Obavijesti

Promo sadržaj

Flego: Uvodimo strože kazne za bijeg s mjesta prometne nesreće u cijeloj EU!

Flego: Uvodimo strože kazne za bijeg s mjesta prometne nesreće u cijeloj EU!
2

Odbor za promet Europskog parlamenta usvojio je danas dvije nove direktive u okviru paketa mjera o sigurnosti na europskim cestama. Europarlamentarac Valter Flego aktivno je sudjelovao u njihovoj izradi te podnio vlastite prijedloge za sigurnost na cestama

- Danas smo donijeli veliku odluku za Hrvatsku, koja je na poražavajuće visokom trećem mjestu po broju stradalih na europskim cestama. Izglasali smo dvije povijesne direktive kojima idemo u smjeru vizije nula, odnosno u smjeru europskih prometnica bez smrtnih žrtava do 2050. Kroz dvije ili tri godine imat ćemo usklađeno, jasnije, strože i učinkovitije zakonodavstvo za sve vozače, istaknuo je Flego te pojasnio svoje konkretne prijedloge. 

- Hit and run odnosno bijeg s mjesta prometne nesreće je kazneno djelo, ali i velika moralna odgovornost. Meni osobno nepojmljivo i neshvatljivo, ali nažalost prisutno. Zato sam sretan što je novom Direktivom o prekograničnim prekršajima na razini Unije po prvi put u povijesti obuhvaćen i moj prijedlog o unifikaciji kažnjavanja u slučajevima bijega s mjesta nesreće.  

EP-126087D_Plenary_17_Major interpellations

Kako bi provedba direktive bila pravovaljana, do sada dobrovoljna europska baza vozačkih dozvola RASPER postaje obvezujuća za sve države članice odnosno njihove vozače. Unutar jasno definiranog vremenskog perioda od 10 dana kontaktna će točka – MUP ili Agencija za sigurnost cestovnog prometa – morati putem RASPER-a obavijestiti zemlju u kojoj je izdana vozačka dozvola o oduzimanju iste na svom teritoriju. Temeljem Direktive o diskvalifikaciji vozačkih dozvola izgubljena vozačka dozvola u jednoj zemlji automatski će značiti gubitak dozvole u preostalih 26 zemalja. Teški prekršaji u prometu obuhvaćaju vožnju pod utjecajem alkohola ili droge, opasno parkiranje, vožnju više od 30 km/h od propisanih standarda u naseljenom mjestu, izazivanja nesreće s teškim posljedicama te bijega s mjesta nesreće. 

Flego se posebno posvetio Direktivi o prekograničnim prekršajima, koja je kišobran europskih zakona o sigurnosti i nalaže zemljama članicama jače zakonodavstvo o sigurnosti u prometu. Kao takva, slijedit će digitalne trendove i ljudima osigurati brzu dostupnost eventualnih prekršaja. Zastupnici su stoga dogovorili osnivanje europskog Portala za prekograničnu razmjenu informacija o prometnim prekršajima povezanima sa sigurnošću na cestama, takozvani CBE Portal. 

- Gotovo 20% prekršaja prekoračenja ograničenja brzine na razini EU-a počine nerezidentni vozači. Gotovo 40% prekršaja prođe nekažnjeno, upravo jer je prekršaj počinjen u drugoj zemlji. Zato sam  od Europske komisije tražio osnivanje portala prekogranične razmjene što smo na kraju i dogovorili, kako bi informacije o prekršajima počinjenima preko granice, u roku i na razumljivom jeziku stizale u domicilnu zemlju. Osim što će krivci snositi punu odgovornost, vjerujem i da ćemo mnoge vozače odvratiti od prekoračenja brzine, pojasnio je Flego. 

- Previše je smrti u prometu. Brzina i alkohol su najveći neprijatelj vozača. Želimo povećati izvjesnost kažnjavanja, jer to vodi do smanjenja smrtnosti na cestama te u konačnici ostvarenja vizije nula. U Hrvatskoj je samo u 2022. živote na cestama izgubila 271 osoba. Novim zakonima povećat ćemo odgovornost naših vozača, educirati ih i smanjiti te zastrašujuće brojke. Dok zemlje poput Švedske ili Norveške imaju 20 stradalih na cestama na milijun stanovnika, Hrvatska ima četiri puta više. Dok se jedni približavaju viziji nula, Hrvatska se od nje udaljava. Danas smo učinili ogroman korak ka promjeni hrvatske crne prometne statistike, zaključio je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Biraj limenku, opet i opet i opet!
PROMO

Biraj limenku, opet i opet i opet!

Svima draža ambalaža

Damjan Rudež - Od NBA igrača do uspješnog poduzetništva
PROMO

Damjan Rudež - Od NBA igrača do uspješnog poduzetništva

Damjan Rudež, novi predavač Skill Boxa, profesionalni košarkaš, najbolji je primjer mladima kako je na svom putu odabrane karijere pa potom ulaganjem u svoje obrazovanje, nastavio putem uspješnog poduzetnika.
Na što pripaziti prilikom kupnje opločnik
PROMO

Na što pripaziti prilikom kupnje opločnik

Otkrijte prednosti betonskih opločnika u razgovoru s Dorianom Žunićem