Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 1

HGSS-ovac savjetuje izletnike: Uvijek birajte lakše staze i nikad se nemojte precijeniti

HGSS-ovac savjetuje izletnike: Uvijek birajte lakše staze i nikad se nemojte precijeniti

Prije nego što odlučite krenuti u planine da biste uživali u zvukovima i miomirisima prirode, važno je saznati koliko je koja izletnička ili planinarska staza zahtjevna i što bi vam sve od opreme moglo zatrebati te provjeriti vremensku prognozu

VIDEO

Odlazak na planinarski izlet uvijek je nezaboravno iskustvo. Upravo je dolazak proljeća i lijepog vremena idealan trenutak da se uputite nebu pod oblake i otkrijete neke ljepote brdovitoga kraja Lijepe Naše. Bez obzira na to jeste li početnik ili ste već dobro utrenirani planinar, postoje određena pravila koja je dobro imati na umu prilikom odabira planinskih staza, posebice onih koje posjećujete prvi put. 

Razgovarali smo s tri sugovornika, kojima je jedno zajedničko - ljubav prema prirodi. S nama su podijelili neke osnovne savjete koje bi svaki planinar trebao znati prije kretanja u ovu vrstu avanture. 

Najvažnija je priprema

Za sve postoji prvi put, pa tako i za planinarenje, a da bi sve prošlo u najboljem redu, važno je pripremiti se. Ako se odlučite na šetnju obližnjom šumom, obične tenisice bit će vam dovoljne, no ako se spremate za osvajanje planinskih vrhunaca ili hodanje po zahtjevnijim terenima, osigurajte sebi prave planinarske cipele.

Pitali smo našeg prvog sugovornika Jadrana Kapovića iz Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) što bi svaki početnik morao ponijeti sa sobom u prirodu i što je važno znati.

- Svi koji tek počinju planinariti trebali završiti planinarsku školu da bi stekli osnovna znanja o kretanju u prirodi, ali i o mogućim rizicima i opasnostima. U planinarskim školama posebna se pozornost posvećuje obaveznoj planinarskoj opremi i, što je još važnije, njezinoj pravilnoj uporabi. Osnovne stvari koje bi svaki planinar, bez obzira na stupanj spremnosti, morao imati sa sobom su dovoljno vode i hrane. U ljetnim mjesecima to je posebno važno jer se može izgubiti i litra tekućine na sat. Osim toga, uza se treba imati rezervnu odjeću te zaštitu od vjetra, kiše i hladnoće, svjetiljku, po mogućnosti kartu i prvu pomoć - kaže Kapović. 

Koju lokaciju odabrati?

Kad je riječ o planinarenju, uvijek je pametno odlučiti se za lakše izlete, odnosno za ona mjesta koja su često posjećena, poput Medvednice, Samoborskoga gorja, Strahinjčice, Ivanščice, Ravne gore, Učke ili Mosora. A prilikom pripreme svakog izleta, ističe naš sugovornik iz HGSS-a, najvažnije je ne precijeniti vlastite planinarske sposobnosti. Stoga nas je zanimalo kakve staze i uspone izbjegavati prilikom planiranja izleta.

- Bitno je izabrati stazu koja svakome odgovara prema težini i vremenu potrebnom za njezin prelazak. Osim toga, važno je izbjegavati slabo označene ili staze neoznačene markacijama, staze duže od dva sata uspona te one koje na početku ili na kraju nemaju neki objekt, poput skloništa, planinarskog doma ili ugostiteljskog objekta. Dobro je znati da na mjestu na kojem planinarite ima nešto za pojesti, ali mnogo je važnije znati kako postoji mjesto na kojem ima vode - kaže Kapović. 

A osim dobre opreme i pripreme za planinarenje, važno je znati dobro se orijentirati. Zato smo pitali našeg sugovornika iz HGSS-a što učiniti ako se izgubimo.

- Čak i ako ste u nedoumici ili niste sigurni gdje se nalazite ili kojim putem trebate nastaviti, uvijek je dobro pozvati HGSS biranjem broja 112 kako bi vas spasioci mogli uputiti u pravom smjeru ili vas locirati i priskočiti u pomoć ako je potrebno. Prvenstveno trebate smiriti sebe i one oko sebe jer pomoć stiže u najbržemu mogućem roku. Posebno je važno u takvim situacijama zaštititi se od kiše, odrona i vjetra te pričekati dolazak spasilaca. Isto tako, treba štedjeti bateriju na mobitelu za uspostavu komunikacije. I svakako naučite kako podijeliti svoju lokaciju putem mobitela da bi vas brže pronašli - kaže Kapović.

Priroda u sigurnim rukama

A kako bi se ljubav prema prirodi rodila i kod djece, Lidl Hrvatska i Hrvatska gorska služba spašavanja organiziraju školu prirode, koja uključuje četiri edukativne radionice za djecu od 6 do 12 godina diljem Hrvatske. Riječ je o akciji pod nazivom Mali heroji, zahvaljujući kojoj će naši najmlađi imati priliku sudjelovati u radionicama: Osnove gorskog spašavanja, Kako se ne izgubiti i što napraviti ako se to dogodi?, Rad s nosilima i tirolska prečnica (žičara) te Mala škola prve pomoći.

Upitali smo Marinu Dijaković, voditeljicu Sektora korporativnih komunikacija Lidl Hrvatske koji je povod za pokretanje suradnje s Hrvatskom gorskom službom spašavanja.

- Prateći interes javnosti za rad HGSS-a, zajednički smo primijetili da veliki broj djece izražava želju za učenjem u prirodi i o prirodi te da jednoga dana i oni žele postati HGSS-ovci. Željeli smo svima onima koji se dive nesebičnoj hrabrosti članova HGSS-a, koji vole prirodu i planinarenje i tu su strast prenijeli i na svoju djecu, omogućiti da svoje mališane prijave na korisnu, zabavnu i edukativnu aktivnost – rekla nam je naša sugovornica. 

Jedan od sudionika projekta i ujedno naš posljednji sugovornik je sedmogodišnji Stjepan. Upitali smo njegovu mamu Luciju Bainrauch zašto se priključio projektu Mali heroji.

- Projektu se priključio na poziv i prijedlog HGSS-a. Njihovo poznanstvo traje već neko vrijeme, točnije malo više od dvije godine, kad su članovi HGSS-a vidjeli video na kojem Stjepan pokazuje kako se daje umjetno disanje te kako rukuje mobilnim defibrilatorom. Vidjevši snimku, članovi HGSS-a bili su oduševljeni znanjem i rukovanjem jednog petogodišnjaka. Kontaktirali su ga da ga pohvale i tad se rodilo njihovo prijateljstvo - priča mama Lucija. 

Lidl Hrvatska s HGSS-om održat će radionice škole u prirodi 30. 4. na Papuku, 29. 5. na Sljemenu, 17. 9. na Platku i 15. 10. na Paklenici. Za lokacije u proljetnom periodu mjesta su popunjena, a za Platak i Paklenicu prijave će biti otvorene početkom rujna. Ovo je prilika za 150 djece da se druže s iskusnim spasiocima, osvoje vrijedan dar i diplomu kojom dokazuju da su završili HGSS-ovu edukaciju za male heroje - rekli su iz Lidla.

A za kraj smo pitali malog Stjepana što bi poručio svojim vršnjacima. 

- Priroda nas okružuje i moramo je što bolje upoznati. Mislim da bi se sva djeca mojih godina trebala uključiti u ovaj projekt jer ćemo tako puno naučiti o ponašanju u prirodu, ali možda i ono najvažnije - kako drugima spasiti život - rekao nam je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Damjan Rudež - Od NBA igrača do uspješnog poduzetništva
PROMO

Damjan Rudež - Od NBA igrača do uspješnog poduzetništva

Damjan Rudež, novi predavač Skill Boxa, profesionalni košarkaš, najbolji je primjer mladima kako je na svom putu odabrane karijere pa potom ulaganjem u svoje obrazovanje, nastavio putem uspješnog poduzetnika.

Hrvatska crkva svetog Jeronima u Rimu
PROMO

Hrvatska crkva svetog Jeronima u Rimu

Otkrijte priču o hrabrom činu izgradnje hrvatske crkve sv. Jeronima u Rimu za vrijeme Sikstovog pontifikata
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti