Obavijesti

Promo sadržaj

Flying Guitars festival i Flight of Fame u Varaždinu

Flying Guitars festival i Flight of Fame u Varaždinu
6

U Varaždinu danas od 18.00h počinje četverodnevni Festival letećih gitara/Flying Guitars Festival

Odvija se uz niz koncerata, radionica, parlaonica, tribina i izložbi u počast gitari i gitaristima. Prvog dana Festivala, u Galerijskom centru  u Varaždinu,  svečano se otvara izložba Brzina svjetlosti/Speed of Light. Posjetitelji će na njoj moći vidjeti fotografije Grammy-em nagrađenog fotografa Alana Messera, koji je od šezdesetih godina prošloga stoljeća kamerom svjedočio povijesnim trenucima rocka, a njegove su fotografije postale njegovim dijelom i kroz omote albuma.

U skupštinskoj dvorani Županijske palače u 19. sati otvara se izložba Rif, riječju i slikom, sa osamdesetak artefakata, memorabilija i osobnih posveta iz zbirke Voje Šindolića, nekadašnjeg glavnog urednika mjesečnika Džuboks, prvog rock magazina u ovom dijelu Europe. Kao novinar, on ne samo da je bio na ključnim mjestima, nego je taj likovni umjetnik, pjesnik, esejist književnik i književni prevodilac izravno sudjelovao u događajima koji su u šezdesetim godinama prošloga stoljeća naglavce promijenili osjećajnost XX. stoljeća. Prijateljevao je i sudjelovao u kreativnoj razmjeni s glazbenicima, književnicima i likovnim umjetnicima te generacije kao što su Jim Morrison, Allen Ginsberg, Charles Bukowski, Patti Smith, Bob Dylan, Jack Kerouac, Henry Miller, Jerry Garcia, Andy Warhol, Lawrence Fernghetti, Abbie Hoffman, David Bowie, John Lennon, Robert Crumb i drugi.

“Gitarom skinutom sa zida” izložbu će otvoriti Darko Jurković Charlie, koji će sljedećega dana održati i radionicu jazz gitare, a soundtrack izložbi dat će izborom glazbe Ozren Kanceljak.

Na koncertima, koji će se odvijati u glavnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, predstavit će se vrhunski gitaristi i grupe: Damir Halilić Hal, world music duo Kelpie koju čine gitarist Ian Melrose i vokal Kerstin Blodig, škotska rock-blues grupa King King, slavni pedal-steel gitarist BJ Cole, koji nastupa uz čelisticu i skladateljicu Emily Burridge u žanrovski eklektičnom repertoaru. Završni koncert imat će gitarist Vedran Božić s grupom Rock Masters uz sudjelovanje gitarista Branka Bogunovića Pifa.

Svoju prezentaciju rock fotografije pod naslovom Picture This imat će jedan od najcjenjenijih rock i pop glazbenih fotografa Brian Branislav Rašić.

Medij glazbenog videospota na samostalnoj tribini predstavit će redatelj i montažer Igor Modrić, koji je s više od 450 takvih produciranih radova svojevrsni rekorder u ovom dijelu Europe. Radionicu klasične gitare održat će Jerko Novak. Prezentaciju Percipiranje glazbe kao jezika imat će rock-fusion gitarist Rene Coner. Radionicu jazz basa vodit će Aleksandar Vešić, a gipsy-swing gitare Krešimir Tomić Bonzo. U parlaonici pod naslovom Suvremena akustična gitara, keltska glazba i glazbena produkcija temu će predstaviti gitarist Ian Melrose. Radionicu blues i rock gitare vodit će Jura Geci, Toni Tkalec, Yogi Lonich , parlaonicu rock gitare Vedran Božić, a radionicu klasične gitare Branko Bogunović Pif.

U glavnom predvorju Hrvatskog narodnog kazališta bit će izložba domaćih graditelja glazbala. Uoči koncerata u Županijskoj palači nastupit će domaći rock bendovi, a svake večeri poslije radionica i koncerata u pivnici Medina škrinja održat će se jam session.

Vrhunac festivala bit će 9. listopada u dvorani Hrvatskog narodnog kazališta objava i prezentacija projekta Flight of Fame, gitarske kuće slavnih, muzeja i akademije. Flying Guitars Festival je za sljedeće godine zamišljen kao vrhunsko otvaranje varaždinskog tjedna gitare koji bi kulminirao svečanošću uvođenja slavnih gitarista i inovatora gitare u kuću slavnih, a od sljedeće godine i otvaranjem odgovarajućeg stalnog postava muzeja kuće slavnih .

Festival letećih gitara odvija se u organizaciji Turističke zajednice Varaždinske županije, izvršnoj organizaciji udruge Muzički vremeplov i suorganizaciji HNK Varaždin te pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, Varaždinske županije i Grada Varaždina.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid
ZA SVAKI ZNAK ZODIJAKA

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid

Jake pozicije Venere u Biku i Marsa u Ovnu snažan su poticaj za ostvarenje poslovnih, ali i ljubavnih želja. Donosimo što vas čeka, ocjene mjeseca i najbolje datume