Obavijesti

Promo sadržaj

Hemoroidi - što ih uzrokuje i kako si pomoći?

Hemoroidi - što ih uzrokuje i kako si pomoći?
2

Iako nisu često tema javnih razgovora, hemoroidi pogađaju velik broj ljudi. Ova bolna pojava ne ugrožava život, no simptomi koje izaziva izrazito su neugodni

Zapravo, svi se rađamo s hemoroidalnim tkivom koji predstavlja krvne žile koje oblažu anus i ima funkciju zadržavanja stolice i plinova. Tek kada se hemoroidi upale i nabubre, uzrokuju neugodne simptome. Postoje unutarnji i vanjski hemoroidi. Vanjski se nalaze na početku analnog otvora i prekriveni su kožom. Zbog puno živčanih završetaka svrbe, peku i uzrokuju bol. Unutarnji hemoroidi nalaze se s unutarnje strane analnog kanala, nisu prekriveni kožom i ne mogu se napipati, ali mogu krvariti. Kad upalna reakcija postane akutna, hemoroidi mogu početi stvarati probleme.

Uzroci nastanka hemoroida

Uz stariju dob i nasljednu sklonost, zatvor je najčešći uzrok hemoroida, no mogu se pojaviti i s proljevom. Dizanje teških tereta, dugotrajno sjedenje ili stajanje vrši pritisak na analni kanal i krv teče u hemoroide, gdje oni mogu nateći.  Pritisak u trbuhu uzrokuje rastezanje tkiva, uzrokujući oticanje krvnih žila u hemoroidima i protok krvi u to područje. Tada tkivo natekne i može početi krvariti.

Također, prekomjerna tjelesna težina i uzimanje određenih lijekova može dovesti do razvoja hemoroida. Trudnoća i porod česti su uzroci hemoroida kod žena. Tijekom trudnoće raste pritisak u venskoj cirkulaciji zbog ploda i tekućine u trbušnoj šupljini, a vezivno tkivo slabi zbog hormonalnih promjena kod trudnice. Gotovo 50 posto stanovništva barem jednom u životu susreće se s ovom pojavom.

Pomoć kod hemoroida

Ako trpite od hemoroida, prvo što biste trebali je pripaziti na prehranu. Preporuča se prehrana bogata vlaknima, koja sprečava zatvor jer vlakna u crijevima bubre i povećavaju volumen stolice tako da se lakše kreće niz probavni trakt. Namirnice poput cjelovitih žitarica te voće i povrće sadrže puno vlakana. Od pomoći je i konzumacija dovoljno tekućine i izbjegavanje začinjene hrane. Uz zdravu prehranu, bavite se i fizičkom aktivnošću jer i to pomaže ubrzati crijevnu peristaltiku. Također u ljekarni možete kupiti lokalne pripravke za hemoroide koji su prvenstveno namijenjeni olakšavanju tegoba.

U ljekarnama možete pronaći Anorectal gel koji je učinkovito rješenje za umirivanje i zaštitu analnog i perianalnog tkiva u slučaju nekompliciranih unutarnjih i vanjskih hemoroida. On se koristi za tretiranje najčešćih simptoma hemoroidalne bolesti kao što su bol, nadraženost i svrbež u analnom području. Anorectal gel medicinski je proizvod koji uz zaštićenoj kombinaciji sastojka sadrži i  hijaluronsku kiselinu. Gel stvara sloj s učinkom barijere koji pomaže u održavanju prirodne hidratacije i fiziološke elastičnosti analne sluznice, čime se potiču i ubrzavaju postupci obnavljanja i cijeljenja.

Potražite u ljekarnama

Gel za hemoroide Anorectal možete nabaviti u ljekarnama bez recepta ili s dostavom na kućnu adresu na poznatoj internet trgovini drogerija.hr, a više informacija o proizvodu možete potražiti i na službenim Pharmoval stranicama.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Kakva je budućnost slovenskih gradova i kakvu ulogu u tome imaju pametni gradovi?
PROMO

Kakva je budućnost slovenskih gradova i kakvu ulogu u tome imaju pametni gradovi?

Tehnološke inovacije poput pametnih gradova imat će ključnu ulogu u oblikovanju budućnosti slovenskih gradova. Te inovacije mogu pomoći u uštedi energije, poboljšanju sigurnosti i kvaliteti života

Odmorite se u njegovanom vrtu
PROMO

Odmorite se u njegovanom vrtu

Robotska kosilica brine se za uređenje okoliša što znači da možete uživati ​​u miru i tišini tijekom vikenda i usredotočiti se samo na opuštanje
Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam