Obavijesti

Promo sadržaj

Grad Umag proglašen gradom budućnosti za 2016. godinu

Grad Umag proglašen gradom budućnosti za 2016. godinu
7

U Zagrebu je 11. listopada 2016. godine održana konferencija Pametni gradovi-gradovi budućnosti 2016 u sklopu projekta Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista, uz podršku Udruge Gradova, koji promovira izvrsnost i inovativnost rješenja implementiranih u hrvatskim gradovima

Od ukupno pet kategorija, u kategoriji „Pametniji okoliš’“ nagradu je osvojio Grad Umag s desetogodišnjim mega projektom „Umag: Smart city-Green city 2010.-2020.“, čiji su osnovni principi i odrednice održivi razvoj, ekološki pristup, očuvanje okoliša i zdravlja stanovnika, odgovorno gospodarenje resursima te kontinuirani razvoj.

Gradovi budućnosti projekt je namijenjen promociji izvrsnosti i inovativnosti „smart city“ inicijativa implementiranih u hrvatskim gradovima, ali i podizanju opće svijesti javnosti oko važnosti razvoja takvih projekata. Koncept pametnih gradova  jest skup multidisciplinarnih mjera, ideja i politika usmjerenih na poticanje razvoja ljudskih i tehnoloških resursa urbanih područja te njihove strukturirane interakcije u svrhu omogućavanja održivog gospodarskog razvoja i više kvalitete života njegovih stanovnika.

„Nedvojbeno je kako u 21. stoljeću, kada se gotovo svakodnevno suočavamo s ozbiljnim ekološkim problemima, gradovi svoj strateški razvoj moraju prvenstveno temeljiti na potrebama svojih građana u smislu pružanja najboljih životnih uvjeta u zdravom i održivom okruženju. Tako je i Grad Umag 2010. godine pokrenuo veliki projekt „Umag: smart city-green city 2010.-2020.“, težak 50 milijuna Eura, kako bi se u vrlo kratkom vremenu pozicionirao na vrh ljestvice gradova koji koriste najnaprednije tehnologije i koji svakodnevno skrbe o okolišu i zdravlju svojih sugrađana. Strateški projekt uključuje plinofikaciju grada u okviru održivog gospodarskog razvoja i očuvanja zdravlja sugrađana, kao i okruženja u kojem živimo, odgovorno gospodarenje otpadom, odnosno ekološko gospodarenje resursima te zaštitu otpadnih voda na 3. razini. Nadalje, cilj projekta jest postepeno uvođenje održive i ekološke komunalne infrastrukture, smanjenje ispusnih plinova,  korištenje obnovljivih izvora energije, sanacija starih odlagališta otpada i izgradnja suvremene sortirnice te ekološko osvješćivanje samih građana, od vrtića na dalje,  kroz projekte, radionice i predavanja.“ naglasio je gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese.

Svakako valja naglasiti kako je Umag prvi i jedini grad u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji koji je potpisao Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt sanacije odlagališta otpada. Ukupna vrijednost projekta „Sanacija odlagališta neopasnog otpada Donji Picudo–Istok“ iznosi 19.395.289,94 kune. Od toga je iznosa 15.676.371,45 kuna osigurano iz Kohezijskog fonda Europske unije, a 2.766.418,49 kuna sufinancirat će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Osim navedenog, u vidu smanjenja zagađenja zraka, Grad Umag je u 2016. godini za svoje djelatnike uveo korištenje električnih bicikala. Ova potpuno ekološka prijevozna sredstva djelatnici će svakodnevno koristiti u obavljanju poslova iz svog djelokruga umjesto dosadašnjih službenih automobila.  Ujedno, nedavno su u novom gradskom parku postavljene dvije pametne solarne klupe sa 6 sjedećih mjesta radi pružanja kvalitetnijeg življenja sugrađanima s jedne strane te podizanja kvalitete usluga koje nudi grad turistima s druge strane. Isto tako, valja napomenuti da je u Umagu početkom rujna puštena u probni rad prva mala hidroelektrana (mHE) na vodovodnom sustavu koja se gradi u Hrvatskoj.

Grad Umag iz dana u dan pretvara svoje ruho u ekološki zdrav i zeleni grad te se ubrzano razvija i raste. Održivi razvoj, ekološki pristup, očuvanje okoliša, odgovorno gospodarenje resursima te kontinuirani razvoj, osnovni su principi kojih se Grad Umag drži kako bi svojim sugrađanima osigurao zdravu i sigurnu sredinu za život. Rezultati truda i rada dokazuju kako se Umag nalazi na vrhu ljestvice najuređenijih i najrazvijenijih jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj, čime se izrazito ponosi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Damjan Rudež - Od NBA igrača do uspješnog poduzetništva
PROMO

Damjan Rudež - Od NBA igrača do uspješnog poduzetništva

Damjan Rudež, novi predavač Skill Boxa, profesionalni košarkaš, najbolji je primjer mladima kako je na svom putu odabrane karijere pa potom ulaganjem u svoje obrazovanje, nastavio putem uspješnog poduzetnika.

Hrvatska crkva svetog Jeronima u Rimu
PROMO

Hrvatska crkva svetog Jeronima u Rimu

Otkrijte priču o hrabrom činu izgradnje hrvatske crkve sv. Jeronima u Rimu za vrijeme Sikstovog pontifikata
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti