Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 0

Istražujemo: Do kakvih sve komplikacija može dovesti GERB ako ga ne liječite na vrijeme

Istražujemo: Do kakvih sve komplikacija može dovesti GERB ako ga ne liječite na vrijeme

Iako GERB sam po sebi nije stanje opasno za život, ako ga ne liječite može dovesti do teških zdravstvenih problema. Zato ne zanemarujte simptome poput osjećaja bola u području ispod prsiju, žgaravice i pečenja u trbuhu

VIDEO

Svakom se ponekad dogodi da podlegne zovu brze hrane, da povremeno da sebi oduška i uživa u pretjerano obilnom obroku s mnogo začinjene i teške hrane, uz čašicu previše. Ali sve to može snažno opteretiti želudac i cijeli probavni sustav. Isto tako, često se teško odričemo loših navika, poput pijenja kave na prazan želudac, pušenja, nedovoljnoga kretanja... 

Potaknuto takvim navikama, svima se povremeno može javiti pojačano lučenje želučane kiseline i refluks, pojava pri kojoj se sadržaj želuca vraća u jednjak, cjevasti organ koji povezuje želudac s ustima. Želučana kiselina služi za razgradnju hrane i ubija bakterije koje smo eventualno unijeli s hranom u organizam. Kako bi mogla obaviti svoju funkciju, želučana kiseline pomalo je agresivna i zato je refluks, u kojem se već napola probavljena tekuća hrana sa želučanom kiselinom vraća u jednjak, prilično neugodna pojava, koja potencijalno može imati trajne posljedice za zdravlje.

Ozbiljne posljedice za zdravstveni sustav

Simptomi refluksa su osjećaj bola u području ispod prsiju, žgaravica i pečenje u trbuhu, podrigivanje, otežano i bolno gutanje, zadah iz usta te gorko-kiselkast okus u ustima koji ostaje i nakon što smo oprali zube. Ako se često ponavlja i ne tretira, refluks može izazvati ozbiljne posljedice probavnog sustava jer će želučana kiselina oštetiti osjetljivu sluznicu jednjaka i dovesti do bolesti probavnog sustava koja se naziva gastroezofagealna refluksna bolest (GERB).

Stomach,Pain,,Food,Poisoning,Or,Digestion,Problem,After,Fast,Junk

Česti simptomi refluksa signal su da bez daljnjeg odgađanja treba posjetiti obiteljskog liječnika, koji će pacijenta uputiti na daljnje pretrage kod specijalista, pa nakon postavljanja precizne dijagnoze dati upute o promjenama u prehrani i prehrambenim navikama. Kako bi ublažili simptome i pomogli probavnom sustavu, ljudi koji pate od GERB-a trebaju izbjegavati određene vrste teške, masne, kisele i ljute hrane, uopće svu hranu koja je teško probavljiva. Jednako tako, trebaju izbjegavati kavu, gazirana pića, cigarete i alkohol jer su sve to proizvodi koji potiču prekomjerno lučenje želučane kiseline i izazivaju refluks.

Iako GERB sam po sebi nije stanje opasno za život, ako ga ne liječite, može dovesti do teških zdravstvenih problema. Jedan od njih je stanje poznato kao Barettov jednjak, komplikacija koja nastane kod kroničnog i neliječenoga GERB-a. Riječ je o lezijama koje se pojavljuju na jednjaku i koje povećavaju rizik od razvoja adenokarcinoma, malignog tumora koji se pojavljuje na žljezdastom tkivu. Slijedom toga, sljedeća ozbiljna komplikacija je adenokarcinom jednjaka kao posljedica Barettova jednjaka. Prema podacima stručnjaka, pojava adenokarcinoma jednjaka u posljednjih nekoliko desetljeća u značajnom je porastu, osobito u zapadnim zemljama. Osim što je sve učestaliji, problem s ovim tipom karcinoma je što se brzo širi i zahvaća druge organe, pa je uspješno liječenje velik izazov.

Važnost prevencije i zdrave prehrane

Kod stanja povezanih s refluksom i GERB-om najvažniji su prevencija, kontrole liječnika i strogo držanje savjeta koji se odnose na pravilnu prehranu i zdraviji način života. Ti savjeti odnose se na izbjegavanje prejedanja, na to da obroke rasporedite u više manjih porcija tijekom cijelog dana. Nakon jela izađite u laganu šetnju. U svakom slučaju, oduprite se porivu za poslijepodnevnim drijemežom jer ležanje potiče simptome žgaravice i refluksa. Koliko god je to moguće, izbjegavajte stres jer je stres jedan od okidača koji i bez pijenja kave može prouzročiti želučane tegobe i pojačati lučenje želučane kiseline. Patite li od viška kilograma, zdravijom prehranom i s više kretanja nastojte smanjiti tjelesnu težinu jer prekomjerna težina također može pogoršati simptome GERB-a.

Woman,Having,Gastroesophageal,Reflux,Disease,After,Eating,A,Burger

Uz to, za ublažavanje i prevenciju razvoja komplikacija preporučuju se proizvodi koji će pomoći kod prevencije i smirivanja pretjeranog lučenja želučane kiseline. Jedan od preparata za tu namjenu su tablete za žvakanje Salvit AcidoRelief. Salvit AcidoRelief tablete imaju trostruki učinak: neutralizirat će želučanu kiselinu, zaštititi sluznicu želuca i ublažiti refluks, odnosno stvoriti barijeru koja sprečava povratak sadržaja iz želuca u jednjak. Glavni sastojak tableta za žvakanje su alginati, tvar koja se dobiva iz smeđih algi. U kombinaciji s drugim sastojcima, alginati se u želucu pretvaraju u gel koji potiče oslobađanje ugljičnog dioksida i neutraliziraju štetno djelovanje prekomjerne želučane kiseline.

Pomoć u liječenju i prevenciji

Farmakološka istraživanja dovela su do novih medicinskih spoznaja i do patentirane tehnologije koja još učinkovitije pomaže kod problema s refluksom i GERB-om. U tabletama za žvakanje Salvit AcidoRelief nalaze se alginati, kalcijev karbonat i kalijev bikarbonat, dodatno pojačan sjemenkama tamarinda. Svi ovi elementi zajednički pružaju još snažnije zaštitno djelovanje na sluznicu želuca i jednjaka te stvaraju snažnu obranu od neželjenog djelovanja želučane kiseline na jednjak.

Prednost tableta za žvakanje Salvit AcidoRelief jest to što ih mogu koristiti i dijabetičari, ali i cijela obitelj, odnosno djeca i starije osobe koje imaju osjetljiv želudac. Mnogi od nas skloni su zanemarivanju simptoma i odgađanju traženja pomoći kod blagih simptoma, sve dok se ti simptomi ne pretvore u ozbiljne zdravstvene probleme koji snažno utječu na kvalitetu života. Isto vrijedi i kod refluksa i GERB-a, kod kojih je izrazito važno reagirati na vrijeme kako bismo očuvali svoje te zdravlje svojih najbližih.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid
ZA SVAKI ZNAK ZODIJAKA

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid

Jake pozicije Venere u Biku i Marsa u Ovnu snažan su poticaj za ostvarenje poslovnih, ali i ljubavnih želja. Donosimo što vas čeka, ocjene mjeseca i najbolje datume