Obavijesti

Promo sadržaj

Hrvatski Telekom postavio prve brze e-punionice

Hrvatski Telekom postavio prve brze e-punionice
3

Hrvatski Telekom i Kaufland Hrvatska u Zagrebu su postavili dvije brze punionice za električna vozila u sklopu projekta „Sveobuhvatna mreža koridora s brzim punjenjem u jugoistočnoj Europi“

Hrvatski Telekom i Kaufland Hrvatska u Zagrebu su postavili dvije brze punionice za električna vozila u sklopu projekta „Sveobuhvatna mreža koridora s brzim punjenjem u jugoistočnoj Europi“. Dvije električne punionice označavaju početak projekta sufinanciranog od Europske unije, u sklopu kojeg se planira otvoriti čak 69 brzih i četiri ultra brze e-punionice na ukupno 31 lokaciji na koridorima kroz Hrvatsku i Rumunjsku. Projekt traje do kraja 2020. godine, a njegova je ukupna vrijednost iznosi 4,3 milijuna eura. 

• Hrvatska ima sve više korisnika električnih vozila – samo u godinu dana HT je na e-punionicama iz sustava Puni.hr utvrdio porast korištenja od 100 posto

• EU sufinancira projekt koji će osigurati 69 brzih e-punionica i četiri ultra brze na ukupno 31 lokaciji na koridorima kroz Hrvatsku i Rumunjsku

• Prve dvije e-punionice postavljene ispred zagrebačkih poslovnica Kaufland Hrvatska dostupne su svim korisnicima besplatno 24 sata dnevno 

Procjenjuje se da će industrija e-mobilnosti samo na razini Europske Unije 2020. godine vrijediti pet milijardi eura, a da će do 2025. godine stvoriti najmanje 700.000 novih radnih mjesta. Samo u sklopu ovog projekta u Hrvatskoj je predviđena instalacija 16 brzih i jedne ultra brze punionice na najmanje šest lokacija. Planirane  lokacije su trgovački centri, benzinske postaje i slični objekti s jednostavnim pristupom autocestama, a prvi projektni partner je Kaufland Hrvatska.

„Sve je više korisnika vozila na električnu energiju u Hrvatskoj, ali i turista koji žele brzu i dostupnu uslugu punjenja za svoje vozilo gdje god krenuli. Hrvatski Telekom pod svojim upravljanjem ima preko 50 posto električnih punionica u Hrvatskoj, čije se korištenje povećalo za 100 posto samo u zadnjih godinu dana. Ovim projektom našu najveću regionalnu mrežu javno dostupnih punionica Puni.hr širimo na međunarodnu razinu, a cilj nam je kreiranje cjelovite digitalne platforme za povezivanje različitih ICT usluga i rješenja, poput pametnog parkinga i povezanih vozila.  Zahvaljujemo Europskoj uniji na sufinanciranju te Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i Ministarstvu  zaštite okoliša i energetike na prepoznavanju strateškog značaja projekta“, poručio je Dino Novosel iz Hrvatskog Telekoma

Najveća regionalna mreža punionica Puni.hr trenutno broji 105 punionica u 70 hrvatskih gradova te omogućava 150 mjesta za punjenje, čineći više od 50 posto svih javno dostupnih interoperabilnih punionica u Hrvatskoj. Automatski pristup punionicama moguć je za više od 50.000 korisnika električnih vozila s područja EU putem mobilne aplikacije PlugSurfing.

Projekt „Sveobuhvatna mreža koridora s brzim punjenjem u jugoistočnoj Europi“ usmjeren  je na osiguravanje vrhunskog korisničkog iskustva kroz implementaciju naprednog ICT sustava, kojim će se omogućiti geo-lociranje slobodnih punionica, rezervacija utičnica, autorizacija, naplata te pružanje najbolje korisničke podrške. Omogućit će se i osmišljavanje paketa ponuda s drugim digitalnim uslugama, poput pametnog parkiranja, intermodalne transportne ponude za car sharing i/ili javni prijevoz te ostale usluge.

Punionice su postavljene na parkiralištu dvije zagrebačke poslovnice Kauflanda, u naselju Blato na adresi Jaruščica 6 i u naselju Sloboština na adresi Ulica Karela Zahradnika 16a. Istovremeno se mogu puniti dva automobila odjednom, s ukupno tri različita priključka. Punionice su dostupne 24 sata, sedam dana u tjednu potpuno besplatno ne samo za kupce Kauflanda, nego za sve korisnike električnih automobila. 

„Kao međunarodna korporacija, Kaufland redovito sudjeluje u društveno odgovornim projektima. Za ovaj projekt smo se odlučili jer se nadamo da ćemo njime podići ekološku svijest naših sugrađana. Sve svoje kupce koji su se već odlučili za električno vozilo želimo podržati u ovom stilu života, a sve ostale želimo potaknuti da razmisle o „zelenijim“ mogućnostima prijevoza. Svjesni smo činjenice da infrastruktura za električne automobile u Hrvatskoj još ima potencijala. Stoga smo izuzetno sretni što ovim projektom možemo pomoći u izgradnji te infrastrukture“, rekla je voditeljica Korporativnih komunikacija Kauflanda, Marija Franić

Pokrivenost mrežom električnih punionica omogućit će razvoj zelenih koridora e-mobilnosti na području središnje i jugoistočne Europe, a dio je šireg globalnog projekta za povezivanje država s područja jugoistočne Europe. Projekt doprinosi ispunjenju ciljeva Strategije Europa 2020., pogotovo u dijelu definiranim Clean Power for Transport paketom. Pored tradicionalnih radnih mjesta potrebnih za razvoj i održavanje mreže punionica, projektom se potiče zapošljavanje u segmentu razvoja IT sustava i digitalnih usluga. 

„Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je ponosno na iznimna ostvarenja  koje smo zajedničkim snagama sa našim korisnicima uspjeli realizirati kroz Instrument za povezivanje Europe (Connecting Europe Facility - CEF). Ministarstvo aktivno sudjeluje u korištenju dostupnih EU fondova kroz sve dostupne financijske izvore, a jedan od ključnih instrumenata koji nam omogućuje ulaganje u modernu prometnu infrastrukturu kroz korištenje EU fondova upravo je spomenuti CEF Instrument. Ulaganja u projekte, poput razvoja mreže brzih punionica kako bi u skoroj budućnosti imali  čistiji i energetski učinkovitiji urbani prijevoz, zasigurno će imati značajan utjecaj na budući razvoj hrvatske prometne mreže i prijevoza u cjelini. Naime, diljem Europske unije trenutno se nalazi oko  sto tisuća mjesta na kojima se mogu napuniti električna vozila, a na povećanje te brojke sve više utječe Hrvatska, a upravo je ovaj projekt jedan od ključnih poticatelja za daljnji razvoj ovakvih usluga za sadašnje ali i buduće vozače eklektičnih automobila. U uz želje za uspješan nastavak ovog projekta, izražavamo čestitke svima koji su sudjelovali u pripremi i provedbi ovog projekta kroz uspješnu suradnju, sinergiju i zajedništvo u radu, koje će zasigurno rezultirati novim razvojnim projektima, dodatnim EU sredstvima te učinkovitijim i naprednijim urbanim prijevozom u Hrvatskoj“, poručili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

U sklopu projekta nove punionice bit će postavljene na lokacijama Varaždin, Karlovac, Delnice, Rijeka, s ciljem obuhvaćanja Ten-T koridora.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

U kina stiže Garfield - Savršeni obiteljski film!
PROMO

U kina stiže Garfield - Savršeni obiteljski film!

Obožavani mačak stiže na velika platna

Optika Jo-Jo proslavila 33. rođendan
PROMO

Optika Jo-Jo proslavila 33. rođendan

Optika Jo-Jo osnovana je prije 33 godine i brzo je stekla reputaciju jedne od najpouzdanijih optika u Hrvatskoj. Od male obiteljske firme razvili su svoju maloprodajnu mrežu do impozantne brojke od 18 poslovnica koje sada uspješno posluju u Zagrebu i široj okolici.
Kada biraš za sebe i svoje najmilije, biraj DOBRO!
PROMO

Kada biraš za sebe i svoje najmilije, biraj DOBRO!

Iako mlad brend, DOBRO mesni proizvodi već su se prometnuli u sinonim za vrhunsku kvalitetu, autentični blagi okus i nježnu teksturu koja će oduševiti svako nepce.