Obavijesti

Promo sadržaj

1. HRF Akademija: Utjecaj glazbenih festivala na turizam

1. HRF Akademija: Utjecaj glazbenih festivala na turizam
1

U Kaptol Boutique Cinema održana je multimedijalna 1. HRF Akademija na temu „Utjecaj glazbenih festivala na turizam“, u organizaciji Udruge Hrvatski radijski forum, uz partnerstvo Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice

Panel diskusija okupila je najveće stručnjake iz resora turizma i glazbenih festivala. Direktor sektora za strateške komunikacije Hrvatske turističke zajednice Nenad Gorjanović ističe da naša zemlja ima jako puno koristi od glazbenih festivala koji upotpunjuju hrvatsku turističku ponudu. 

Posebno smo zadovoljni kada se festivali odvijaju tijekom cijele godine jer svi imamo isti cilj - kreiranje turističke godine, a ne samo glavne sezone. Glazbeni festivali često znaju biti glavni motiv turistima, pa je njihov utjecaj na turistički promet vrlo snažan. Festivali, osim što stvaraju kvalitetan sadržaj, značajno doprinose imidžu Hrvatske kao atraktivne i dinamične destinacije“, istaknuo je Gorjanović.

Direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba Martina Bienenfeld naglašava važnost glazbenih festivala. 

To se najbolje vidi na primjeru Zagreba koji tijekom godine ima različite festivale. Gosti koji dolaze na INmusic u lipnju ostaju duže u Zagrebu, a često provode godišnji odmor i u drugim dijelovima Hrvatske. Pritom se ostvaruje i druga potrošnja, a ne samo festivalska, od čega Grad Zagreb ima velike koristi“, izjavila je Bienenfeld.

Joe Bašić, koji je doveo Ultra Europe u Hrvatsku, smatra da mladi traže iskustvo koje mogu doživjeti jedino na glazbenim festivalima. 

Ultru često nazivam Olimpijskim igrama u glazbi i mislim da trebamo biti jako ponosni i sretni što imamo takav događaj u Hrvatskoj. Postali smo mamac za ljude iz cijeloga svijeta, a ove ćemo godine u sedam dana imati oko 150 tisuća posjetitelja“, rekao je Bašić.
Kada je u pitanju održavanje Ultre na splitskom Poljudu, Bašić je istaknuo da su se promijenile neke okolnosti na koje kao organizatori ne mogu utjecati. 

UEFA ima za Hajdukove utakmice određena pravila, ali i Ultra Europe festival ima svoje standarde. Možda ćemo morati napustiti splitski stadion, no trenutno pokušavamo postići kompromis s Gradom Splitom i Hajdukom. Potvrdu o lokaciji ćemo dobiti u roku od sedam dana, no napominjem da održavanje festivala nije upitno i da će se sigurno održati“, izjavio je Bašić.

Predsjednik UO Exit fondacije, Ivan Petrović koji stoji iza Sea Star festivala u Umagu ističe da industrija glazbenih festivala širom svijeta raste, jer su takva događanja dio odrastanja. 

Ono što su nekada bili odlasci na ljetovanja, sad su to glazbeni festivali. Sea Star je jedan od glavnih festivala u Hrvatskoj, no jedini koji se održava u predsezoni na što smo posebno ponosni jer je puno teže napraviti festival tada, nego u špici sezone“, istaknuo je Petrović.

Osnivač Sonus festivala na Zrću Dalibor Oliver Zjačić kaže da su glazbeni festivali postali popularni jer se radilo na sadržaju koji je prepoznat u cijelome svijetu. 

Važan je i taj holiday aspekt i u tom smislu Hrvatska se etablirala kao najveća festivalska destinacija u svijetu. Od top 50 izvođača u svijetu, sigurno njih 40 svira na Sonusu, pritom vodimo računa o sigurnosti, što je jako bitno za turiste. Radimo na tome da nam se gosti vraćaju iz godine u godinu“, naglasio je Zjačić.

 „1. HRF Akademija, nije i posljednja. Današnjom panel raspravom tek je započeo ciklus HRF Akademija čiji je cilj informirati, educirati i progovarati o strateški značajnim temama u Hrvatskoj, o aktualnostima, izazovima te važnim medijskim porukama koje promiču medijsku kulturu“, najavila je predsjednica Udruge Hrvatski radijski forum Silvija Londero Šimleša.

Video snimkom uzvanicima 1. HRF Akademije obratio se i Andro Krstulović Opara, gradonačelnik Splita, grada koji je itekako osjetio utjecaj Ultre, kao i Tomo in der Mühlen, poznati glazbeni producent, DJ i poduzetnik. 

Na velikom platnu prikazivali su se spektakularni kadrovi s najuspješnijih festivala, a nakon multimedijalne panel rasprave svoje vještine na gramofonu je u nezaboravnom setu prisutnima pokazao DJ Carlito, a 1. HFR Akademija započela je i završila vijestima Media servisa. 
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Holcim Hrvatska predvodi put prema dekarbonizaciji na događaju "Journey to Net Zero"
PROMO

Holcim Hrvatska predvodi put prema dekarbonizaciji na događaju "Journey to Net Zero"

Holcim Hrvatska, vodeća tvrtka u građevinskoj industriji, oduševila je svoje partnere, dobavljače i kupce na ekskluzivnom događaju "Journey to Net Zero" u prestižnoj Laubi.

Kineska 40. antarktička ekspedicija uspješno završila
PROMO

Kineska 40. antarktička ekspedicija uspješno završila

U organizaciji Ministarstva prirodnih resursa 40. kineska antarktička ekspedicija krenula je iz istočne kineske općine Šangaj 1. studenoga 2023. Tim ekspedicije prešao je više od 30 000 nautičkih milja
Vaš saveznik u borbi s prašinom i dlakama
PROMO

Vaš saveznik u borbi s prašinom i dlakama

Recite zbogom čak i najmanjim česticama prašine i osigurajte čist dom za svoju obitelj