koktela i njegov okus, ali i sam izgled pića, odnosno njegova boja, dekoracija te čaša koju je natjecatelj odabrao za koktel.

Natjecanje koje utječe na stvaranje barske scene

Masterclass se pokazao kao odlična prilika za konačno vidjeti kolege i njihove kreacije i kao nekad se okušati u izradi najboljeg koktela. Mislim da nam je natjecanje bilo i teže nego što bi bilo inače jer nismo radili pa smo time i nesigurniji u sebe. No, uvijek je zanimljivo sklapati nove sastojke i okušati nove okuse i tako se dalje razvijati kao barmeni te biti u trendu s modernom miksologijom“, rekao je Eddie Frankovich, natjecatelj koji je u finale ušao osvojivši prvo mjesto u regionalnom natjecanju u Rijeci. Uz njega, titulu riječkih finalista nose i Dimitrije Vasiljević, Luka Martinić, Sebastian Mandić i Chiara Zonta Gregorić.

„Volim izazove i ovo je natjecanje veliko iskustvo. Smatram da takva natjecanja veoma utječu na stvaranje barske scene i mene samog kao barmena. Od samog koncepta stvaranja koktela do vježbanja za ostale discipline, sve je to važno“, pohvalio je ideju za organizacijom ovog tipa natjecanja Sebastian Mandić i priznao kako ga je nekoliko dana prije samog regionalnog natjecanja obuzeo adrenalin koji mu je pomogao pri osmišljavanju koktela.

Natjecatelji su se susreli s izazovnim zadacima

No osim vlastitog koktela, na regionalnom natjecanju kandidati su morali pokazati znanje iz još dvije discipline. Jedna od njih je tzv. „nosing test“, odnosno test njuha na kojem se od natjecatelja tražilo da osjetom njuha prepoznaju vrste jakih alkoholnih bezbojnih pića koja su mu ponuđena. Usto, kandidati su morali položiti i tzv. „pouring test“, odnosno test točenja kojim su pokazali razvijenost osjećaja za točenje pića. Zadatak natjecatelja bio je da najprije jednom pa zatim drugom rukom pojedinačno, a nakon toga i s obje ruke istovremeno, u shaker natoče pića prema točno dobivenim podacima o zapreminama svake od tekućina. Pritom se ocjenjivala točnost i preciznost ulijevanja tekućina prema zadanim mjerama.

Zadaci su bili prilično teški i interesantni. Prvi put sam se na natjecanjima susreo s nosing i pouring testom i osobno bih pohvalio takav način ocjenjivanja jer je to jako bitno u ovom poslu“, smatra Marko Tordinac, finalist kojeg je, kako je rekao, na sudjelovanje u natjecanju potaknula kvaliteta događaja, a svoje je mjesto u posljednjem krugu natjecanja osvojio u Splitu koktelom „Pokorny Sour“ nazvanom po Franji Pokornyu, utemeljitelju tvrtke Badel 1862. Osim Tordinca, u splitskom su regionalnom natjecanju ulazak u veliko finale Badel Masterclass Cupa osvojili i Tomislav Stančić, Nikola Rojnica, Ivan Mistrić i Filip Torbarina, a iz Zagreba i Rijeke pridružilo im se još 15 kandidata iz Zagreba i Osijeka.

Prvo mjesto u zagrebačkom regionalnom natjecanju osvojio je Vladimir Poschko koktelom „Berry Passion“, koji se pokazao kao najuspješniji finalist do sada, a svoje će znanje i sposobnosti u finalu pokazati i zagrebački barmeni Kristian Marijančević, Petar Štefanac, Roman Rabik i Nikola Vrček. U Osijeku se kao najbolji pokazao Matija Gorički koji je žiri osvojio koktelom koji je nazvao „Bittersweet Rhapsody“, a među najboljih pet u osječkom regionalnom natjecanju našli su se i Jakov Baković, Igor Marković, Dalibor Curkić i Otto Grunntman. Nakon završetka drugog kruga Badel Masterclass Cup-a, žiri je odabrao još petoro finalista - Marinka Barišića, Jakova Bulića, Ivu Čavlović, Tisa Jazbinšeka i Marka Crnkovića - te će snage na završnom događanju odmjeriti ukupno 25 sudionika. Finalno natjecanje održati će se u Zagrebu, a najuspješnije čekaju atraktivne i bogate nagrade, dok će pobjednik natjecanja odnijeti glavnu nagradu od čak 25.000 kn.

Uskoro nova sezona besplatne edukacije

Osim samog natjecanja, za sve one koji nisu zainteresirani ili se ne osjećaju dovoljno sigurnim u svoje znanje da bi sudjelovali u Badel Masterclass Cup-a, Badel 1862 i ove godine organizira besplatnu edukaciju Badel Masterclass. Prijave su već otvorene te traju do 5. travnja, a kao i prošle godine, nova sezona bit će održana preko interneta. Tijekom mjesec dana polaznici Masterclassa putem digitalnih platformi usvajaju nova znanja o psihologiji potrošača, vinima, jakim alkoholnim pićima, koktelima i kulinarstvu.  Među predavačima i vanjskim stručnjacima za pojedina područja ove godine bit će i novih lica.

Prijaviti se mogu ugostitelji, ali i svi ostali koji su zainteresirani i žele naučiti nešto novo. Više od 3000 konobara, barmena, koktel majstora i kuhara, ali i nekoliko gastro entuzijasta pohađalo je prvi takav program učinivši ga najmasovnijom online edukacijom na tržištu, a polovica njih, točnije 1500 polaznika, odlučilo se polagati i ispite nakon svake završene cjeline, čime su stekli uvjete za dobivanje posebnih certifikata.

Prijavite se na besplatne edukacije na www.badelmasterclass.hr i postanite dio naše priče.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Samo uz LIDL Plus aplikaciju ostvarite ekskluzivan popust na Oranž digitalnu pretplatu!
24 ORANŽ

Samo uz LIDL Plus aplikaciju ostvarite ekskluzivan popust na Oranž digitalnu pretplatu!

24 Oranž unutar Lidl Plus aplikacije! Skinite aplikaciju, prijavite se i uživajte u popustima i pogodnostima Lidl Plus korisnika. Dodatno, kao Lidl Plus korisnik možete kupiti 24 Oranž po ekskluzivnoj cijeni i dobiti Lidl vaučer od 15 € i brojne druge kupone i popuste.

Jednostavno – dobra stolarija. Zatražite ponudu!
PROMO

Jednostavno – dobra stolarija. Zatražite ponudu!

Najbolja i najkvalitetnija PVC i ALU proizvedena u Hrvatskoj dostupna je svakome. Utoplite svoj dom, osvježite ga novom stolarijom i najvažnije – smanjite režijske troškove.
Heineken® nazdravlja pravim hardcore navijačima – nisu oni koji vam prvo padnu na pamet
PROMO

Heineken® nazdravlja pravim hardcore navijačima – nisu oni koji vam prvo padnu na pamet

Cilj kampanje je potaknuti na razmišljanje o negativnim stereotipima vezanim uz one najstrastvenije navijače i na taj način nogomet učiniti uključivijim sportom za sve