Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 25

Hoće li cijene nekretnina napokon početi padati?

Hoće li cijene nekretnina napokon početi padati?

Iako su mnogi očekivali da će doći do pada cijena nekretnina zbog pandemije COVID-19, potresa i rata u Ukrajini, dogodilo se suprotno - cijene nekretnina nastavile su rasti, a njihovom porastu ne nazire se kraj

VIDEO

Ako ste u posljednjih godinu dana razmišljali o kupnji stana, vrlo vjerojatno ste se zadržali samo na razmišljanjima. U ovoj godini cijene stanova nastavile su rasti, u Zagrebu su stanovi skuplji za 15%, a inflacija je i u građevinskoj industriji prosječno povećala cijene za 15-20%, komentirao je za HRT situaciju na tržištu Boro Vujović, stručnjak za tržište nekretnina.

- S druge strane, možemo očekivati da će povećanje kamatnih stopa i pooštravanje uvjeta kreditiranja dovesti do smanjene potražnje za stambenim kreditima. Smanjena potražnja za nekretninama mogla bi zaustaviti trend velikog rasta cijena, ali značajnije korekcije cijena prema dolje vjerojatno neće biti - smatra Vujović.

Inertnost tržišta nekretnina

Da bi povećanje kamatnih stopa moglo uzrokovati pad potražnje i cijena, smatra i Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK). Ranilović kaže kako je tržište nekretnina poprilično inertno jer se bazira na subjektivnom stavu vlasnika o vlastitoj cijeni, tako da trebaju mjeseci neuspješne prodaje kako bi cijena konačno počela padati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Luxury,Living,Room,In,House,With,Modern,Interior,Design,,Green

S tim da na domaćem tržištu nekretnina postoje i neke druge specifične okolnosti, poput golemog manjka kvalitetnih nekretnina i kvalitetne stanogradnje, što je u Zagrebu posebno potencirao potres. Prema njegovim riječima, stambeni fond u Hrvatskoj u relativno je lošem stanju i malo je kvalitetnih nekretnina na tržištu. Smatra kako dijelu ulagača takva situacija sužava krug interesa i onda za vrlo mali broj nekretnina postoji mnogo veća potražnja.

Prosječna cijena kvadrata stana

Porast cijena i ove je godine potaknuo APN, čije je kredite do 22. travnja zatražio rekordan broj kupaca, njih čak 5870, što je u odnosu na prošlu godinu povećanje za više od 20%. Najviši rast cijena zabilježen je u Zagrebu, a cijene se, zbog velike potražnje, manjka novogradnje i potresa, penju i do 8000 eura po kvadratnome metru.

Prosječna cijena je od 2200 do 2300 eura, a ona varira ovisno o mikrolokaciji, godini izgradnje i drugim faktorima. Ako ste u potrazi sa stanom, u nastavku vam donosimo nekoliko oglasa s popularnog portala shopaj.hr koje vrijedi uzeti u obzir:

Stan na obroncima Medvednice

Ovaj luksuzni stan od 206 m2 na Medveščaku sastoji se od četiri etaže: suterena, prizemlja, prvog i drugoga kata te ima ograđen vrt sa stražnje strane kuće. Stan je održavan i opremljen vrlo kvalitetnim materijalima te nisu potrebne dodatne investicije. Kuća je građena od betona sitnog rebra, ima horizontalne i vertikalne betonske serklaže te je ispuna dvostruko slagana cigla. Više o ovoj nekretnini pronađite na najboljim ponudama.

Centar po nikad boljoj cijeni

U Đorđićevoj ulici nalazi se trosoban stan od 85 m2 u visokom prizemlju zgrade bez lifta. Stan se sastoji od dnevnog boravka sa zatvorenom lođom, kuhinje, blagovaonice, dvije sobe, kupaonice s WC-om i hodnika. Stanu pripadaju dva zasebna spremišta u podrumu zgrade, površine 3 m2 i 6 m2, te jedno na tavanu, površine 11 m2. Pronađite dodatne informacije o stanu u centru zagreba.

Oaza na Trešnjevci

Prodaje se trosoban stan u visokom prizemlju površine 54 m2 u zgradi bez lifta koja ima tri kata. Stan se sastoji od dnevnog boravka s blagovaonicom i kuhinjom, dvije spavaće sobe, kupaonice s WC-om, dva spremišta, ulaznog hodnika i terase. Zbog visokokvalitetnih materijala objekt će imati minimalno energetski razred A. Sustav grijanja bit će osiguran pomoću dizalice topline, koja jamči manju potrošnju energije i niske troškove. Predviđeni završetak gradnje je do kraja 2022. godine.

Pretvorite svoj stan u dom

Kupnja stana samo je početak priče o tome kako nekretninu pretvoriti u svoj dom. Veliku ulogu u tome igra i uređenje interijera. Bilo da tražite namještaj za spavaću sobu, dnevni boravak ili kuhinju, obiteljska tvrtka Sabolić interijeri osigurala je ponudu najmodernijih artikala namijenjenih svima koji traže kvalitetan namještaj za suvremene interijere. Najkonkurentnije cijene, izbor domaćih i stranih brendova te brza dostava ono su na što možete računati ako postanu suputnici na vašem putovanju. Kupnja i uređenje stana danas su velik izazov, zato pomno birajte svoj tim.

SHOPAJ24 novo je središnje mjesto sa svime što vam treba i što će vam ikad trebati - od igle do lokomotive. Proizvodi po najboljim cijenama lako se pretražuju po kategorijama i lokacijama, a registracija nije potrebna. Ne gubite dragocjeno vrijeme, posjetite portal s najboljim ponudama!
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Do kraja tjedna u Zabi dostupni stambeni i gotovinski krediti uz niže kamatne stope
PROMO

Do kraja tjedna u Zabi dostupni stambeni i gotovinski krediti uz niže kamatne stope

Proljetna akcija na stambene i gotovinske kredite u Zagrebačkoj banci dostupna je do kraja tjedna – 19. travnja 2024. Za vrijeme trajanja kampanje, klijentima svih banaka na raspolaganju su stambeni i gotovinski krediti uz snižene fiksne kamatne stope.

Na Danima komunikacija objavljeni dobitnici nagrada za najefikasnije marketinške projekte
PROMO

Na Danima komunikacija objavljeni dobitnici nagrada za najefikasnije marketinške projekte

U glamuroznoj atmosferi na glavnoj pozornici Dana komunikacija u Rovinju dodijeljene su prestižne statue marketinškog natjecanja Effie.
Najbolje od zadnjeg dana festivala – donosimo kratki pregled s Dana komunikacija
PROMO

Najbolje od zadnjeg dana festivala – donosimo kratki pregled s Dana komunikacija

Posljednji dan ovogodišnjega izdanja festivala još dugo nećemo zaboraviti i učvrstili smo stav da Dani komunikacija na svoju pozornicu dovode najzanimljivije sugovornike i najbolje od domaće industrije.