Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 25

Imate suho grlo nakon nošenja maske? Evo zašto do toga dolazi i kako to možete spriječiti

Imate suho grlo nakon nošenja maske? Evo zašto do toga dolazi i kako to možete spriječiti

Uz ključeve, novčanik i mobitel, zaštitna maska postala je neizostavan predmet bez kojeg više ne napuštamo kuću. Nažalost, dugotrajno nošenje maske dovodi do suhoće grla i pucanja glasnica, ali i to se može spriječiti

Tko bi rekao da će obične kirurške maske postati naše najveće oružje protiv virusa koji je cijeli svijet bacio na koljena u samo nekoliko mjeseci? Zaštitne maske postale su dio "standardne opreme" koju provjeravamo pri svakom izlasku iz kuće. Uz održavanje razmaka i dobru higijenu ruku, prekrivanje usta i nosa najvažnija je mjera kojom se štitimo od koronavirusa. Međutim, dugotrajno nošenje maske ne prolazi bez posljedica za naše grlo, ali i nos. 

To potvrđuje i nedavno objavljeno istraživanje provedeno među zdravstvenim djelatnicima jedne bolnice u Indiji. Među 250 ispitanika njih 35,3% navelo je kako zbog dugotrajnog nošenja maske osjećaju suhoću grla, 25,2% osjeća grlobolju, a 30% njih ima osjećaj suhoće u nosu. Iako broj ispitanika nije dovoljan za generaliziranje podataka, zasigurno je dovoljan pokazatelj da maske itekako mogu negativno utjecati na naše tijelo. 

Što poduzeti?

Nosite li masku nekoliko sati "u komadu" ili tijekom cijelog radnog vremena na poslu, možda ste primijetili da vaše grlo i glasnice osjećaju svojevrsni zamor. To nije ništa neobično jer, dok nosimo masku, naprosto zaboravimo piti vodu,  pa se usta brzo osuše te osjećamo nelagodu i iritaciju u grlu. Drugi razlog leži u načinu govora dok nosimo masku - imamo osjećaj da moramo govoriti glasnije kako bi nas drugi čuli, osobito ako smo u bučnijem prostoru (kao što je autobus) ili ako smo mnogo udaljeniji od osobe kojoj se obraćamo (recimo u pekarnici kad preko pulta naručujemo kruh). 

Zbog takvog "novog" načina komunikacije, preko platnene tkanine, naše grlo i glasnice brzo se umore. Takva komunikacija pravi je izazov za naše grlo, pa lako dolazi do iritacije i osjećaja "grebanja" u grlu, promuklosti i kašlja. Nasreću, to je moguće spriječiti ili barem ublažiti. 

Pijte više tekućine

Lako je zaboraviti piti tekućinu, osobito ako imate mnogo posla, u gužvi ste i pritom nosite masku, pa vam "pijuckanje" tijekom dana nije praktično. Ipak, želite li očuvati svoje grlo, morat ćete piti više tekućine. Boca ili čaša s vodom koja vam je pri ruci ili barem u vidnom polju svakako je dobro rješenje, a isto tako možete piti čajeve - topli napitak blagotvorno će djelovati na grlo. A ako ste među onima koji cijeli dan mogu imati bocu s vodom uz sebe i svejedno će zaboraviti piti, pomozite si mobilnom aplikacijom koja će vas svako malo podsjetiti na to. 

Smanjite kavu i cigarete

Teško je kavopijama bez kave i pušačima bez cigarete, ali smanjite li barem malo njihov unos, vaše će vam grlo biti zahvalno. Naime, kava i cigarete isušuju tijelo i usta pa tako dodatno štete vašem grlu i ždrijelu. Ako vam je kava najviše potrebna za jutarnje razbuđivanje, razmislite o alternativama kao što su zeleni i crni čaj

Imajte pastile pri ruci

Odličan saveznik za zdravo grlo svakako su i Isla pastile - osim što dolaze u raznim okusima, praktične su i za putovanja i za posao - stanu u torbu i u džep, a održat će vašu sluznicu vlažnom te je zaštititi od vanjskih podražaja. Pastile za grlo s hidrogelnim kompleksom s hijaluronskom kiselinom i posebnim ekstraktom islandskog lišaja, kao što je isla medic trešnja, pomažu kod problema s glasnicama nastalim zbog njihova opterećenja, primjerice kod promuklosti i iritacija. Zahvaljujući dvostrukom zaštitnom sloju koji nastaje otapanjem u ustima, regeneriraju sluznicu usta i grla te joj pružaju ugodan osjećaj. 

Održavajte nosnu sluznicu vlažnom

Budući da dugotrajno nošenje maske nepovoljno utječe i na sluznicu nosa, dobro je pri ruci imati Nisita sprej za nos. Praktičnog je pakiranja i prirodnog sastava, pa neće iritirati sluznicu nosa nego će je obnoviti i održati vlažnom. Moći ćete lakše disati, pa se nošenje maske više neće činiti tako strašnim kao što je to slučaj sa suhim i začepljenim nosom.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 25
VIDEO

JGL nudi više radnih mjesta u novim pogonima u Rijeci
PROMO

JGL nudi više radnih mjesta u novim pogonima u Rijeci

JGL, vodeća farmaceutska kompanija u domaćem vlasništvu, oglasila je veći broj radnih mjesta na različitim pozicijama. To su: Operater pripreme materijala za proizvodnju, Operater u farmaceutskoj proizvodnji i Operater na poslovima čišćenja i dezinfekcije u sterilnoj proizvodnji.

Vidovnjakinja Sandra nas vraća na „pravi put“
PROMO

Vidovnjakinja Sandra nas vraća na „pravi put“

Ako vas more ljubavne, financijske, zdravstvene ili poslovne brige, znajte da je vidovnjakinja Sandra ovdje za vas! Bilo da ste u Hrvatskoj ili inozemstvu, Sandrinom „kirurški preciznom“ Daru vidovitosti neće promaknuti fini detalji iz vaše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti!
Uzbudljive vijesti iz Zagreba – Grand May Texas Hold'em turnir
PROMO

Uzbudljive vijesti iz Zagreba – Grand May Texas Hold'em turnir

Ukoliko ste strastveni ljubitelj pokera i u potrazi za nezaboravnim turnirskim iskustvom, ne propustite priliku da se pridružite Elitnoj seriji Texas Hold’em Pokera u Grand Casinu Admiral!