Obavijesti

Promo sadržaj

HGK spremna za glavnu ulogu u strukovnom obrazovanju

HGK spremna za glavnu ulogu u strukovnom obrazovanju
2

Hrvatska gospodarska komora već dvije godine radi na podizanju svojih kapaciteta kako bi mogla preuzeti glavnu ulogu te doprinijeti razvoju sustava strukovnoga obrazovanja u Hrvatskoj

Hrvatska gospodarska komora već dvije godine radi na podizanju svojih kapaciteta kako bi mogla preuzeti glavnu ulogu te doprinijeti razvoju sustava strukovnoga obrazovanja u Hrvatskoj. Tako je u sklopu projekta Erasmus+ Jačanje kapaciteta komora i partnera za pomoć malim i srednjim poduzećima za uključivanje u naukovanje – Cap4App ukupne vrijednosti više od 3.5 milijuna kuna provela istraživanje koje je ukazalo na osnovne prepreke u organizaciji naukovanja iz perspektive tvrtki i škola.

Temeljem rezultata istraživanja Hrvatska gospodarska komora započela je rad na razvoju konkretnih proizvoda koji će omogućiti jačanje kapaciteta HGK i osigurati poduzetnicima korisne resurse i potporu u organizaciji naukovanja. 

Provedena je edukacija za savjetnike za naukovanje u županijskim komorama, a kroz različite radionice savjetnici su stekli dodatna znanja o strukovnom obrazovanju i vještine koje će im koristiti u budućem radu s tvrtkama. 

Hrvatska gospodarska komora u suradnji sa Sveučilištem u Zadru izradila je prijedlog programa za mentore u poduzećima i pripremila priručnik namijenjen mentorima u poduzećima koji sadrži informacije i praktične savjete za kvalitetno obavljanje poučavanja učenika na radnom mjestu. Izrađen je i dokument koji opisuje procedure ispunjavanja uvjeta za primanje učenika na učenje temeljeno na radu te baza podataka poduzeća i mentora koji sudjeluju u naukovanju.

U suradnji s austrijskim partnerima kreirane su i preporuke za buduću uspješniju provedbu  učenja temeljenog na radu, s naglaskom na veću uključenost poslodavaca i posredničkih institucija u strukovnom obrazovanju u Hrvatskoj.

HGK se kroz navedeni projekt kapacitirala kako bi u skladu s povjerenim dužnostima i obavezama kroz izmjene postojećih propisa preuzela svoju ulogu u strukovnom obrazovanju koju imaju komore u zemljama poput Njemačke i Austrije.

„Dosadašnji intenzivni angažman HGK bio je ključan u podizanju svijesti o strukovnom obrazovanju. Nikad se više nije u javnosti raspravljalo o ovoj temi. Vjerujemo da je to pomoglo da je danas 25 strukovnih škola imenovano centrima kompetentnosti u koje će se uložiti gotovo milijardu kuna. Iako je HGK predložila drugačiji model koji se oslanja na naše kapacitete i infrastrukturu i daje veću ulogu gospodarstvu, pozdravljamo opremanje strukovnih škola jer je to neophodno za kvalitetno strukovno obrazovanje,“ izjavio je predsjednik HGK Luka Burilović.

Sva postignuća projekta bit će predstavljena na završnoj konferenciji koja će se održati u utorak, 11. rujna 2018., s početkom u 11:00 sati, u hotelu Dubrovnik, Zagreb.

Sudjelovanje na konferenciji može se prijaviti putem prijavnog obrasca najkasnije do 7. rujna 2018.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Svježa hrana koja će vam uljepšati dan
PROMO

Svježa hrana koja će vam uljepšati dan

Kupnja novog hladnjaka može biti vrlo složen proces. Kako pronaći pravog? Novi Gorenje samostojeći hladnjaci zasigurno će vam ubrzati rad srca.

Kampanja “Juicy brine” predstavlja omiljeni voćni sok u inovativnom pakiranju
PROMO

Kampanja “Juicy brine” predstavlja omiljeni voćni sok u inovativnom pakiranju

Juicy stručnjaci već 25 godina brinu o kvaliteti sokova proizvedenih od najboljeg voća, a ususret rođendanu predstavljena je nova kampanja "Juicy brine" koja donosi omiljeni Juicy sok u modernom re-dizajnu i održivom pakiranju.
Urbanovo: održan Festival Pušipela kao kruna manifestacije
PROMO

Urbanovo: održan Festival Pušipela kao kruna manifestacije

Dom kulture u Štrigovi proteklog vikenda bio je mjesto slavlja bogate vinogradarske tradicije i uživanja u izvrsnim međimurskim vinima na još jednom Festivalu Pušipela.