Obavijesti

Promo sadržaj

Hibridna stvarnost je zbilja (uzbudljivija od obične stvarnosti)

Hibridna stvarnost je zbilja (uzbudljivija od obične stvarnosti)
10

Pozdrav, ja sam Morana Zibar. Možda me poznaješ kao prevoditeljicu, malo teže kao bonvivanku i vjevericu zarobljenu u tijelu žene, ali gotovo sigurno kao lovkinju u Potjeri, nemilosrdnom kvizu znanja i koncentracije. A ovdje sam u potjeri za istinom, crno na bijelom, da ju svi vide. Slobodno pročitaj i saznat ćeš što je to točno hibridna stvarnost.

Pa nema se tu što objašnjavati – naravno da znaš što je stvarnost! Prostor i vrijeme u kojem se nalazimo, sve što postoji oko nas, sad i ovdje. Samo je jedna stvarnost, kakva god bila. Bravo, svi poklonici logičkog pozitivizma zdušno plješću toj definiciji. No, svatko tko je ikad zavirio u čašicu previše na dobrom tulumu zna da stvarnost uvelike ovisi o stanju u glavi promatrača. Međutim, i tehnologija ima reći ponešto na temu stvarnosti i petljanja s umom.

Već neko vrijeme tu je pojava zvana virtualna stvarnost. Popularni VR. Natakneš si futurističke očale u kojima izgledaš kao lik iz SF-a, ali to više nije nikakva fantastika. To je portal za novu dimenziju! Tvoje tijelo i dalje je tu gdje fizički jest, možda u potkošulji sjediš doma na fotelji s mačkom u krilu, ali digitalna čarolija prebaci te na posve drugo mjesto. To može biti jurska šetnja s dinosaurima, let u borbenom avionu kao iz Topa Guna ili posjet površini Marsa. Čak i nešto potpuno izmišljeno. Mjesto koje materijalno ne postoji, ali je nevjerojatno realistično, trodimenzionalno i, dakako, vrlo uzbudljivo. Svrha može biti čista zabava ili pak ozbiljna edukacija.

Nadalje, posljednjih godina imamo i proširenu stvarnost. Popularni AR. Dok je virtualna stvarnost jedan zaseban, umjetan, softverom stvoren svijet, proširena stvarnost ulazi u naš svakidašnji svijet. Spaja stvarno i virtualno, na kreativan način. Počiva na mobilnim uređajima. Nema boljeg primjera od lova na Pokemone, odnosno igre zvane Pokemon Go koja je prije nekoliko godina harala svijetom. Lunjaš okolo s mobitelom u ruci, uperiš ga u grm i iskoči Bulbasaur! Na ekranu, jel. Virtualna slika pomiješa se sa stvarnom. Dosta zgodno u turizmu. Usmjeriš tablet ili mobitel u neku znamenitost pa dobiješ prikaz kako je isto mjesto izgledalo u prošlosti, a animacija slavne povijesne ličnosti objašnjava ti što gledaš.

Dobro, kao da sve ovo već nije dovoljno ludo i nestvarno, što bi sad bila ta hibridna stvarnost? Ajmo reći da je to korak dalje u razvoju i da ima elemente i VR-a i AR-a. Kao što riječ hibrid kaže, tu se nešto miješa. Digitalni elementi miješaju se s realnim okolišem, a korisnik nije pasivan, nego sve frca od interakcije. Zašto ne, neka se miješaju! Malo materijalnog, malo virtualnog i stvara se jedan novi nivo stvarnosti. U toj novoj vizualizaciji predmeti iz pravog života ravnopravni su s predmetima iz digitalnog svijeta – dapače, surađuju i komuniciraju. Dušu dalo za gaming. Ali i korisnije stvari. Ne znaš koji namještaj kupiti? Hibridna tehnologija napravi 3D projekciju tvog doma po kojoj raspoređuješ virtualno pokućstvo iz kataloga. Studenti medicine uz pomoć 3D simulacija uče o anatomiji i čine stvari za koje se prije nekoliko stoljeća trebalo rezuckati trupla. I tako dalje, i tako dalje... Pa, tko god da je mislio da postoji samo jedna stvarnost, prevario se. Zvuči nestvarno, no još malo i bit će normalno izabrati stvarnost po volji. A stvarnost je i ovo - Ookla®, svjetski lider u testiranju i analizi interneta i tvrtka koja stoji iza Speedtesta®, je od svih mobilnih operatora u Hrvatskoj potvrdio da Telemach postiže stvarno najveće 5G brzine downloada i uploada*. Ako vam je stalo do stvarno jakog signala i stvarno velikih brzina, zbilja bi bilo šteta barem ne probati Telemachovu 5G mrežu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Sedam vikend razloga za posjetiti Bjelovarsko-bilogorsku županiju
PROMO

Sedam vikend razloga za posjetiti Bjelovarsko-bilogorsku županiju

Neotkriveni biser u srcu Hrvatske – zemlja sira, mlijeka i gljiva

Poznati sportaši pozivaju na slavljenički "Progledaj srcem"
PROMO

Poznati sportaši pozivaju na slavljenički "Progledaj srcem"

Mateo Kovačić, sestre Jurković, Fran Peterlin i Stipe Žunić pozivaju vas na ''Progledaj srcem'' u Areni Zagreb
Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić