Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 0

Istražili smo koji kućanski uređaji imaju najdulji, a koji najkraći vijek trajanja

POWERED BY Shopaj

Istražili smo koji kućanski uređaji imaju najdulji, a koji najkraći vijek trajanja

Očekivani životni vijek kućanskog uređaja u velikoj mjeri ovisi o tome koliko se koristi. Ipak, mnogi mijenjaju svoje aparate i prije nego što se istroše jer žele imati proizvod najnovijeg dizajna i tehnologije

VIDEO

Imate osjećaj da svako malo morate mijenjati neki kućanski uređaj zbog dotrajalosti ili činjenice da se pokvario? Osjećaj vas ne vara jer su nerijetko najnoviji modeli po kvaliteti lošiji od onih starijih, od prije desetak i više godina. A zašto je tomu tako?

Živimo u društvu koje traži svaku moguću priliku za potrošnju i logično je da su se toj klimi prilagodili i proizvođači kućanskih uređaja, koji konstantno izbacuju novije i bolje modele. Kako se zapravo mijenjaju preferencije potrošača, tako se mijenjaju i uređaji.

Uz to, danas svaki proizvođač nastoji minimizirati troškove koristeći jeftinije materijale, što u konačnici rezultira proizvodima koji se češće kvare i kojima je životni vijek kraći. Istražili smo koliko bi trebali trajati današnji uređaji i kako ih pravilno održavati da dosegnu maksimalnu iskoristivost. 

3d,Render,Of,Home,Appliances,Collection,Set

Ako u nastavku shvatite kako je došlo vrijeme da zamijenite stari kućanski uređaj novim, bacite oko na SHOPAJ24, koji nudi bogatu ponudu bijele tehnike.

Pećnica i napa

Pećnice, nape, ploče za kuhanje i štednjaci poprilično su jednostavni uređaji od kojih se - uz redovito održavanje - očekuje da će u prosjeku trajati 14 ili više godina. Plinski štednjaci zapravo imaju najdulji vijek trajanja, i to od najmanje 15 godina. Takvi štednjaci pokazali su se kao izrazito izdržljivi uređaji koje je, da bi potrajali, potrebno redovito čistiti toplom vodom i blagim deterdžentom te izbjegavati korištenje abrazivnih sredstava i umetanje oštrih predmeta u rupe na plamenicima (posebno čačkalica, koje se lako mogu slomiti i zapeti).

Kad su u pitanju nape, s obzirom na to da su često pune masnoća od kuhanja i prskanja hrane, potrebno ih je redovito čistiti kako bi ispravno radile što je dulje moguće. Za to će biti dovoljni vruća voda, spužva i blagi deterdžent, a prilikom čišćenja obavezno obratite pažnju i na filtar te kanal nape, koji, ako se začepi, može izazvati požar. 

Za one kojima je rok trajanja pred istekom, pogledate odlične ponude na SHOPAJ24 za HANSA ugradbenu pećnicu s jedanaest funkcija, od 2999 kuna, u kojoj ćete pripremati slasne muffine i savršene pite dodavanjem pare. Aktualna je i ponuda za HANSA bež kaminsku napu, retro izgleda, s tri brzine i dva aluminijska filtra za masnoću. Cijena joj je 1799 kuna. 

Klima-uređaj

Ovisno o veličini, održavanju i korištenju, životni vijek klima-uređaja kreće se između 10 i 15 godina, a prema nekim stručnjacima ponekad je riječ i o 20 godina. Na skraćivanje njegova trajanja najviše će utjecati zanemarivanje u održavanju, koje može začepiti filtre, onečistiti kondenzator i blokirati odvodnu posudu. 

Prvi nagovještaj da nešto nije u redu s klima-uređajem bit će povećanje računa za struju jer neočišćeni kondenzatori troše više energije, a prljavi filtri za zrak natjerat će uređaj da radi napornije nego što bi zapravo trebao. Detaljna godišnja provjera stručnjaka osigurava da filtri nemaju krhotine, da je izolacija kanala ispravno zabrtvljena i da je kondenzator čist. Uz to, redovito podešavanje spriječit će česte kvarove i skupe troškove popravka.

Ako se vaš klima-uređaj počeo suviše često kvariti, razmislite o tome da kupite novi jer mu je vjerojatno prošao prosječni vijek trajanja. Na SHOPAJ24 očekuje vas odlična akcija na MIDEA klima-uređaj, jačine 3,51 kW, s mogućnošću WiFi upravljanja i jamstvom od tri godine. Prijašnja cijena od 5490 kuna snižena je na 5185 kuna. Za one koji traže eleganciju zavijenu u crveno, MITSUBISHI ELECTRIC klima-uređaj od 5 kW odlična je opcija. U cijenu od 7263 kn uključeno je i trogodišnje jamstvo, 3D I see senzor za prisutnost osoba i slično.

Hladnjak i perilica posuđa

Iako praktički rade 24 sata na dan, u usporedbi s drugim kućanskim uređajima, hladnjaci također imaju jedan od duljih životnih vjekova - 14 ili više godina. Da bi toliko trajali, redovito usisavajte otvor za dovod zraka na dnu hladnjaka, održavajte gumene brtve te pazite da se posuda za odvod vode na dnu hladnjaka ne napuni vodom i izlije. Malo kraći vijek trajanja imaju zamrzivači, a riječ je o 11 godina. Osim redovitog čišćenja, treba obratiti pažnju na održavanje prave temperature, koja najčešće iznosi -17°C.

Kad je riječ o perilicama posuđa, njihov očekivani životni vijek je od 9 do 10 godina. Za pravilno održavanje, pripazite da se iz dna perilice uvijek pravilno ispušta voda te se pobrinite da ventilacijski otvor perilice posuđa uvijek bude slobodan i čist. U usporedbi s ostalim većim kućanskim uređajima, perilica posuđa ima najkraći vijek trajanja.

Ako ste u potrazi za novim hladnjakom ili perilicom posuđa, svakako posjetite SHOPAJ24, na kojem ćete naići na primamljive ponude. HANSA ugradbeni hladnjak od 177 cm na dan troši 0,75 kWh struje, a u slučaju nestanka struje ima opciju pohrane namirnica 11 sati. Cijena mu je 4599 kuna. Uz ovaj hladnjak odlično će se slagati i HANSA ugradbena perilica suđa od 3399 kuna. 

SHOPAJ24 središnje je mjesto sa svime što vam treba i što će vam ikad trebati - od igle do lokomotive. Proizvodi po najboljim cijenama lako se pretražuju po kategorijama i lokacijama, a registracija nije potrebna. Ne gubite dragocjeno vrijeme, posjetite portal s najboljim ponudama!
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

POWERED BY Shopaj

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona
PROMO

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona

Ana Lokas imenovana je novom predsjednicom Uprave Tifona. S više od dva desetljeća snažnog iskustva u financijskim i poslovnim sektorima, u svoju novu ulogu na čelu tvrtke donosi bogatu stručnost i dokazano iskustvo u vodstvu.

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje
PROMO

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje

Očuvanje mentalnog zdravlja istaknuta je tema u današnjem užurbanom i stresnom suvremenom svijetu. Svakodnevno suočavanje sa izazovnim situacijama i zanemarivanje mentalnog i fizičkog zdravlja mogu imati ozbiljne dugoročne posljedice.
Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana
PROMO

Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana

Grupa Petrol u 2024. planira čistu poslovnu dobit u iznosu od 156,5 milijuna eura