Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 0

Intimna mitologija pretvorena u univerzalno umjetničko djelo

Intimna mitologija pretvorena u univerzalno umjetničko djelo
4

Na scenu Zagrebačkog plesnog centra 14. studenog s početkom u 20 sati stupiti će predstava Dark Union čiju koreografiju potpisuje renomirani Josef Nadj, a izvodi plesna kompanija EN-KNAP iz Ljubljane

VIDEO

Iztok Kovač, umjetnički voditelj skupine suvremenog plesa EN-KNAP, pozvao je 2017. poznatog koreografa Josefa Nadja da obnovi svoju prvu koreografiju Pekinška patka (1987.). Za Josefa Nadja, kojeg u medijima katkad nazivaju „čarobnjakom pozornice”, obnova tog djela predstavlja svršetak tridesetogodišnjeg ciklusa i početak novog kreativnog razdoblja. Surađujući s plesačima, iz izvornog djela izdvojio je jednu temu i stvorio njezinu inačicu koja je poslužila kao temelj nove predstave – Dark Union.

U središtu Dark Uniona tragična je priča mladog bračnog para, koji će doživjeti samo nekoliko kratkih trenutaka sreće prije nego što ih pokosi prolaznost života. Evocirajući mračno vrijeme puno emocija, predstava postavlja pitanja o prolaznosti i nestalnosti života te uspoređuje dva odnosa: onaj između muškarca i žene i onaj između života i smrti. Osobna priča nadilazi subjektivno i umjetničkom preobrazbom postaje intimna mitologija pretvorena u univerzalno umjetničko djelo. 

Ples je prije svega mjesto susreta – tako Josef Nadj definira svoj rad. Stalno u potrazi za novim formama i neumoran u istraživanju najdubljih istina ljudskog roda, Josef Nadj je u svojoj karijeri neumorno stvarao zahtjevne i strastvene koreografije u kojima se smjenjuju ozbiljnost i suosjećanje, nedokučivost i humor. Kolebajući se između stvarnosti i mašte, tradicije i modernosti, Nadj istražuje ono najvažnije: čovjekov odnos sa samim sobom. Od 1995. do 2016., bio je direktor Centre Chorégraphique National d’Orléans. Od 2017., živi u Parizu i radi sa svojom novom kompanijom Atelier 3+1. 

EN-KNAP grupa, predvođena svojim osnivačem, međunarodno poznatim koreografom i plesačem Iztokom Kovačem, jedina je stalna kompanija suvremenog plesa u Sloveniji. Od svog osnutka prije deset godina, EnKnapGroup radila je s više od 30 slovenskih i inozemnih koreografa i kazališnih redatelja, i stvorila repertoar od 26 cjelovečernjih predstava i jednog plesnog filma. Uz više od 50 nastupa u Sloveniji godišnje, kompanija redovito ide na međunarodne turneje. 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje
PROMO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje

Gala peleti i briketi ekološka su rješenja za grijanje koja objedinjuju visoku učinkovitost, financijsku dostupnost te praktičnost za svakodnevnu uporabu. Cijeli proces proizvodnje Gala peleta je automatiziran

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?
sadržaj donosi petrol

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?

Suočeni s intenzivnom konkurencijom na tržištu rada, poslodavci se nalaze pred jednim od najvećih izazova: kako privući i zadržati kvalitetne radnike?
King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju
PROMO

King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju

Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.